Ezért ne dicsérd túl a gyerekeket! Megmutatjuk, hogy mit csinálj helyette!

Nagyszülők Lapja

Nagyszülő-unoka

Nagyszülők Lapja


Ezért ne dicsérd túl a gyerekeket! Megmutatjuk, hogy mit csinálj helyette! Mely mondatoktól nő unokánk önbecsülése és melyektől lesz nárcisztikus? Hogyan kerüljük el, hogy kisunokánk ne legyen nárcisztikus személy felnőtt korára? Hova vezet, ha az unokát folyton "túlbecsüljük"? Amikor a gyerek valami jó dolgot csinál, a legtöbb szülő,nagyszülő igyekszik megdicsérni. Elmondani, hogy milyen okos, milyen különleges - ahelyett hogy azt mondanánk: "biztos keményen dolgoztál".

Hogyan kell az unokát helyesen dicsérni?
A felszínen a fenti kijelentések azonosnak tűnhetnek. Brad Bushman, az Ohio State University kommunikációs professzora szerint az utolsót kivéve ezektől a kijelentésektől ("hű, de okos vagy, de különleges vagy, de tehetséges vagy...") a gyerekek narcisztikusabbak lesznek. Csak az utolsó az (azaz a "biztosan keményen dolgoztál ezért"), ami növeli az önbecsülésüket, de az egójukat is a helyén tartja - írja az Index a cikkében.

Bushman  és csoportja kikérdezték a szülőket, hogyan dicsérik meg a gyerekeiket, amikor azok elérnek valamit. Aztán összehasonlították az eredményeket a gyerekek önbecsüléséről és narcisztikusságáról kapott eredményeikkel. A tanulmányt a Proceedings of the National Academy of Sciences című szaklapban publikálták.

Nárcizmus és önbecsülés - mi a kettő közötti különbség?
  • az önbecsülés azt jelenti, hogy tisztában vagyunk saját értékeinkkel másokhoz hasonlítva: olyan emberek vagyunk, akik érnek annyit, mint más emberek;
  • a nárcisztikusok azt hiszik, többet érnek, különbek, mint mások.

Milyen a nárcisztikus személyiség?
A narcisztikus személyiségjegy nem túl hasznos: viselői túlértékelik képességeiket, túl sok kockázatot vállalnak, és tönkre teszik kapcsolataikat. A nárcisztikus emberek gyakran bántják a körülöttük lévőket, és saját magukat is. Ez hosszú távon nem kifizetődő.

A narcisztikus embereknek gyakran magas az önbecsülésük, azonban nem minden magas önbecsülésű ember nárcisztikus is egyben. Bushman a 7-12 év közötti gyerekeket vizsgálta úgy, hogy a tanulmány végére mind elmúltak nyolcévesek. Szerinte ennél korábban nem érdemes vizsgálni ezt a tulajdonságokat, mert ekkor még minden gyerek nárcisztikus.

Ide vezet, ha túlértékeljük az unokát
A kutatók megvizsgálták azt is, a szülők mennyire értékelik túl gyerekeiket. Az eredményekből egyértelműen kiderült, hogy azok a gyerekek lettek narcisztikusabbak, akiket állandóan túlértékeltek a szüleik és mindenért folyton megdicsértek.

Eredeti cikk: Index / Aki túldicséri a gyerekét, elrontja
Fotó: FreeDigitalPhotos

Nagyszülők Lapja

Nagyszülő-unoka

Nagyszülők Lapja


2015.03.23