A dicséret 6 aranyszabálya - Nem mindegy, hogyan, mikor és miért dicséred meg a gyereket

Nagyszülők Lapja

Nagyszülő-unoka

Nagyszülők Lapja


 A dicséret 6 aranyszabálya - Nem mindegy, hogyan, mikor és miért dicséred meg a gyereket Hogyan kell jól megdicsérni a gyereket? Természetes, ha most felvonod a szemöldököd: "Miért? Lehet rosszul is?" Valójában a dicséretet is túlzásba lehet vinni, sőt, egyáltalán nem mindegy, hogy hogyan, mikor és miért dicsérjük meg az unokát... Pszichológus szakértőnk visz közelebb a válaszhoz. Míg a világ egyes országaiban (például Egyesült Államok) a szülőket arra figyelmeztetik a szakemberek, hogy dicsérjék kevesebbet gyerekeiket (utalnék Po Bronson és Ashley Merryman New York Magazinban megjelent és nagy visszhangot kiváltó cikkére: The Inverse Power of Praise – A dicséret visszás hatása), addig úgy tűnik, nálunk inkább lépten nyomon mindenki arra próbálja figyelmeztetni a szülőket, milyen fontos a gyerek számára a dicséret.  Ennek köszönhetően tudjuk, hogy a jókor, jól alkalmazott dicséret megerősíti a gyerek önbizalmát - és nem mellékesen a kívánt viselkedést is. Gühring Rita pszichológus írása.


Hogyan dicsérjünk jól? És mikor dicsérjük meg az unokát?


1. Találj okot a dicséretre
Először is, figyeljük, miért dicsérhetnénk meg unokáinkat, keressük rá az alkalmat! A napi dolgaink között elveszve néha csak akkor tűnik fel valami, ha nem úgy történik, ahogy kéne. Igaz ez az unokáinkkal kapcsolatban is: az rögtön feltűnik, ha valamit rosszul csinálnak, és gyorsan leszidjuk őket. Azonban egy kis odafigyeléssel könnyen találhatunk okot a dicséretre is.



2. Légy konkrét a dicséret esetén
Sokkal jobban esik a gyerekeknek (is), ha konkrét dicséretet kapnak, nem pedig általánosat. Ahelyett például hogy azt mondjuk: “Nagyon szépet rajzoltál”, modhatjuk azt is: “Nagyon szép az, ahogy a tájat lerajzoltad, a felhők és a fák különösen élethűek!”



3. Ne csak a sikert dicsérd, hanem az erőfeszítést is értékeld
Ne csak akkor dicsérjük meg a gyerekeinket, ha valami sikerül nekik. Fontos, hogy értékeljük azt is, hogy valamivel megpróbálkoztak, valamire erőfeszítést tettek, például egy tanulmányi versenyre való felkészülésbe fektetett idő, energia.



4. Mindig igazat mondj
A gyerekek pontosan érzik, mikor vagyunk velük őszinték, és mikor dicsérjük őket “szánalomból”. Ez utóbbi dicséret inkább elkedvetleníti, mintsem bátorítja őket.



5. Erősítsd meg a biztatást mosollyal, öleléssel, simogatással
Fontos, hogy ne csak úgy odavessük a dicséretet, jöjjön a szívünkből!



6. Ne vidd túlzásba a dicséretet
Végül pedig nagy igyekezetünkben ne essünk át a ló másik oldalára, ne dicsérjük agyon a gyereket! Ha minden kis dologért megdicsérjük, előbb-utóbb elértéktelenedik a dicséret.



Szerző: Gühring Rita pszichológus
Fotók: Pixabay

Nagyszülők Lapja

Nagyszülő-unoka

Nagyszülők Lapja


2016.05.12