Ügyetlen a gyerek labdázáskor? Nekimegy dolgoknak? Lehet, hogy tompalátása van! - Mik a tünetek? Hogyan kezelhető?

Nagyszülők Lapja

Nagyszülő-unoka

Nagyszülők Lapja


Ügyetlen a gyerek labdázáskor? Nekimegy dolgoknak? Lehet, hogy tompalátása van! - Mik a tünetek? Hogyan kezelhető? A gyermekkorban elhanyagolt látáshibák, szembetegségek komoly problémákat okozhatnak később. Többek között akár ambylopiát, azaz tompalátást is. Szakértőnket, Dr. Ungváry Lilla szemész szakorvost kérdeztük a tompalátásról. Mit okozhatnak a gyermekkorban elhanyagolt látáshibák, szembetegségek? Többek között akár ambylopiát, azaz tompalátást is. Szakértőnket, Dr. Ungváry Lilla szemész szakorvost kérdeztük a tompalátásról.

"A tompalátás, görög eredetű nevén amblyopia egy olyan állapot, amiben az érintett szem látásélessége úgy csökkent, hogy nincs kimutatható szervi ok, vagy a szervi okok nem állnak arányban a látásélesség csökkenésével. A látáscsökkenés mértéke akkora, hogy az érintett nem tud a tompalátó szemével olvasni. Okai a gyermekkorban elhanyagolt látáshibák, vagy szembetegségek, például a kancsalság, vagy az anizometrópia. Csak gyermekkorban kezelhető 8-12 éves korig, felnőttkorban még csak nem is korrigálható. Egyes vélemények szerint azonban a takarásos módszerrel még felnőttkorban is elérhető némi javulás. A különböző felmérések szerint az emberek 2-4, vagy 4-5%-a tompalátó." (Wikipédia)

Akár az emberek 5 %-a is tompalátó lehet, pedig lehetne tenni ellene


Hogyan definiálja az Amerikai Optometrista Szövetség ezt az állapotot?
„A tompalátás a látás kifejlődésének hiánya az egyik szemen aminek nem áll a hátterében semmilyen szembetegség. Az agy valamiért nem ismeri fel a tompalátó szem képét. A csökkent látás nem korrigálható csak szemüveggel. Ha a 2 szem között nagy a dioptria különbség vagy a 2 szem kancsal állásban van, az agy kizárja az egyik képet és a másikat helyezi előnybe, azt érzékeli csak.”

Mit jelent ez?
Gyerekkorban a korai látásfejlődés időszakában az agy nem kap 2 egyforma képet a szemektől, így az egyikről lemond. Mivel a térlátás alapja a 2 szemből eredő képekből létrejövő 3 dimenziós összeolvadás, ezért ez a folyamat itt nem tud tökéletesen létrejönni, károsodik valamilyen mértékben a térlátás. Pontosabban a periférián megvan a térlátás, a centralis látásban azonban hiányzik.



Ennek lehet következménye, hogy a tompalátó gyerek néha a térben kevésbé ügyesen játszik, mint mások. Például kevésbé ügyesek a labdajátékokban vagy nekimennek dolgoknak. A tompalátás nemcsak 1, hanem 2 szemen is kialakulhat.

Mi okozza a tompalátást?
Például a kancsalság, a 2 szem közötti nagy dioptriakülönbség, trauma vagy más elváltozás az egyik szemen, néha pedig nem ismerjük az okot. Ne felejtsük el, hogy ez egy neurológiai folyamat, az agyban játszódó fejlődés terméke!

Mégis van lehetőség korrigálni a tompalátást gyermekkor után is?
Manapság előtérbe kerültek a tudományos cikkek, amik a tompalátás kezeléséről szólnak és arról, hogy a korai gyerekkoron túl is javítható ez az állapot. Az egyik legismertebb példa erre Susan Barry, aki elmúlt már 40 éves, amikor a tompalátása javult és életében először képes volt 3D-ben látni a világot.

Kutatások és eredmények a tompalátás területén
Susan Barry, aki egyébként idegkutató, arról ír, hogyan kezdődött a félreértés a kutatók és az orvosok között. Az 1990-es évek közepétől klasszikusan fejlődési betegségnek tartották, ami egész életre kiható látásromlást okoz ha a korai gyerekkorban, a kritikus időszakban nem kezelik.

Ezt azért gondolták így, mert  David Hubel és Torsten Wiesel a Harvard Medical School tudósai kismacskákat vizsgáltak, akiknél a ha a korai látásfejlődés időszaka alatt nem épült ki, akkor később már nem alakult ki a jó látás. Ők kritikus periódusnak nevezték el azt az időszakot, amin belül ha sérült a rendszer, az már visszafordíthatatlan romlást eredményezett.

A neuroplaszticitásról akkoriban még keveset tudtak, mára azonban egyre több információnk van arról, hogy az emberi agy rugalmas, tanulóképes akár életünk végéig.

6 látásjavító szemtorna gyakorlat  - Így végezd a szemész szerint! »

Arra is van már kutatás, hogy 7-17 éves korú gyerekeknél is hatásos a tompalátás kezelése. National Eye Institute (NEI),  April 2005  Archives of Ophthalmology.  Paul A. Sieving, M.D., Ph.D., írja: “A tompalátás klasszikus kezelése idősebb gyerekek esetében is működik.”

A gyakorlatban ezzel foglalkozó funkcionális optometristák azonban ezt már régóta tudják, sőt felnőttkori javulások is előfordulnak!

Mik a tradicionális kezelések erre az állapotra?
- Szemüveg adása és az erősebb szem letakarása, vagy elhomályosítása  pl cseppekkel, homályos lencsékkel.
- Ugyanakkor egyre inkább előtérbe kerülnek az olyan terápiák, ahol a binokuláris látást is tanítják az ilyen szemeknek, amivel jobb eredményt érnek el, mintha csak takarnák a szemeket. A kéz-szem koordinációt javító játékokat is hatásosnak találták a tompalátóknál. A binokuláris terápia egyre jobban terjed a szemészek között is. A legkedveltebbek a számítógépes játékok, amelyeket ezekre az állapotokra  fejlesztenek ki, speciális 3D-s látást létrehozó szemüveggel.

Magyarországon még inkább kísérleti stádiumban vannak ezek a játékok, a mindennapos rendeléseken nem érhetőek még el. Azonban érdemes tudni róluk és érdemes a takaráson kívül pl. sokat játszani, labdázni a gyerekekkel!

Szerző: Dr. Ungváry Lilla
Fotó: Freepik / pressfoto

Nagyszülők Lapja

Nagyszülő-unoka

Nagyszülők Lapja


2019.01.08