"Unokázás2 a csalók legújabb trükkje - Leggyakoribb csalási trükkök

Nagyszülők Lapja

Aktuális

Nagyszülők Lapja


Idős embereket hívnak fel csalók telefonon olyan trükkel, hogy unokájukat baj érte, vagy elrabolták – a hiszékeny idős emberek pedig odaadják minden megspórolt pénzüket, csak hogy segítsenek… Azzal hívják fel az idős embert, hogy az unokáját baj érte, elrabolták, pénzre van szüksége, és sokan el is mennek a bankba, kiveszik és odaadják megtakarításaikat. A rendőrség most trükkös tolvajokról készített reklámfilmekkel igyekszik óvatosságra inteni a hiszékeny embereket.

Így jutnak be könnyen idősek otthonaiba a csalók
A klasszikus eset, amikor valamilyen szolgáltató, önkormányzat, segélyszervezet nevében csöngetnek be - általában délelőtt, kora délután, amikor kevesen járnak az utcán - a gyanútlan idős emberekhez, és a lakásba bejutva elviszik a pénzt.

Bajba került unokára hivatkozva csalnak ki pénzt az idős nagyszülőktől
Népszerű az „unokázás” is, amikor azzal hívnak fel valakit, hogy az unokáját baj érte, esetleg elrabolták, és pénzre van szükség. Ilyenkor pedig sokan el is mennek a bankba, kiveszik és odaadják a pénzt, és csak ezután hívják fel a családot.

„Gyógyító csodaszerek” árusítása – gyakori csalási technika
Gyakori trükk az is, hogy valamilyen olcsó, nagyáruházban vett „lábáztatóról” hitetik el az idős emberekkel, hogy az valamilyen méregtelenítő, energetizáló, gyógyító csodaszer, és több százezer forintot is kifizettetnek érte.

Hívjuk azonnal a rendőrséget!
Németh Ágnes az ORFK Bűnmegelőzési és Áldozatvédelmi Osztályának vezetője a 2015.február 4-i "Ma reggel" című adásában elmondta, a cél, hogy az egyetemistákat szerepeltető, az interneten (www.police.hu) elérhető filmek minél több emberhez eljussanak, és a lehetséges áldozatok felismerjék ezeket a helyzeteket, ha velük történik ilyesmi.

A szakember azt tanácsolta, minden ilyen esetben azonnal értesítsük a rendőrséget, és igyekezzünk minél több információt megjegyezni az elkövetőkről (személyleírás, rendszám). Fontos az is, hogy figyeljünk egymásra, vegyük észre az idegen autót – tette hozzá az osztályvezető.

Forrás: Híradó (2015.02.04.)

Nagyszülők Lapja

Aktuális

Nagyszülők Lapja


2015.02.04