A nagyszülők könnyebben felismerik, miben tehetséges az unoka, mint maguk a szülők - A tehetséggondozó szakember véleménye

Nagyszülők Lapja

Nagyszülő-unoka

Nagyszülők Lapja


A nagyszülők könnyebben felismerik, miben tehetséges az unoka, mint maguk a szülők - A tehetséggondozó szakember véleménye A nagyszülőknek nem csak abban van kiemelt szerepük, hogy a családot összetartsák, irányt jelöljenek ki a fiataloknak, a szeretett unokák lelki támaszai legyenek, hanem még abban is, hogy felismerjék, mihez van tehetsége az unokának! 20 éve tehetséggondozással foglalkozó szakember véleményét olvashatod. A nagyszülőknek nem csak abban van kiemelt szerepük, hogy a családot összetartsák, irányt jelöljenek ki a fiataloknak, a szeretett unokák lelki támaszai legyenek, hanem még abban is, hogy felismerjék, mihez van tehetsége az unokának! 20 éve tehetséggondozással foglalkozó szakember véleményét olvashatod, ami nagyon is rávilágít a lényegre.

A nagymama vagy nagypapa különleges támasza lehet az unokának
A nagyszülőknek különleges érzékük van ahhoz, hogy az unoka rejtett tehetségét nem csak hogy felismerjék, hanem hogy megfelelően ápolják - írja cikkében a grosseltern.de német portál. A nagyszülők veszik az időt és a fáradtságot ahhoz, hogy az unokával minél többet játsszanak - az együtt töltött idő során pedig biztos érzékük alakul ki annak felismerésében, hogy az unoka milyen irányú elfoglaltságokban jártas, mely területeken rendelkezik kiemelt tehetséggel. A nagymamák és nagypapák ezáltal fontos támaszai lehetnek unokáik személyiségének és tehetségének kibontakozásában.

A nagyszülők könnyebben felismerik, hogy miben tehetséges az unoka, mint maguk a szülők
A szülőkre a hétköznapok során nagy nyomás nehezedik, hogy munkájukat és a gyermeknevelést összeegyeztessék, éppen ezért nekik általában nem jut elegendő idejük arra, hogy gyermekükkel intenzíven foglalkozzanak. Ehhez még hozzájárul a szociális környezet irányából érkező nyomás:

- Gyermekeinknek túl korán kell elkezdeniük teljesíteni és összehasonlítások során helytállni. Ez a modernkori jelenség két ellentétes eredményhez vezet: egyrészt a gyerek egy okos és ügyes megnyilvánulása mögött a szülő sokszor azonnal különleges és rejtett képességeket vél felfedezni; ellenkezőleg, ha gyermekre nem jut elegendő figyelem, akkor tehetsége, erősségei könnyebben elsikkadnak, így továbbra is rejtve maradnak a szülők számára.
A nagyszülők viszont a helyzetet jóval higgadtabban kezelik, illetve a megérzéseik, felvetéseik általában reálisabbak - mondja dr. Birgit Oschman különlegesen tehetséges gyerekkel foglalkozó szakember.

A doktornő 20 éve vezeti a gyerekek tehetséggondozására kijelölt intézetet a németországi Bochumban, foglalkozik zseni gyerekekkel és fiatalokkal. Munkája során intelligencia- és más kompetenciateszteket állít össze, illetve a kérdéseikkel hozzáforduló családtagoknak segít. Számos ez irányú képzés előadója, a gyerekek egyéni fejlesztését megcélzó támogatásokról tart előadásokat óvodáknak, iskoláknak, más szervezeteknek, konkrét életvezetési tanácsokat nyújt szülőknek, gondozóknak, hogy hogyan rendezkedjenek be mindennapok során, ha különösen tehetséges gyereket nevelnek, mindeme lett iskolai és szociális nehézségekben nyújt segítséget.

A nagyszülőkre fontos szerep hárul az unoka tehetséggondozását illetően
A szakember szerint a nagyszülők fontos szerepet töltenek be unokáik tehetségének felismerésében, később támogatásában.

- A gyerekeknek figyelem és tér szükséges ahhoz, hogy tehetségük szárnyalhasson. A nagyszülők értékes támaszai unokáiknak, hiszen van idejük és türelmük felolvasni, puzzle játékot játszani, megválaszolni a gyerekek záporozó kérdéseit - mondja Birgit Oschmann.

- Mivel a mindennapi problémáikat és iskolai gondjaikat otthon hagyják, a nagymamánál vagy nagypapánál már csak arra kell koncentrálniuk, ami valóban érdekes számukra, és ami a legtöbb örömet jelenti nekik. Mindemellett a nagyszülők képesek jó érzékkel felismerni, hogy mi fekszik egy gyereknek, és mi az, ami nem igazán. Nem feltétlenül igaz, hogy minden tehetség mögött azonnal egy kiemelkedő tehetség húzódik. De minden tehetség megérdemli, hogy figyelmet szenteljünk neki - teszi hozzá a szakértő.

És hogyan segítheti a nagyszülő unokájának rejtett tehetségét kibontakoztatni? Csíkszentmihályi Mihály a népszerű pszichológus könyve erre ad választ, abban segíti a szülőket, nagyszülőket, hogy hogyan befolyásolhatják kedvező irányba gyermekük tehetségének kibontakoztatását.  Olvasd tovább a könyvajánlót »

Eredeti cikk: Külföld / grosseltern.de

Nagyszülők Lapja

Nagyszülő-unoka

Nagyszülők Lapja


2016.06.17