2023. december 11 |Dániel...

Főoldal > Cikkek > Gyermek fejlődése > Baj, ha csúnyán ír a gyerek? Miről árulkodik a gyerek írása? Mit gondol a grafológus a diszgráfiáról?

Baj, ha csúnyán ír a gyerek? Miről árulkodik a gyerek írása? Mit gondol a grafológus a diszgráfiáról?

Szülőklapja képBaj-e, ha a gyerek csúnyán ír az alsó tagozatban? Mire lehet következtetni a felső tagozatos gyerekek írásából? Hogyan tekint a grafológus szakember a diszgráfiás gyerekekre? Mire utal, ha egy felnőtt írása túlságosan is gyerekes?

Szerző: Bari Ilona
2016-05-02
Forrás: Nagyszülők Lapja
Share on Tumblr
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

A gyerekírás az gyerek írás? A kérdésre a grafológusi válasz: nem. A gyerekek írása 12 éves kor alatt rajzaikkal együtt elemezendő, ugyanakkor láttam már felnőtt korút úgy írni, mintha általános iskolás lenne még mindig - nem feltétlenül a szellemi elmaradottság miatt - hívja fel a figyelmet Bari Ilona grafológus.

Alsó tagozat - "A gyerek csúnyán ír!"
A motorikus készség elsajátítása az írás gyakorlásával sajátítható el, ennek hiánya/zavara egy nagyon fontos problématerület lehet, amikor az iskoláskorú gyerekek a számítógép korszakában csak a billentyűzetet használják.

Az alsó tagozatosok írására elsősorban a rajzolt betűk a jellemzőek. Az írás kezdetekor főleg a tanulási, kézügyességi folyamatokra való odafigyelés a fontos. Talán ezért nem kedvelik a pedagógusok, hogy a gyermek már iskola előtt jól tud írni, mert az órán elunhatja magát addig, amíg a társai begyakorolják a betűformákat. Harmadik osztálytól azonban rutinossá válik az írás, és ettől kezdve jöhetnek a panaszok: "gyermekem csúnyán ír". Ennek egyik oka a füzetük vonalszerkezetének megváltozása, az írásfüzet innentől kezdve egyvonalas lesz. Minden kis nebulónak saját magának kell a térérzékelésére hagyatkozva a 2 vagy 3 zónás betűket arányosan megrajzolnia. Ettől változik meg a nagyság, szélesség és akár a betűk dőlés iránya is. De ez természetes, nyugtalanságra semmi ok.Felső tagozat - a személyiség kezdi rányomni a bélyegét az írásra
Ha ezt az életszakaszt „túlélték” a szülők, jön a következő stresszes időszak: a serdülőkor, azaz a 7-8. osztály. Ahogy alakul a személyiség, úgy alakul az írásforma is. Itt kezd nagymértékben szétválni a férfi és a női írás jellegzetessége. A lányok kerekebb betűket rajzolnak, amíg a fiúk betűi megnyúlhatnak, dőlhetnek balra és akár egy-egy nyomtatott betű is megjelenhet. Már az írásjegyek elárulják, hogy a lányok ekkortájt inkább a közösségi élet felé irányulnak, a fiúk pedig a racionálisabb, tudatosabb témák felé indulnak el.

Pályaválasztáskor egy grafológiai elemzés komoly segítség lehet
Ilyenkor nagyon sok jó tippet, okosságot tud mondani a grafológus, hiszen a gyerek pályaválasztás előtt áll.  A család számára megfogalmazódik a kérdés, hogy „mit tanuljon a gyerek, merre tovább”.

A serdülő gyerek betűzónáinak arányaiból következtetni lehet az úgynevezett ösztönterületre, a betűk méreteiből, elhelyezéséből kiderül, hogy milyen mértékű a serdülő személy önértékelése, ami lényegében már nem fog jelentősen változni. Pályaválasztás előtt tehát érdemes lehet egy grafológus szakvéleményét is mérlegelni, aki jó tippeket adhat a „hogyan tovább”-ra.


Diszgráfiás gyerekek - a grafológus szemével


A gyermekek világában a diszgráfiás gyerekek valamennyivel több odafigyelést igényelnek. A diszgráfiás gyerekek írása rendezetlen, kusza írás, összevissza dülöngélő, szálkás, a leírt sorokból hanyagul kilógnak a betűk. A leírt szavak egymásba olvadnak, vagy ellenkezőleg messze elmaradnak egymástól, és az sem ritka, ha betűként meg-meg állva, hosszabb szünetet tartva sikerül csak leírniuk az adott szót. Mindezekhez még betűtévesztés is társul, mint látjuk, a probléma nagyon összetett.

A helyesírás innentől kezdve szülői kifejezéssel élve: csapnivalóvá válik. Mivel a diszgráfiás gyerek keresgéli a megfelelő írási technikát, és töprengővé teszi a betűk leírása, a tollbamondás különösen nehéz és időigényes feladat ezen gyermekek számára.
hirdetés

FÁJ A TÉRDED? PORCKOPÁS KÍNOZ? 
VAN MEGOLDÁS!

Porcépítő és gyulladáscsökkentő egyben!
Nézd meg, hogy mit mondanak, akik már használják >>

vonal

[x] hirdetés


A diszgráfiás gyerekek szakmai segítséget igényelnek
Természetesen ezt annyiban hagyni nem lehet.  A diszgráfia megfelelő szakemberek segítségével fejleszthető, a probléma minimálisra csökkenthető, még ha teljesen nem is gyógyítható.

Szemorvos megállapítja, jó-e a gyerek látása, ha bármilyen eltérés van, az szemüveggel orvosolható-e. A rossz térlátást a fejlesztőpedagógusok, gyógypedagógusok, mozgásterapeuták különböző technikákkal tudják javítani, a kézügyesség fejlesztése azonban akár otthon is rendszeres, következetes foglalkozás mellett jól korrigálható. A kézügyesség szépen alakítható színezéssel, ceruzával történő rajzolással, festéssel, ollóval való vágással, gyöngyfűzéssel (fiúknak is ajánlott!).
A helyesírás fejlesztése már kicsit nehezebb feladat, jó hallás kell hozzá (fülészeti vizsgálat), de előfordulhat, hogy logopédus bevonására is szükség lesz.

A diszgráfiához sokszor magasabb fokú kreativitás társul
Minden hátrány, lemaradás valamilyen pozitívummal is társul, ezért nem szabad csak a negatívumokra figyelni a gyerek fejlődése, ez esetben írásfejlődése kapcsán. Mint ahogy egy egészségesen fejlődő gyermeknek is akadnak nehézségei, rossz korszakai, problémásabb időszakai - tudni kell, hogy a diszgráfia vagy diszlexia problémájával együtt élő gyerekeknek is lehet sikeres jövőjük és boldog életük, sőt!

Sok közöttük a magas fokú kreativitással, művészi vénával rendelkező felnőtt és nem ritka a tudós sem. Pablo Picassót értelmi fogyatékosnak tartották, pedig nála is a tanulási zavarok okozták az iskolai kudarcokat. Érdemes megemlíteni Einsteint, Edisont - akinek mintegy 1400 szabadalma volt -, Churchillt, Nelsont, Rockefellert, a néhány éve elhunyt Szentágothay Jánost, aki az MTA elnöki tisztét töltötte be, de a világhírű Whoopi Goldberg színésznőnek is komoly tanulási zavarai voltak.

Mit jelent az, ha a felnőtt írása kimondottan "gyerekes"?
Visszakanyarodva írásom bevezetőjéhez, bizony van olyan felnőtt írás, ami gyerekes írásmintára mutat: kusza sorok, dülőngélő betűk. A kiegyensúlyozott sortávolságot nem látott írással bíró 18 éven felülieket más szemszögből vizsgálja a grafológus.

Elszomorító adat: a Magyar Tudományos Akadémia nemrég végzett kutatása szerint a "funkcionális analfabéták", vagyis az olyan személyek, akiknek az írás, illetve olvasási készségük gyenge, hazánkban 30-35% között mozog. Az olvasás tanulása nincs összefüggésben az írástanulással, hiszen fiúk esetében a finommotorikus mozgások összehangolása későbbre tehető, olvasni viszont az írásbeli lemaradásuk esetén is megfelelően tudnak.

Szerző: Bari Ilona grafológus
Fotó: Freepik/karlyukav

Címkék: grafológia, gyerek, írás, diszgráfia, pályaválasztás

Kapcsolódó cikkek

2 fejlesztő játék tojástartóból - Filléres ötletek, amik fejlesztik az íráskészséget, a számolási készséget és a koncentrációt
2 fejlesztő játék tojástartóból - Filléres ötletek, amik fejlesztik az íráskészséget, a számolási készséget és a koncentrációt

A színek gyakorlásához és a kéz ügyesítésére mutatunk egy nagyszerű ötletet! A játékkal fejlődik az óvodás gyerekek finommotorikája, megtaníthatod neki az olvasási irányt, türelmet és kitartást sajátíthat el - ezekre majd mind szüksége lesz később a suliban. Játsszatok közösen az unokával!

tovább a cikkre
2 fejlesztő játék tojástartóból - Filléres ötletek, amik fejlesztik az íráskészséget, a számolási készséget és a koncentrációt
2 fejlesztő játék tojástartóból - Filléres ötletek, amik fejlesztik az íráskészséget, a számolási készséget és a koncentrációt

A színek gyakorlásához és a kéz ügyesítésére mutatunk egy nagyszerű ötletet! A játékkal fejlődik az óvodás gyerekek finommotorikája, megtaníthatod neki az olvasási irányt, türelmet és kitartást sajátíthat el - ezekre majd mind szüksége lesz később a suliban. Játsszatok közösen az unokával!

tovább a cikkre
Így fejleszd az óvodás unokád kézügyességét, hogy később jól menjen neki az írás - Ezt javasolja az óvodapedagógus
Így fejleszd az óvodás unokád kézügyességét, hogy később jól menjen neki az írás - Ezt javasolja az óvodapedagógus

Hogyan kell az óvodás gyerekkel év közben foglalkozni úgy, hogy ők majd szeptemberre iskolaérettek legyenek? Milyen egyszerű és hétköznapi játékokkal, játékos feladatokkal javíthatunk a gyerekek kézügyességén, ami majd a helyes ceruzafogást alapozza meg? Kreatív és játékos feladatok fejlesztőpedagógustól.

tovább a cikkre
Miről árulkodnak a gyerekrajzok?
Miről árulkodnak a gyerekrajzok?

Mit tükröz, ha az unoka a korábbiakhoz képest elkezd más színeket használni rajzaihoz, és mit az, ha a rajz méretét megváltoztatja? Mi a nagyszülők szerepe a rajzoltatás kapcsán?

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

Szakértők

Babakonyha

Mit egyen az unokám

Békebeli burgonyás pogácsa recept: Olyan puha és finom, hogy nem lehet abbahagyni - Süsd meg az unokádnak! tovább

Kápiapaprika-krém recept: Ízletes kenyérre kenhető krém, ha már unod a vajat vagy a margarint tovább

Véd a rák, gyulladások, szívbetegség ellen, javítja a látást, erősíti az immunrendszert - Még mire jó a sütőtök?  tovább

Tyúkláb fánk recept - A legfinomabb túrófánk, ahogy a nagymamám készítette tovább

Karalábéfőzelék kuszkuszos húsgolyóval recept: Ha elszakadnál a hagyományos ételektől, próbáld ki ezt! tovább

Zöldpesztós cukkini-spagetti tonhallal - Különleges recept, ami jó a szívednek és magas vérnyomás ellen is tovább

Málnás vanília fagyi házilag: Ez az ínycsiklandó nyári édesség 20 perc alatt elkészül a konyhádban tovább

Munka, nyugdíj

Munka, nyugdíj

Nyugdíj utalási időpontok 2023: Mikor érkezik a nyugdíj és a 13. havi nyugdíj 2023-ban? - Havi utalási lista tovább

Nyugdíjemelés 2023: Január elsejétől 15 százalékkal emelik a nyugdíjakat! - Orbán Viktor most jelentette be tovább

Nyugdíjprémium és nyugdíj-kiegészítés 2022: Péntektől érkeznek a plusz pénzek a nyugdíjjal együtt tovább

Kiegészítő nyugdíjemelés és a nyugdíjprémium 2022: Mikor érkeznek a plusz összegek a bankszámlára? tovább

Nyugdíj-kiegészítés és nyugdíjprémium 2022: Mikor számíthatnak a plusz pénzre a nyugdíjasok? tovább

Emelt nyugdíj 2022: Már kedden érkezik a bankszámlára a magasabb összeg - Visszamenőleg is megkapod tovább

Nyugdíj 2022: Csúszik a beígért évközi kiegészítő nyugdíjemelés - Mikor számíthatsz a magasabb összegre? tovább

Életmód

Életmód

Akár a cicád életébe is kerülhet - Soha ne használd! tovább

5-ből 4 ember túlsúlyos vagy elhízott 60 év felett - Ezért szedtek fel plusz kilókat az emberek a karantén alatt tovább

Ezért fogyassz rendszeresen levest! - Levesfogyasztás élettani hatásai, levesfőzési fortélyok, levesek a diétában, levespor veszélyei tovább

Fürdőgyógyászati kezelések kisokos: Melyik kezelés milyen betegség ellen hatásos? - Szakember válaszol tovább

Így használd a gyógyvizeket fájdalomcsillapításra! - Melyik gyógyvíz milyen betegségre jó? tovább

A betegségek hátterében vízerek és káros sugárzások is állhatnak tovább

Veszélyesek lehetnek bizonyos gyógynövények! Mit ne adjunk a gyerekeknek? tovább

hirdetés

ELLÁTÁSOK, TÁMOGATÁSOK KISOKOSA

Állami támogatások, kedvezményes nyugdíj, ápolási díj, időskori segély, egyszeri segély, nyugdíjas bérlet, özvegyi nyugdíj... Nézd meg, hogy mik a feltételei az ellátásoknak, támogatásoknak.

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Videók

Recept ajánlatunk

Zöldséges csirkemell

Zöldséges csirkemell

Várandós kismamáknak ajánlott ételek >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 4 db csirkemell 1 fej lilahagyma 1 csomó újhagyma 3 db paradicsom 1 db paprika 15 dkg reszelt sajt Tej Jódozott só Bors Mustár Vaj

Recept:

A csirkemellet alaposan megmossuk, majd a mustárral ízesített tejben 1-2 órát pácoljuk. A hagymákat, paradicsomot, paprikát karikákra vágjuk.

Egy tűzálló tálat kikenünk egy kevés vajjal. A csirkemellet alaposan lecsöpögtetjük, sózzuk, enyhén borsozzuk(...) tovább a teljes recepthez...


hirdetés

CSED, GYED, GYES kalkulátor

Tudod, hogy mennyi lesz a Csed, Gyed, Gyes összege? Kalkulátorunkkal könnyen kiszámíthatod. Speciális eset a Tiéd? Nálunk mindenki megtalálja a rá vonatkozó számításokat!

[x] hirdetés

Legfrissebb szakértői válasz

Szatmáry Tünde Katalin

Szatmáry Tünde Katalin

Kiemelt hazai és nemzetközi nyugdíjszakreferens

tovább a szakértőhöz >>

Tisztelt Hölgyem!
Természetesen megfontolandó a nyugdíj igénylés dátuma az ön esetében, mivel számos tényezőre kell kiemlten figyelni.
Személyre szabott szaktanácsot és előzetes nyugdíj számítást tudok önnek javasolni. 2021.-es szorzószámokat csak is kizárólag 2020.március végén lesz hatályos.
Amennyiben igényli úgy jelezze.
www.ugyintezesazonnal.hu
Köszönettel: Szatmáry Tünde Katalin

Ezt olvastad már? [x]
Hírek, érdekességek

Megtalálták a 10 éves kisfiút, aki egy kórházból tűnt el

vissza vissza