Érdekel, miből sütötték a kenyeret, mi van a kakaós csigában? Így tudhatod meg bármelyik élelmiszerüzletben

Nagyszülők Lapja

Érdekességek

Nagyszülők Lapja


Érdekel, miből sütötték a kenyeret, mi van a kakaós csigában? Így tudhatod meg bármelyik élelmiszerüzletben Szóban is lehet tájékoztatni a fogyasztókat a nem előrecsomagolt élelmiszerek esetében arról, hogy tartalmaznak-e allergiát vagy intoleranciát okozó anyagokat és termékeket - tartalmazza a Magyar Közlöny szerdai számában az élelmiszerekkel kapcsolatos tájékoztatásról megjelent földművelésügyi miniszteri rendelet. Szóban is lehet tájékoztatni a fogyasztókat a nem előrecsomagolt élelmiszerek esetében arról, hogy tartalmaznak-e allergiát vagy intoleranciát okozó anyagokat és termékeket - tartalmazza a Magyar Közlönyben, az élelmiszerekkel kapcsolatos tájékoztatásról megjelent földművelésügyi miniszteri rendelet.

Milyen élelmiszerekre és milyenre nem vonatkozik a tájékoztatási kötelezettség?
A tájékoztatási kötelezettség a végső fogyasztóknak szánt élelmiszerekre vonatkozik, ideértve a vendéglátás és közétkeztetés keretében forgalomba hozott élelmiszereket is. A rendelet nem vonatkozik az élelmiszer automatákban és az automatizált értékesítő helyeken eladásra kínált, nem előrecsomagolt élelmiszerekre.

Mikor, miről és milyen formában kell a fogyasztókat tájékoztatni?
A jogszabály szerint a vásárlást megelőzően tájékoztatni kell a végső fogyasztót az allergiát vagy intoleranciát okozó anyagok és termékek késztermékben való jelenlétéről. A tájékoztatást jól látható módon, fizikai vagy elektronikus hordozón az adott nem előrecsomagolt élelmiszer eladási helyén kell feltüntetni.

Mikor adható szóbeli tájékoztatás az allergiát vagy intoleranciát okozó anyagokról?
Szóban is megadható a tájékoztatás az allergiát vagy intoleranciát okozó anyagokról és termékekről, amennyiben folyamatosan jelen van a tájékoztatásért felelős személy, a fogyasztó - kérésére - a tájékoztatást haladéktalanul megkapja az élelmiszer átadásának helyén a vásárlást megelőzően, és a szóbeli tájékoztatás a létesítményben elérhető írásos dokumentumon alapul. Szóbeli tájékoztatás esetén az élelmiszer eladási helyén jól látható módon fel kell tüntetni, hogy kérhető az információ.

A rendelet hatálybalépésének időpontja
A rendelet szerint 2015. április 1-től ezen kívül a nem előrecsomagolt élelmiszer nevét és egyéb, uniós rendeletekben előírt kiegészítő információkat is jól látható módon fel kell tüntetni az eladás helyén.

Mely esetekben nem kötelező a tájékoztatás?
Az allergiát vagy intoleranciát okozó anyagokról szóló tájékoztatás nem kötelező, amennyiben az élelmiszer megnevezése egyértelműen utal az érintett allergiát vagy intoleranciát okozó anyag vagy termék nevére, vagy az élelmiszer-vállalkozó a fogyasztóval történt előzetes egyeztetés alapján személyre szabottan biztosít olyan élelmiszert a fogyasztó számára, amely nem tartalmaz ilyen anyagokat.

Élelmiszer kizárólag tételazonosító jelöléssel ellátva hozható forgalomba
Arról is rendelkezik a jogszabály, hogy - egyebek között a mezőgazdasági termények és a nem előrecsomagolt élelmiszerek kivételével - élelmiszer kizárólag tételazonosító jelöléssel ellátva hozható forgalomba.

Mit tartalmaz a fogyasztók élelmiszerekkel kapcsolatos tájékoztatásáról szóló, közvetlenül alkalmazandó uniós rendelet?
December 13-tól szigorodtak az élelmiszerek jelölésének törvényi előírásai, ekkor lépett hatályba az átmeneti időszakot követően a fogyasztók élelmiszerekkel kapcsolatos tájékoztatásáról szóló, közvetlenül alkalmazandó uniós rendelet.

A rendelet szerint a kötelezően előírt információkat - mint a megnevezés, összetevők, nettó mennyiség, szavatossági idő - jól látható helyen, egyértelműen, az előrecsomagolt élelmiszerek esetén közvetlenül a csomagoláson vagy az arra rögzített címkén kell feltüntetni, a betűméret magassága pedig nem lehet kisebb 1,2 milliméternél.

A nem előrecsomagolt élelmiszerek esetében az uniós jogszabály nem határoz meg szabályt az allergén információk tájékoztatási módjára, a tagállamok nemzeti rendelkezésben írhatják elő, hogy milyen eszközök segítségével és milyen formában kell közölni azokat.

Fotó: Freedigitalphotos.net
Forrás: MTI

Nagyszülők Lapja

Érdekességek

Nagyszülők Lapja


2016.06.02