Főoldal > Cikkek > Gyermek fejlődése > Hogyan segíthetünk a gyermekkori félelmeken, szorongáson, viselkedési problémákon?

Hogyan segíthetünk a gyermekkori félelmeken, szorongáson, viselkedési problémákon?

Szülőklapja képGyerekkori félelmek, hiszti, éjszakai bepisilés, óvodai és iskolai beilleszkedési gondok és még egy sor más tipikus gyerekkori panasz kiválóan kezelhető a napjainkban egyre népszerűbb természetes gyógymód, a Bach-virágterápia segítségével.

Szerző: Csizmadia Henrietta
2014-09-16
Forrás: Nagyszülők Lapja
Share on Tumblr
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Bár felnőtt világunkból kitekintve hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy unokáinknak nincsenek, még nem lehetnek igazi gondjaik, problémáik - már egész kisgyermekkorban nehezen alkalmazkodnak a világ által diktált felgyorsult tempóhoz.

Gyermekeink nehézségeit nem könnyű felismerni
A legtöbb intézményes közösségben és családban is olyan magas elvárási és követelmény rendszerekkel találják szembe magukat a gyerekek, melyek megkövetelik a gyors érzelmi, értelmi reakciót, ami hosszú távon igen megterhelő számukra. Az állandó nyomás és feszültség, a megfelelési kényszer pedig inkább hátráltatja egyéniségük kibontakozását, mintsem segítené.
Az óvodakezdés és beilleszkedés, az iskolakezdés vagy váltás, egy új testvér érkezése a családba, a szülők válása, vagy megromlott kapcsolata mind-mind olyan érzelmi kihívást jelent a gyerekek számára, amellyel hosszan birkóznak meg - a feladat nehézségéről pedig számos külső jel árulkodik, még ha nem is könnyű őket észrevenni és beazonosítani.

Két esetet szeretnék veletek megosztani a gyermeki szorongással, félelemmel és stresszel kapcsolatban, melyben a virágeszenciának köszönhetően nagyszerű eredményeket értünk el.

A nagyobbik testvér szorongása a magasra állított mérce miatt – esetleírás
Éltanuló-élsportoló 10 éves kisfiú érkezett hozzám az anyukájával, aki éjszakai felriadásra, rémálmokra és gyomortáji fájdalomra panaszkodott, illetve egyik szemére enyhén tikkelt. A szülei otthoni kérdezgetésére nem tudta megmondani, hogy mi bántja - minden alkalommal azt válaszolta, hogy „semmi”.
Hozzám már hosszas orvosi vizsgálat után kerültek, amelynek során szervi okot nem találtak. Találkozásunkkor sort kerítettünk mind az iskolai mind a sportteljesítménye átbeszélésére, különböző szituációkat játszottunk el, vagy rajzoltunk le. Világossá vált, hogy maximális teljesítményre törekszik, ráadásul ő a legidősebb testvér a családban, és ennek az önmaga által felállított mércének igen nehezen tud szorongás, félelem és stressz nélkül megfelelni.

Apróbojtorjánt ajánlottam neki, hogy titkolt szorongásán felülkerekedjen, vörösfenyőt, hogy az önbizalma megerősödhessen, és képesnek érezze magát arra, hogy a feladatait akár kitűnő eredménnyel is el tudja végezni. Bohócvirágot kezdtünk adagolni a bukástól és a szégyentől való félelemre, továbbá arra, hogy kihívó sportversenytársaitól ne rettegjen. Az olajfa a fizikai fáradtságon tudta átlendíteni, később szilfát is javasoltam, mert még mindig túlterheltnek érezte magát.

Ahogy javult az állapota egyre kevesebb fajta gyógyírt kellett szednie. Magabiztossá vált a jó eredményei miatt, és képessé arra, hogy megossza félelmeit és szorongásait szüleivel.

Dührohamok és hiszti a kistestvér érkezése miatt – esetleírás
8 éves kisfiú és édesanyja még az év elején érkezett hozzám vizsgálatra, akik egy iskolai tanítónő ajánlásával kerültek hozzám. Előzőleg az iskolában a szülőknek azt tanácsolták, hogy keressenek valamilyen megoldást fiúk viselkedésére, mert a tanórákon bekiabál, folyton elhagyja az ülőhelyét, ezzel vonva magára társai figyelmét - a szünetekben pedig rendszeresen verekedést provokál. A rossz magaviseletű fiúcska szülei az iskolai viselkedésért otthon rendre leszidták, mire a fiú földhöz vágta magát és dührohammal reagált. Ha az édesanyja megdorgálta rugdosott, sőt megpróbálta őt is megharapni. Egy idő után a gondterhelt szülők a nevelési tanácsadóban kötöttek ki, ahol a Bach-virágterápia lehetősége is szóba került - így ismerkedtem meg Bencével.

A találkozásunk alkalmával kiderült, hogy a család új lakóhelyre költözött, ezáltal Bencének új iskolába kell járnia, otthagyva régi barátait és játszótársait, megszokott környezetét. A költözést Bence kislánytestvérének érkezése indokolta, a régi lakásuk nem volt alkalmas egy iskolás fiú és egy csecsemő szeparált, nyugalmas elhelyezésére. Kishúgát gyakran piszkálta, csipkedte, ha nem látták rugdosta a bölcsőjét, amíg a baba sírni nem kezdett. Mivel otthon a szülők próbáltak gátat szabni indulatai kifejeződésének, haragját és feszültségét iskolai társain próbálta levezetni.

Bencének magyalt ajánlottam a féltékeny indulatai és húga elleni haragja kezelésére, nemsokára teljesen megváltoztak érzései a kistestvérével kapcsolatban. Úgy tűnik, most már inkább büszke rá. Cseresznyeszilvát is kapott, hogy érzelmeit, indulatait kontrollálni tudja, a napi rendszeres dühkitöréseket mind az iskolai közösség, mind a család rég elfelejtette.

Az anya-fiú kapcsolat harmóniája teljesen helyreállt. Az iskolából pozitív visszajelzéseket kapnak, Bence figyel, és szépen teljesít.

Gyermekkori panaszok, melyeken a Bach-virágterápia segíthet
„ A betegség valódi okai: a korlátozottság, félelem, nyugtalanság, döntésképtelenség, közöny, gyengeség, kételkedés, fanatizmus, tudatlanság, türelmetlenség, rémület, szomorúság.
Ha engedjük, ezek az akadályok megjelennek a testünkben, ahhoz vezet, amit mi betegségnek hívunk.”
(Dr. Edward Bach)


Ezek a gyermekkori panaszok enyhítetők jól Bach-virágterápiával:

-    félelmek
-    fóbiák
-    szorongás
-    óvodai, iskolai beilleszkedési panaszok
-    éjszakai bepisilés
-    tanulási problémák
-    a fájdalmak jelentős része
-    allergiás panaszok (asztma, ekcéma)
-    hiperaktivitás
-    túlzott agresszivitás

Bach-virágterápia – egyre több család mindennapjaiban van jelen
Dr. Edward Bach (1886-1936) angol orvos, homeopata és bakterológus az 1930-as években dolgozta ki azt a 38 esszenciából álló rendszert, mely forradalminak nevezhető újításokat vezetett be az orvoslás területén. Megfigyelései szerint a fizikai tünetek vagy betegségek megjelenését, kialakulását hosszan tartó negatív lelki állapotok, hangulatok előzik meg. Hitt abban, hogy felfedezése megtöri a betegség erejét és szabaddá teszi az embereket. Számára nem a betegség volt fontos, hanem maga a beteg. Orvosi praxisában egyre több figyelmet szentelt annak a ténynek, hogy azonos betegségek minden egyénnél más-más tünetet okoznak. Véleménye szerint nem a betegség vezet el a gyógymódhoz, hanem az, ahogy a betegség az egyénre hat. Hangulatunk a legérzékenyebb vezető, amiből megtudhatjuk, hogy mire is van szükségünk. Ahogy a hangulatok elvezetnek a gyógymódhoz, ha már megbetegedtünk, úgy a panaszok megjelenése előtti s figyelmeztetnek bennünket, és így lehetőséget adnak a megelőzésre is.

A Bach virágesszenciák ezeken a területeken fejtenek ki kedvező hatást

-    a lelki egészség fenntartása és/vagy helyreállítása (megelőzés)
-    lelki stresszhelyzetek és életkrízisek akut kezelése
-    akut és krónikus testi és lelki betegségek kiegészítő kezelése
-    alkati sajátosságok felismerése és korrigálása a személyiségfejlesztés eszközeként

Az esszenciák alkalmazása mentes a káros mellékhatásoktól, túladagolás és hozzászokás nem következhet be, a mindennapos, rendszeres szedés következtében gyengéden fejtik ki hatásukat. 


Szerző: Csizmadia Henrietta, Bach-virágterapeuta
Fotó: FreeDigitalPhotos

Felhasznált irodalom:
Jeremy Harwood: Bach-virágesszenciák
Mechthild Scheffer: Az eredeti Bach-virágterápia
Dr. Edward Bach: Bach virágterápia

Címkék: gyerek, gyerekbetegség, gyermekkori panasz, betegségek lelki oka, Bach-virágterápia, virágesszencia

Kapcsolódó cikkek

Így lesz szobatiszta a gyerek! - Hogyan segíthetsz neki könnyebben leszokni a pelusról? Gyermekpszichológus tanácsa
Így lesz szobatiszta a gyerek! - Hogyan segíthetsz neki könnyebben leszokni a pelusról? Gyermekpszichológus tanácsa

A szobatisztaság minden gyermek életében jelentős mérföldkő. Ki könnyebben, ki nehezebben ugorja meg, és időnként némi segítségre is szükség van hozzá. Ebben a szülők partnerei sokszor maguk a nagyszülők. Mit tehetsz, hogy kisunokád leszokjon a pelusról?

tovább a cikkre
Tündéri képek! 12 kisbaba, akit a legjobb pillanatban fotóztak le
Tündéri képek! 12 kisbaba, akit a legjobb pillanatban fotóztak le

Kevés varázslatosabb momentum van, mint amikor a szülők vagy nagyszülők megpillantják az újszülöttet, belemerülnek bájos grimaszaiba és igyekeznek kitalálni, mire is gondolhat a kis csecsemő. Szerencsére a modern technikának köszönhetően manapság már számtalan fotó segít megőrizni az örökkévalóságnak az illékony pillanatokat.

tovább a cikkre
Baj, ha csúnyán ír a gyerek? Miről árulkodik a gyerek írása? Mit gondol a grafológus a diszgráfiáról?
Baj, ha csúnyán ír a gyerek? Miről árulkodik a gyerek írása? Mit gondol a grafológus a diszgráfiáról?

Baj-e, ha a gyerek csúnyán ír az alsó tagozatban? Mire lehet következtetni a felső tagozatos gyerekek írásából? Hogyan tekint a grafológus szakember a diszgráfiás gyerekekre? Mire utal, ha egy felnőtt írása túlságosan is gyerekes?

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

Szakértők

Babakonyha

Mit egyen az unokám

Békebeli burgonyás pogácsa recept: Olyan puha és finom, hogy nem lehet abbahagyni - Süsd meg az unokádnak! tovább

Kápiapaprika-krém recept: Ízletes kenyérre kenhető krém, ha már unod a vajat vagy a margarint tovább

Véd a rák, gyulladások, szívbetegség ellen, javítja a látást, erősíti az immunrendszert - Még mire jó a sütőtök?  tovább

Tyúkláb fánk recept - A legfinomabb túrófánk, ahogy a nagymamám készítette tovább

Karalábéfőzelék kuszkuszos húsgolyóval recept: Ha elszakadnál a hagyományos ételektől, próbáld ki ezt! tovább

Zöldpesztós cukkini-spagetti tonhallal - Különleges recept, ami jó a szívednek és magas vérnyomás ellen is tovább

Málnás vanília fagyi házilag: Ez az ínycsiklandó nyári édesség 20 perc alatt elkészül a konyhádban tovább

Munka, nyugdíj

Munka, nyugdíj

Nyugdíj utalási időpontok 2023: Mikor érkezik a nyugdíj és a 13. havi nyugdíj 2023-ban? - Havi utalási lista tovább

Nyugdíjemelés 2023: Január elsejétől 15 százalékkal emelik a nyugdíjakat! - Orbán Viktor most jelentette be tovább

Nyugdíjprémium és nyugdíj-kiegészítés 2022: Péntektől érkeznek a plusz pénzek a nyugdíjjal együtt tovább

Kiegészítő nyugdíjemelés és a nyugdíjprémium 2022: Mikor érkeznek a plusz összegek a bankszámlára? tovább

Nyugdíj-kiegészítés és nyugdíjprémium 2022: Mikor számíthatnak a plusz pénzre a nyugdíjasok? tovább

Emelt nyugdíj 2022: Már kedden érkezik a bankszámlára a magasabb összeg - Visszamenőleg is megkapod tovább

Nyugdíj 2022: Csúszik a beígért évközi kiegészítő nyugdíjemelés - Mikor számíthatsz a magasabb összegre? tovább

Életmód

Életmód

Akár a cicád életébe is kerülhet - Soha ne használd! tovább

5-ből 4 ember túlsúlyos vagy elhízott 60 év felett - Ezért szedtek fel plusz kilókat az emberek a karantén alatt tovább

Ezért fogyassz rendszeresen levest! - Levesfogyasztás élettani hatásai, levesfőzési fortélyok, levesek a diétában, levespor veszélyei tovább

Fürdőgyógyászati kezelések kisokos: Melyik kezelés milyen betegség ellen hatásos? - Szakember válaszol tovább

Így használd a gyógyvizeket fájdalomcsillapításra! - Melyik gyógyvíz milyen betegségre jó? tovább

A betegségek hátterében vízerek és káros sugárzások is állhatnak tovább

Veszélyesek lehetnek bizonyos gyógynövények! Mit ne adjunk a gyerekeknek? tovább

hirdetés

ELLÁTÁSOK, TÁMOGATÁSOK KISOKOSA

Állami támogatások, kedvezményes nyugdíj, ápolási díj, időskori segély, egyszeri segély, nyugdíjas bérlet, özvegyi nyugdíj... Nézd meg, hogy mik a feltételei az ellátásoknak, támogatásoknak.

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Videók

Recept ajánlatunk

Zöldséges csirkemell

Zöldséges csirkemell

Várandós kismamáknak ajánlott ételek >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 4 db csirkemell 1 fej lilahagyma 1 csomó újhagyma 3 db paradicsom 1 db paprika 15 dkg reszelt sajt Tej Jódozott só Bors Mustár Vaj

Recept:

A csirkemellet alaposan megmossuk, majd a mustárral ízesített tejben 1-2 órát pácoljuk. A hagymákat, paradicsomot, paprikát karikákra vágjuk.

Egy tűzálló tálat kikenünk egy kevés vajjal. A csirkemellet alaposan lecsöpögtetjük, sózzuk, enyhén borsozzuk(...) tovább a teljes recepthez...


hirdetés

CSED, GYED, GYES kalkulátor

Tudod, hogy mennyi lesz a Csed, Gyed, Gyes összege? Kalkulátorunkkal könnyen kiszámíthatod. Speciális eset a Tiéd? Nálunk mindenki megtalálja a rá vonatkozó számításokat!

[x] hirdetés

Legfrissebb szakértői válasz

Szatmáry Tünde Katalin

Szatmáry Tünde Katalin

Kiemelt hazai és nemzetközi nyugdíjszakreferens

tovább a szakértőhöz >>

Tisztelt Hölgyem!
Természetesen megfontolandó a nyugdíj igénylés dátuma az ön esetében, mivel számos tényezőre kell kiemlten figyelni.
Személyre szabott szaktanácsot és előzetes nyugdíj számítást tudok önnek javasolni. 2021.-es szorzószámokat csak is kizárólag 2020.március végén lesz hatályos.
Amennyiben igényli úgy jelezze.
www.ugyintezesazonnal.hu
Köszönettel: Szatmáry Tünde Katalin

Ezt olvastad már? [x]
vissza vissza