Főoldal > Cikkek > Gyermeknevelés > Így lehet jobb ember a gyerekből! Egy dolog, amire sokan nem figyelnek oda eléggé a gyermeknevelésben

Így lehet jobb ember a gyerekből! Egy dolog, amire sokan nem figyelnek oda eléggé a gyermeknevelésben

Szülőklapja képAz előítéletet ösztönösen adjuk át gyermekeinknek, unokáinknak, anélkül, hogy tudatában lennénk azzal. De mi is az az előítélet, és hogyan működik? Miért akarjuk azt görcsösen megtanítani a következő generációnak is? Balassa Olívia jegyzete.

Szerző: Balassa Olívia
2016-11-11
Forrás: Nagyszülők Lapja
Share on Tumblr
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

szakértő Balassa Olivia
Mentálhigiénés szakember, mediátor
kérdezd szakértőnket a témában >>
Ha a sorsunk egymás útjába sodort bennünket, odafigyelhetnénk egymásra kicsit alaposabban és kicsit körültekintőbben. Felfedezhetnénk alkalomadtán egy-egy pillanat erejéig egymásban az embert.

A tanulóban a gyermeket, aki nem tud magáért kiállni, és akiről nem tudhatjuk pontosan, hogy milyen a családi háttere, milyen körülmények közé érkezik haza.
A kollégákban a gyermekeit egyedül nevelő anyát vagy a vizsgáiért izguló tanulót, a családfenntartót vagy az önálló, a létfenntartásáért küzdő munkatársat. Megláthatnánk az embert a vezetőkben is, akiknek biztonságot kell nyújtaniuk alkalmazottaik részére, mivel ma egy feladat- és sikerorientált világban élünk.

Előítélet - mire ne neveljük gyermekeinket, unokáinkat?


Miért nem vagyunk kíváncsiak egymásra?
Hiszen amellett, hogy nagyon különbözőek vagyunk, ugyanakkor sok mindenben egyformák is, ugyanúgy nyilvánulunk meg alapvető dolgainkban, érzelmi viszonyulásainkban, mindannyiunk számára fontos értékeinkben. Mindannyiunknak fontosak az ünnepek, szomorú a gyász, fáj a veszteség, fontos hogy szeressenek bennünket, és hogy szeretni tudjunk valakit. Szándékaink általában alapvetően jók, törekvéseink nagy részben építő jellegűek. Általában valamennyien örömmel vesszük, ha környezetünkből dicsérettel és elismeréssel illetik személyünket és tetteinket. De érdekeink védelme és céljaink elérése másokkal való összeütközésbe torkollik mindennapi tevékenységeink során.

Miért születnek az előítéletek?
Miért kategorizálunk? Miért ruházunk fel másokat információ hiányában csak a látszat alapján negatív tulajdonságokkal?
A kérdések költőinek tűnhetnek, de megválaszolásuk lényeges. Azért fontos, mert az előítélet nemcsak egy érzés, az előítéletesség nemcsak beállítottság kérdése, hanem egy gyors véleményalkotásból, ítélkezésből kiinduló viszonyulás, cselekvés és tettek, amelyeknek messzemenő komoly következményei is lehetnek.

Naponta megtörténik, hogy valakinek a kinézete az átlagostól eltérő, elhanyagolt vagy szegényes - ilyenkor mindenféle jelzőt aggatunk az illetőre, akár a háta mögött vagy rezzenéstelenül a szemébe: "munkanélküli", "lusta", "beteg", "hanyag", "nemtörődöm". Ugyanakkor az átlagostól jobban kinézőt is érhet sajnos támadás...Miért neveljük előítéletesnek gyermekeinket is?
hirdetés

FÁJ A TÉRDED? PORCKOPÁS KÍNOZ? 
VAN MEGOLDÁS!

Porcépítő és gyulladáscsökkentő egyben!
Nézd meg, hogy mit mondanak, akik már használják >>

vonal

[x] hirdetés

Válaszainkat magától értetődő módon fogalmazzuk meg: mert a többi emberrel kapcsolatos rossz tapasztalataink óvatossá tettek minket. És jobb esetben azért, mert rohan az idő, és szinte állandóan sietnünk kell, és mert túl sok az információ. Döntéseinket is általában gyorsan hozzuk meg. Egymásról is gyorsan döntünk.

Sajnos félünk egymástól, és természetes módon féltjük gyermekeinket is. Nincs idő ismerkedni, veszélyes barátkozni. Idegesek leszünk, ha egy szituációban ki kell adnunk az irányítást a kezünkből. Elbizonytalanodunk, és nem tudjuk, hogy kellene viselkednünk. Gyermekeink, unokáink - legalábbis azt gondoljuk -, határozott fellépést várnak tőlünk.

Ezért sajnos már kevés rossz tapasztalat is elegendő ahhoz, hogy a könnyebbnek tűnő utat válasszuk, és ne legyünk kíváncsiak igazán a másik ember szándékaira. Ehelyett inkább kategorizáljuk őt pillanatnyi cselekedete alapján, hogy tudat alatt jó okot adjunk előítéletes gondolkodásmódunkra. És nem sokkal később - azt gondolva, hogy viselkedésünk hajtóereje a ránk irányuló kritika vagy ellenünk irányuló tett -, megítéljük a nekünk nem tetszőt, akiről azt hisszük az utunkban áll. Majd kicsit később érzelmeinkkel is alátámasztjuk ítéletünket és elkezdjük utálni a másik embert.

Ismeretlenül, csupán életéből egy röpke mozzanatért, amit gyakran félreértünk. Nem is tudván az igazi okát, nem ismerve a mögötte húzódó élethelyzetet- megharagszunk rá vagy agresszíven lépünk fel vele szemben.

Konfliktus helyett elfogadás
Az áldozat, ha békében van önmagával és a külvilággal, nem valószínű, hogy ugyanúgy érez és viszonyul ebben a helyzetben, mint az előítéletes. De ha már többször előfordult a durva megjegyzés, a kategorizálás, a becsmérlés, a természet rendje szerint két dolog következhet: vagy a fuss-jelenség hatására beindul a stressz reakció, és elkezd menekülni a helyzetből, vagy megpróbálja védeni magát.

Ki tudja, milyen konfliktus a vége egy ilyen találkozásnak? Haragszomrád? Örök harag? Verekedés? Háború?

De lehet, hogy nem feltétlen szükséges, hogy létrejöjjön a konfliktus. Lehet, hogy elegendő elfogadni komfortzónáink, határaink különbözőségét, és hogy sok mindenben nem vagyunk egyformák. De alapvetően nagyon is hasonlítunk.

Szerző: Balassa Olívia, azeletsajatoldala.blogger.hu
Fotók: Pixabay

Címkék: gyermeknevelés, előítélet, gyerek, felnőtt

Kapcsolódó cikkek

10 fontos tanács modern nagyszülőknek - Így lehet szuper a viszonyod az unokákkal és a szülőkkel
10 fontos tanács modern nagyszülőknek - Így lehet szuper a viszonyod az unokákkal és a szülőkkel

Beleszólhat-e a nagyszülő abba, ha látja, hogy a fiatal anyuka egészen máshogyan etet, pelenkáz, mint azt szerinte kellene. Lehetnek-e mások a nevelési szabályok a nagyszülőknél, mint otthon? Mi a teendő, ha nem tetszik, ahogy a szülők a gyereket nevelik? Hogyan mondjuk meg finoman, ha nem akarunk mégsem a gyerekre felügyelni, mert más dolgunk van?

tovább a cikkre
A nagyszülők könnyebben felismerik, miben tehetséges az unoka, mint maguk a szülők - A tehetséggondozó szakember véleménye
A nagyszülők könnyebben felismerik, miben tehetséges az unoka, mint maguk a szülők - A tehetséggondozó szakember véleménye

A nagyszülőknek nem csak abban van kiemelt szerepük, hogy a családot összetartsák, irányt jelöljenek ki a fiataloknak, a szeretett unokák lelki támaszai legyenek, hanem még abban is, hogy felismerjék, mihez van tehetsége az unokának! 20 éve tehetséggondozással foglalkozó szakember véleményét olvashatod.

tovább a cikkre
10 dolog, amit csak a nagyszülők taníthatnak meg az unokáknak - Ezért nélkülözhetetlen a nagyi!
10 dolog, amit csak a nagyszülők taníthatnak meg az unokáknak - Ezért nélkülözhetetlen a nagyi!

Vannak dolgok, amit egy unoka csakis a nagyszüleitől tanulhat meg. Használjuk ki az időt, amit az unokával töltünk, és adjuk át nekik ezeket a kincseket. Ezekkel a közös tevékenységekkel igazi, mély unoka-nagymama-nagypapa viszony alakulhat ki!

tovább a cikkre
5 ok, amiért az unokáknak nagyon fontos a nagyszülőkhöz való kötődés
5 ok, amiért az unokáknak nagyon fontos a nagyszülőkhöz való kötődés

A legtöbben úgy vélik, a nagyszülők ahhoz értenek igazán, hogy miként kényeztessék el a kisunokáikat - ezt én is tapasztaltam. De ezen túlmutat az a tény, azáltal, hogy a nagyszülők helyet kapnak a gyermekem életében, mindennapjaiban, kölcsönösen hatással vannak egymásra.

tovább a cikkre
Aggódós nagymama vagy? Ezért fontos, hogy önállóságra neveld az unokád
Aggódós nagymama vagy? Ezért fontos, hogy önállóságra neveld az unokád

Érdekes kérdés ez, hiszen mit is jelent az a szó, hogy túlzott? Mi az, ami már az egészséges, normális aggódáson túlmutat? Egy szülő élete tulajdonképpen az aggódásról is szól, attól a perctől kezdve, mikor megtudja, hogy a kis lélek elindult, megfogant - és ez nagyszülőként sincs másként.

tovább a cikkre

A témával foglalkozó szakértőnk

Balassa Olivia - Mentálhigiénés szakember, mediátor

Vissza az előző oldalra

Szakértők

Babakonyha

Mit egyen az unokám

Békebeli burgonyás pogácsa recept: Olyan puha és finom, hogy nem lehet abbahagyni - Süsd meg az unokádnak! tovább

Kápiapaprika-krém recept: Ízletes kenyérre kenhető krém, ha már unod a vajat vagy a margarint tovább

Véd a rák, gyulladások, szívbetegség ellen, javítja a látást, erősíti az immunrendszert - Még mire jó a sütőtök?  tovább

Tyúkláb fánk recept - A legfinomabb túrófánk, ahogy a nagymamám készítette tovább

Karalábéfőzelék kuszkuszos húsgolyóval recept: Ha elszakadnál a hagyományos ételektől, próbáld ki ezt! tovább

Zöldpesztós cukkini-spagetti tonhallal - Különleges recept, ami jó a szívednek és magas vérnyomás ellen is tovább

Málnás vanília fagyi házilag: Ez az ínycsiklandó nyári édesség 20 perc alatt elkészül a konyhádban tovább

Munka, nyugdíj

Munka, nyugdíj

Nyugdíj utalási időpontok 2023: Mikor érkezik a nyugdíj és a 13. havi nyugdíj 2023-ban? - Havi utalási lista tovább

Nyugdíjemelés 2023: Január elsejétől 15 százalékkal emelik a nyugdíjakat! - Orbán Viktor most jelentette be tovább

Nyugdíjprémium és nyugdíj-kiegészítés 2022: Péntektől érkeznek a plusz pénzek a nyugdíjjal együtt tovább

Kiegészítő nyugdíjemelés és a nyugdíjprémium 2022: Mikor érkeznek a plusz összegek a bankszámlára? tovább

Nyugdíj-kiegészítés és nyugdíjprémium 2022: Mikor számíthatnak a plusz pénzre a nyugdíjasok? tovább

Emelt nyugdíj 2022: Már kedden érkezik a bankszámlára a magasabb összeg - Visszamenőleg is megkapod tovább

Nyugdíj 2022: Csúszik a beígért évközi kiegészítő nyugdíjemelés - Mikor számíthatsz a magasabb összegre? tovább

Életmód

Életmód

Akár a cicád életébe is kerülhet - Soha ne használd! tovább

5-ből 4 ember túlsúlyos vagy elhízott 60 év felett - Ezért szedtek fel plusz kilókat az emberek a karantén alatt tovább

Ezért fogyassz rendszeresen levest! - Levesfogyasztás élettani hatásai, levesfőzési fortélyok, levesek a diétában, levespor veszélyei tovább

Fürdőgyógyászati kezelések kisokos: Melyik kezelés milyen betegség ellen hatásos? - Szakember válaszol tovább

Így használd a gyógyvizeket fájdalomcsillapításra! - Melyik gyógyvíz milyen betegségre jó? tovább

A betegségek hátterében vízerek és káros sugárzások is állhatnak tovább

Veszélyesek lehetnek bizonyos gyógynövények! Mit ne adjunk a gyerekeknek? tovább

hirdetés

ELLÁTÁSOK, TÁMOGATÁSOK KISOKOSA

Állami támogatások, kedvezményes nyugdíj, ápolási díj, időskori segély, egyszeri segély, nyugdíjas bérlet, özvegyi nyugdíj... Nézd meg, hogy mik a feltételei az ellátásoknak, támogatásoknak.

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Videók

Recept ajánlatunk

Zöldséges csirkemell

Zöldséges csirkemell

Várandós kismamáknak ajánlott ételek >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 4 db csirkemell 1 fej lilahagyma 1 csomó újhagyma 3 db paradicsom 1 db paprika 15 dkg reszelt sajt Tej Jódozott só Bors Mustár Vaj

Recept:

A csirkemellet alaposan megmossuk, majd a mustárral ízesített tejben 1-2 órát pácoljuk. A hagymákat, paradicsomot, paprikát karikákra vágjuk.

Egy tűzálló tálat kikenünk egy kevés vajjal. A csirkemellet alaposan lecsöpögtetjük, sózzuk, enyhén borsozzuk(...) tovább a teljes recepthez...


hirdetés

CSED, GYED, GYES kalkulátor

Tudod, hogy mennyi lesz a Csed, Gyed, Gyes összege? Kalkulátorunkkal könnyen kiszámíthatod. Speciális eset a Tiéd? Nálunk mindenki megtalálja a rá vonatkozó számításokat!

[x] hirdetés

Legfrissebb szakértői válasz

Szatmáry Tünde Katalin

Szatmáry Tünde Katalin

Kiemelt hazai és nemzetközi nyugdíjszakreferens

tovább a szakértőhöz >>

Tisztelt Hölgyem!
Természetesen megfontolandó a nyugdíj igénylés dátuma az ön esetében, mivel számos tényezőre kell kiemlten figyelni.
Személyre szabott szaktanácsot és előzetes nyugdíj számítást tudok önnek javasolni. 2021.-es szorzószámokat csak is kizárólag 2020.március végén lesz hatályos.
Amennyiben igényli úgy jelezze.
www.ugyintezesazonnal.hu
Köszönettel: Szatmáry Tünde Katalin

Ezt olvastad már? [x]
vissza vissza