Reflux diéta: Milyen ételek és italok ajánlottak reflux ellen? Mi az, amit kerülj?

Nagyszülők Lapja

Betegségek

Nagyszülők Lapja


Reflux diéta: Milyen ételek és italok ajánlottak reflux ellen? Mi az, amit kerülj? A savas refluxot az okozza, ha a nyelőcső alsó záróizma - ami egy izomgyűrű, ez segít megakadályozni, hogy az étel és a folyadékok a tüdőbe jussanak -, nem záródik megfelelően. Mit tehetsz a reflux tünetei ellen? A gastrooesophagealis refluxbetegség (GERD) miatt úgy érezheti, hogy semmit sem fogyaszthat már élvezettel az életben - a reggeli csésze kávétól kezdve a csodálatos fűszeres ételig a vacsoránál. De nincs ok a kétségbeesésre: ahelyett, hogy azokra az ételekre gondolna, amelyeket nem ehet, inkább koncentráljon arra, hogy milyen finom lehetőségek vannak még az asztalon!

Milyen a reflux diéta?
Egy jó reflux diéta tervvel nem csak ízetlen salátákat és ízetlen párolt zöldségeket kell enni; ehelyett megtanulhatja, hogyan készíthet izgalmas ételeket néhány egyszerű módosítással és helyettesítéssel.

Felejtse el az elképzelést, hogy unalmas ételeken él, miközben a GERD ellen küzd; fedezzük fel, hogyan válhat a legjobb reflux diéta alkalmazása egy lehetőséggé gasztronómiai remekművek alkotására!

Mikor forduljon orvoshoz a reflux tünetei miatt?
A refluxra általában a savas reflux miatt tapasztalt kellemetlen tünetek utalnak, egy olyan állapotra, amikor a gyomorsav visszaszáll a nyelőcsőbe. Ezek közé tartozhat a gyomorégés, savanyú vagy keserű íz a szájban, az étel vagy folyadék felböfögése, gombócérzés a torokban, köhögés és mellkasi fájdalom. A reflux egyéb tüneteket is okozhat, például hányingert, puffadást, torokfájást és nyelési nehézséget.

A savas refluxot az okozza, ha a nyelőcső alsó záróizma (LES), egy izomgyűrű, amely segít megakadályozni, hogy az étel és a folyadékok a tüdőbe jussanak, nem záródik megfelelően. Ez lehetővé teszi, hogy a gyomorsav feljusson a nyelőcsőbe, és irritációt okozzon.

A savas reflux elsődleges tünete a gyomorégés, amelyet égő érzés kísérhet a torokban vagy mellkasi fájdalom is felléphet.



A szájüreg hátsó részében savanyú vagy savas íz is jelentkezhet az étel vagy folyadék felböfögésével együtt. A csökkent nyáltermelés miatt nehezére eshet a nyelés, és néha a savas égés okozta irritáció miatt csomószerű érzés alakulhat ki a torkában.

Köhögési rohamokat okozhat a felböfögés során belélegzett kis mennyiségű sav; ezek a köhögések általában éjszaka rosszabbak, amikor hosszú ideig fekszik. Hányingert válthat ki bizonyos ételek és italok fogyasztása is, amelyek a nyelőcsőbe jutva irritálják a nyelőcsövet.

A puffadás egy másik gyakori tünet, amely a túl nagy adagok elfogyasztásával vagy a túl gyors étkezéssel függ össze, anélkül, hogy elegendő időt hagynánk az emésztésre, mielőtt evés után hanyatt feküdnénk.

Mit tehet a reflux tünetei ellen?
Számos dolgot tehet, ha savas refluxhoz kapcsolódó jeleket észlel, például elkerülhet bizonyos kiváltó ételeket, mint a zsíros húsokat és a sülteket, valamint csökkentheti a stressz-szintet, ami növeli az egész szervezet relaxációját, beleértve a gyomor környékén található LES-izmokat is, ahonnan a legtöbb tünet fakad.

A gyakoribb, kisebb étkezések egyenletesen elosztva a nap folyamán, nem pedig egy nagy étkezés naponta, valamint az ágy fejvégének megemelése 15-20 centiméterrel alvás közben bizonyítottan hatékony a kellemetlen reflux tünetek csökkentésében, így a gravitáció ellen dolgozik minden lehetséges regurgitációs mozgás fel, a torok felé, miközben lefekszik az ágyban éjszakára.

Továbbá, ha a reflux tünetei több mint két hete fennállnak, vagy ha a tünetek gyakoribbá vagy intenzívebbé válnak, ajánlott, hogy beszéljen orvosával.
 
Mi történik az orvosi vizsgálaton?
Orvosa kérdéseket fog feltenni a kórtörténetéről és fizikális vizsgálatot végez. Vérvizsgálatot vagy képalkotó vizsgálatokat is elrendelhet, hogy segítsen diagnosztizálni a reflux tüneteinek okát. Invazív vizsgálatokra is sor kerülhet a GERD (gastrooesophagealis reflux betegség) által okozott károsodás mértékének felmérésére, illetve annak biztosítására, hogy ne legyenek további szövődmények.

Kerülendő élelmiszerek
A reflux diéta során kerülni kell bizonyos ételeket, amelyek fokozzák a gyomor savtermelését vagy irritálják a nyelőcsövet. Gyakori bűnösök a sült és zsíros ételek, fűszeres ételek, citrusfélék, paradicsom, fokhagyma, hagyma, koffein, szénsavas italok, alkohol és csokoládé.



A kisebb adagú ételek gyakoribb fogyasztása a nap folyamán szintén segíthet a reflux csökkentésében. Ezenkívül a dohányzás abbahagyása és a lefekvés előtt legalább két órával történő étkezés is segíthet csökkenteni a reflux okozta kellemetlenségeket.

Összességében a reflux diéta nagyszerű módja a GERD tüneteinek kezelésének, mivel a reflux csökkentését célzó étrendi változtatásokra összpontosít, ahelyett, hogy kizárólag gyógyszerekre támaszkodna, amelyeknek olyan lehetséges mellékhatásai vannak, mint a hányinger vagy a fejfájás.

Reflux étrend táblázat
A reflux étrend táblázat a reflux és az ahhoz kapcsolódó tünetek kezelésének alapvető eszköze. Ez az életmódon alapuló megközelítés segíthet csökkenteni a refluxot, amely akkor következik be, amikor a gyomorsav visszaáramlik a nyelőcsőbe.

A lassú étkezés és a késő esti étkezések elkerülése szintén segíthet a tünetek csökkentésében.

Reflux tünetei, kezelése: Milyen a jó reflux diéta? Mire figyelj még oda, hogy elkerüld a savas refluxot?
Így változtasson az életmódján, hogy elkerülje a reflux kialakulását
Bizonyos élelmiszerek kerülése mellett más életmódbeli változtatások is segíthetnek a reflux tüneteinek csökkentésében.

- Fontos az ideális testsúly megtartása, mert a túlsúly nyomást gyakorol a gyomorra, ami reflux tüneteket válthat ki. A dohányzásról való leszokás is segít; a dohányzás a nyelőcső alsó záróizomzatának ellazítása révén fokozza a refluxot.

- Emellett fontos, hogy étkezés után ne feküdjön le; ehelyett várjon legalább 3 órát alvás vagy pihenés előtt, és szükség esetén használjon magasabb párnát vagy támasztékot a feje alatt.

- A stressz szint csökkentése is segíthet a reflux tünetek csökkentésében, mivel csökkenti a gyomorsavtermelést.

- Bizonyos gyümölcsök és zöldségek - például az alma, a banán, a dinnye, a leveles zöldségek, a zeller és a paradicsom - olyan vitaminokat, ásványi anyagokat és rostokat tartalmaznak, amelyek segíthetnek csökkenteni a reflux tüneteit. Ezek az ételek emellett alacsony savtartalmúak, ami remek módja annak, hogy az ízekről való lemondás nélkül növeljük a tápanyagbevitelt.

- Az olyan tejtermékek, mint a joghurt és a kefir probiotikumokat tartalmaznak, amelyek elősegítik az egészséges emésztést és segítenek csökkenteni a gyulladást az emésztőrendszerben.

- A teljes kiőrlésű gabonafélék rostot tartalmaznak, amely az emésztési idő lassításával segít megelőzni a savas refluxot. Emellett a magas rosttartalom segíthet abban, hogy a gyomrod hosszabb ideig jóllakott maradjon, így kevésbé valószínű, hogy túl sokat eszel - ami egy másik reflux kiváltó ok!

- Egyes kutatások szerint a zöld tea polifenol tartalmának köszönhetően csökkentheti a gyomorsavszintet - tehát remek választás a refluxban szenvedőknek!  

Csak néhány példát soroltunk fel a reflux megszüntetésére leghatékonyabb élelmiszerekből. Ha kifogyott az ételötletekből, a Golden Tree szakértői összeállítottak néhány egészséges és ízletes receptet, amelyek segítenek kezelni ezt a kellemetlen állapotot és az ízlelőbimbói is garantáltan hálásak lesznek érte.

[Támogatott tartalom]

Nagyszülők Lapja

Betegségek

Nagyszülők Lapja


2023.02.17