Miért sír a baba? Mit tehetsz, hogy megnyugtasd? Ezt javasolja a gyermekorvos

Nagyszülők Lapja

Nagyszülő-unoka

Nagyszülők Lapja


Miért sír a baba? Mit tehetsz, hogy megnyugtasd? Ezt javasolja a gyermekorvos

Miért sír olyan sokat a baba? Miért nyugtalan a csecsemő: szervi baja van, vagy más okra kell gyanakodnunk? Mire utal a sárgás-zöldes színű széklet? Milyen homeopátiás szert adhatunk gázosságra? Gyermekorvos szakértőnk válaszol.

Gyakori probléma a legfiatalabb csecsemőknél, mellyel a szülők a gyermekorvoshoz fordulnak. Nem egy egységes tünetről van szó, sokféle formáját különíthetjük el.

A csecsemő napközben sokat alszik, éjjel viszont fent van - ismerős?
Igen gyakori panasz újszülött kortól, hogy a csecsemő napközben sokat alszik, éjjel viszont inkább fent van. Igényli a figyelmet, többször szükséges mellre tenni a megnyugtatáshoz. Ez gyakran a szülők, főleg az édesanya jelentős kifáradásához vezet, ami nyugtalanná, türelmetlenné, feszülté teheti. A szülést követő jelentős hormonális változások és maga a szülés miatt az édesanya egyébként is fáradékonyabb, hangulatilag labilisabb, mérsékelt szorongás jellemezheti. Fontos ilyenkor a védőnő és gyermekorvos támogatása, megnyugtatása, bíztatása, hogy remélhetőleg rövid és átmeneti periódusról van szó, melyet követően beáll a rendszer a baba szervezetében is, és érzékeli a nappalok és éjszakák közötti különbségeket. Fontos, hogy az édesapa, nagyszülő, vagy egyéb segítők napközben, vagy részben éjjel tudják biztosítani, hogy az anya is pihenhessen, kissé feltöltődhessen, Ő pedig ne utasítsa ezt el, úgy gondolva, hogy száz százalékban és folyamatosan a gyermeke mellett kell tartózkodnia. A megfelelő mennyiségű tejtermeléshez is szükséges kellő pihenés.

Nyugtalanságot kiváltó okok - szervi panasz vagy más miatt sír a csecsemő?
Mindenképpen vizsgálattal és kikérdezéssel, a tünetek részletezésével meg kell próbálni eldönteni, szervi panasz állhat-e az alvászavar hátterében. Az orvos feladata kizárni valamilyen induló betegséget, fejlődési zavart.

Feszültség a születés után
Többnyire alkalmazkodási rendellenesség valószínűsíthető, mely ártalmatlan, múló dolog. Fontos a szülés lezajlása, illetve a család hozzáállása is a baba érkezéséhez. A negatív érzelmek, feszültségek szavak nélkül is eljutnak a csecsemőköz.  

Belek gázossága
Amennyiben többször fájdalmasam sír fentlétekor, lábait felhúzza, gázok ürülését követően megkönnyebbül, kis időre pihenget, majd újra sírási fázisok következnek, akkor általában a belek gázossága okozza a panaszt. Szopáskor több levegőt nyel, nem tudja még büfizéssel eltávolítani a lenyelt levegőt. Szopása mohó, széklete naponta többször lehet, hígabb, anyatejes táplálás mellett is sárgás-zöldes színű. Hasonló panaszt észlelhetünk tápszeres táplálás esetén, mely okozhat székrekedést, hasmenést, zöldes színű székletet. A tápszer tehéntej fehérje tartalma nehezebben emészthető, allergiás panaszokat válthat ki, hasfájással, gázosodással járhat. Ezek a tünetek általában átmenetiek, az esti órákban és éjjel fokozottabbak a panaszok, időnként kisebb hányások (bukások) is jelentkeznek.
A gázok megkötését, könnyebb ürülését, az emésztést, a normál bélflóra kialakulását segítő készítmények adása, a baba tornáztatása, hasának masszírozása  javasolt.

Homeopátiás szerek: túl mohó evésre és gázosságra
Homeopátiás készítmények is segítséget nyújthatnak. A túl mohó evésnél, főleg ha bukások is vannak: Nux vomica 9 Ch-t adhatunk napi 2X. Ha a gázosság a fő panasz az esti órákban, a baba kisebb étkű, többször kíván kevesebbet enni, akkor a Lycopodium 9 Ch napi 2X5 golyó adása jön szóba. Nagy súlyú, igen kerekded, jól hízó, koszmóra hajlamos, nagy nyitott kutaccsal bíró babánál a Calcium carbonicom 9 CH 2X5 golyó adható kevés forralt, lehűtött vízben feloldva, és bekanalazva. Komplikáltabb esetek egyéni beállítást igényelnek.

Baba sírásának oka lehet még, ha nem elég az anyatej
Másik gyakori probléma, az anyatej kezdeti, nem kielégítő volta. Ezen azt kell érteni, hogy mivel kevesebb a termelődő tej, a baba gyakrabban kíván enni, egyszerre kisebb mennyisségeket fogyaszt, gyakrabban ébred. Főleg estére szokott kevesebb lenni a tej, még olyanoknál is, akiknél napközben megfelelő a termelődés. Sokszor az édesanya jelzi, hogy van teje, mivel az emlő megnyomására spriccel belőle a tej, de ez nem jelenti azt, hogy valóban van annyi tej, ami elég a baba jóllakásához. Ilyenkor mérésekkel lehet ezt tisztázni, és a gyakoribb szoptatás szorgalmazandó, mivel ezáltal többségében fokozódik a tejtermelődés. Bő folyadékfogyasztás, tejtermelődést segítő teák, homeopátiás szerek segítenek ezen időszak mihamarabbi rendeződésében. Ha pár nap alatt nem áll be egyensúly, és a baba nem fejlődik megfelelően, nyugtalansága továbbra is fennáll, tápszeres pótlás válhat szükségessé. Az édesanya étkezése is lényeges, figyelnie kell a puffasztó ételek elkerülésére.

Nem mindegy, hogy milyen a kisbaba alvó környezete
Fontos a csecsemő környezetének alakítása is már újszülött kortól. Napközben nem szükséges a teljes csend biztosítása, a család végezze a normál tevékenységét, ne legyen sötét a babaszobában, nem kell arra figyelni, hogy teljes csendet biztosítsunk. Nem helyes az idegrendszer fejlődésének időszakában, hogy a csecsemő olyan helységben legyen, ahol egész nap működik a televízió, folyamatos ingerként hatva. Este kellő időben kerüljön a baba nyugodt, csendes környezetbe, érezvén a napszakok közötti különbséget. Sokszor megnyugtatható a baba, ha a szülő a hasára, mellére fekteti, simogatja, érezteti teste melegét, szívdobogását, szeretetét.

Nem mindig megoldás a mellretétel
A babák természete közötti különbségek már ekkor is előjönnek. Egyesek a kisebb diszkomfort érzetekre, gázosságra, székrekedésre igen hevesen reagálnak, nehezen megnyugtathatóak, mások a ringatásra megnyugszanak. Nem mindig kell rögtön mellre tenni a babát, ha kissé sírós, vagy nem alszik. Gondoljuk csak el, felnőttként sem gyógyír mindenre az evés - mást igényel a baba is a különböző panaszaira. Az okok megkülönböztetése a szülőnél is egy tanulási folyamatot igényel, többnyire az első pár napban tanácstalanok a szülők a csecsemő sírásakor. Türelem, nyugalom, idő szükséges hozzá, és bíztatás, hogy senkinek sem megy minden simán az első pár napban, de ez természetes folyamat. Ha 2-3 hét elteltével sem boldogulnak, újabb vizsgálat, és a panaszok átbeszélése, szükség esetén homeopátiás terápia adható.

Egyéb okok a nyugtalanság hátterében
Időnként, az összes előforduló eset minimális százalékában betegség jele lehet a nyugtalanság. Ennek kivizsgálása a háziorvos feladata. Mindig fontos, hogy a teljes napot kövessük végig, és a csecsemő viselkedését, általános állapotát összességében lássuk. A fáradt, nyugtalan, szorongó édesanyának nem mindig sikerül megnyugtatnia gyermekét. Esetleg egy kevésbé ideges személy/édesapa, édesanya testvére, barátnő gond nélkül elaltatja a síró csecsemőt, mivel ezen időszakban sokkal érzékenyebbek a nem szavakban kifejezhető jelzésekre.
Az édesanyának testi vagy lelki panaszai miatt természetesen szükséges lehet felkeresnie saját háziorvosát, amennyiben ezek akadályozzák a harmonikus együttlétet édesanya és gyermeke között.
 
Szerző: dr. Torkos Ágnes
Fotó: Freedigitalphotos.net


Nagyszülők Lapja

Nagyszülő-unoka

Nagyszülők Lapja


2015.08.14