9 íratlan szabály, amelyet minden nagyszülőnek be kellene tartania - Így lehet szoros a kapcsolatod az unokáddal

Nagyszülők Lapja

Nagyszülő-unoka

Nagyszülők Lapja


9 íratlan szabály, amelyet minden nagyszülőnek be kellene tartania - Így lehet szoros a kapcsolatod az unokáddal Szeretnéd, ha téged tartana unokád a legszuperebb nagyszülőnek? Ha veled osztaná meg minden titkát? Ha bizalommal lenne feléd? Ha minél több minőségi időt tölthetnél vele? Fogadd meg tanácsainkat és unokád biztosan tisztelni, szeretni fog!

Szeretnéd, ha téged tartana unokád a legszuperebb nagyszülőnek? Ha veled osztaná meg minden titkát? Ha bizalommal lenne feléd? Ha minél több minőségi időt tölthetnél vele? Fogadd meg tanácsainkat és unokád biztosan tisztelni, szeretni fog!


9 íratlan szabály, amelyet minden nagyszülőnek be kellene tartania


1. szabály: Gondoskodj Te az unokáddal való kapcsolattartásról!
Akár óvodáskorú, akár már az egyetem padjait koptatja, az unokára általában jellemző, hogy sosem érhető el. Előzd meg ezt a helyzetet, készülj fel, milyen formában, mikor és hol tudsz vele találkozni, beszélgetni, játszani! Légy nyitott az új kommunikációs csatornákra! Írj e-mailt, hívd fel a mobilján, telefonos applikációkon, kísérd figyelemmel közösségi oldalait! Így azt is könnyebben megtudod, mi az, ami igazán érdekli.


Fotó: freepik/katemangostar

2. szabály: A kedvenc nagyszülő a legmókásabb nagyszülő
Bár ezt soha nem nem mondanák el szemtől szembe, de az unokáknak mindig van egy kedvenc nagymamájuk, nagypapájuk. Valld be, egykoron te is így voltál vele! Azokból válnak kedvencek, akik úsznak az árral, kipróbálják az új dolgokat, amiket az unokák szeretnek, elmennek velük közös programokra (az én egyik nagyim 84 évesen ült először lóra a dédunokája kedvéért, és 87 évesen pattant jet-ski-re egyik unokája unszolására - a szerk.) és felszabadultan tudnak nevetni, örülni, ölelni idős korukban is.

3. szabály: Megsértettek? Tedd túl magad rajta!
Időnként előfordul, hogy úgy érzed, kimaradtál az unokád életéből? Emiatt zavarodott, frusztrált, mérges vagy, netán bűntudatod van? Talán a fiad és a menyed elfelejtettek áthívni szülinapozni és ezzel megbánottak? Esetleg az unokád tiszteletlen volt, elfelejtett felköszönteni? Ezekben az esetekben persze jogos a sértődöttség, de vajon tényleg van értelme? Várhatsz a bocsánatkérésre, de ha csak nem valami visszafordíthatatlan dolog történt, akkor emelkedj felül a dolgon, légy te az "okosabb"! Tudod: okos enged, szamár szenved... A megbocsátás még erősebbé teheti a kapcsolatotokat.

Olvasd el ezt is!
10 fontos tanács modern nagyszülőknek - Így lehet szuper viszonyod az unokákkal és felnőtt gyermekeiddel »

4. szabály: Légy felkészült!
Amikor megszületik az unokád, az első kaotikus hónapokban rengeteg terhet levehetsz az újdonsült családapa és családanya válláról, ha megtalálod a segítségnyújtás megfelelő módját: gyermekfelügyelet, takarítás, főzés, stb. Mindezt persze úgy kell felajánlani nekik, hogy az ne legyen tolakodó és el kell fogadni, hogy van időszak, amikor ők mint új, kis család, egyedül szeretnének lenni. Ez remek lehetőség arra, hogy bónuszként, minőségi időt tölts az új jövevénnyel.

5. szabály: Tudj osztozkodni, ha kell!
Természetes, hogy unokád születése után szeretnéd, hogy minél több időt töltsön veled, de ne feledkezz meg arról, hogy annak a csöppségnek - alapesetben - több nagyszülője, nagybácsija, nagynénije és mindenféle rokona van, akik szintén szeretnék megismerni az új családtagot. Igen, osztozni nehéz. Tervezzetek előre és ehhez elengedhetetlen a folyamatos kommunikáció. Próbáljatok hagyományokat teremteni például a közösen töltött ünnepekre, nyaralásokra. Ehhez elengedhetetlen persze, hogy rugalmas és megértő légy.


Fotó: maxpixel.freegreatpicture.com

6. szabály: Harapd le a nyelved! - Persze ne szó szerint értsd!
Nem értesz egyet azzal, mennyit alszik az unokád? Hogy a lányod túl szigorú az édességeket illetően? Hacsak nem kérdezik a véleményed vagy nincs unokád közvetlen életveszélyben, akkor tartsd meg magadnak a jó tanácsokat! A nagyszülők túl gyakran esnek abba a hibába, hogy kéretlenül is beleszólnak az unokák nevelésébe és ezzel esetleg akaratlanul is megbántják a másik felet, ami súrlódást, rossz érzést okozhat a családtagok között. Ha szükségük van rá, úgyis hozzád fordulnak segítségért.

Olvasd el ezt is!
Mibe szólhat bele a nagyszülő a gyermeknevelés során? Pszichológus szakértőnk tanácsait olvashatod itt »

7. szabály: Cselekedj úgy, mintha unokáid mindig figyelnének (mert így is van!)
Ugye ismerős a szólás, miszerint "Bort iszik és vizet prédikál..."? Más szavakkal megfogalmazva, ha azt szeretnéd, hogy az unokáid a megfelelő értékrendet és viselkedést sajátítsák el, akkor te is eszerint viselkedj, tégy, cselekedj! Azt tedd és úgy, amit és ahogy mondod! A kedvességet és tiszteletet a mindennapi tevékenységek, példák során tudják legegyszerűebben elsajátítani. Állj ellen a hirtelen elöntő haragnak! Légy jó, és a csöppségek ebben követni fognak.

Olvasd el ezt is!
Így látják az unokák a nagyszüleiket: 13 gyermekien őszinte mondat a nagymamáról és a nagypapáról »

8. szabály: Szerezd be a szükséges felszerelést!
A gyerek költséggel jár, ez tény. Nagyon nagy segítség a nagyszülők részéről a szülők irányába, ha nem kell az egész lakást magukkal cipelniük mindig, ahányszor látogatóba mennek. Szerezz be néhány könyvet, játékot, pelenkát, popsitörlőt, cumisüveget és raktározd el, amíg kell! Ezzel biztosíthatod őket afelől, hogy nem kell extra kiadásokba verniük magukat minden egyes alkalommal, amikor mennek hozzád. Ha cseperedik a gyermek, és szóba kerül többnapos ott tartózkodás, tégy szert egy etetőszékre, kisebb babakocsira, esetleg egy utazóágyra, néhány váltóruhára! Mindez persze hely és pénz függvénye, de megéri a befektetést.


Fotó: rawpixel.com

9. szabály: Nincsenek örökérvényű szabályok
A nagyszülők generációról generációra változnak. Te is különbözöl a nagyszüleidtől és az unokáid is különbözni fognak tőled, amikor már nagyszülő válik belőlük. És bár a tapasztalat és a történelem nyújthat némi útmutatást az unokákkal való kapcsolattartásban, mindig újabb kihívásokkal kell szembenézni. Tedd meg, ami tőled telik és szeresd mindennél jobban az unokáidat! Ennél többet senki sem kérhet tőled.

Fotó: freepik/freepik, freepik/katemangostar, maxpixel.freegreatpicture.com, rawpixel
Forrás: grandparents.com


Nagyszülők Lapja

Nagyszülő-unoka

Nagyszülők Lapja


2017.09.12