Ez a rákfajta vezeti a daganatos megbetegedések listáját Magyarországon - Miért fontos a rendszeres szűrés?

Nagyszülők Lapja

Betegségek

Nagyszülők Lapja


Ez a rákfajta vezeti a daganatos megbetegedések listáját Magyarországon - Miért fontos a rendszeres szűrés? Ha a rákos megbetegedések számát akarjuk csökkenteni, a dohányosoknál kell kezdeni, mert a tüdőrák vezeti a daganatos megbetegedések listáját, mondta az Országos Onkológiai Intézet főigazgató főorvosa. Az időben elvégzett rákszűrés fontosságára hívta fel a figyelmet december 9-ei budapesti sajtótájékoztatóján az Országos Onkológiai Intézet főigazgató főorvosa.

Polgár Csaba kifejtette: a rákregiszter legújabb eredményei alapján folyamatosan nő a felfedezett daganatos megbetegedések száma, a halálozások aránya ugyanakkor stagnál; ez rámutat arra, hogy az időben elvégzett szűrések életet menthetnek.

Megjegyezte, hogy a koronavírus-járvány miatt egy időre visszaesett a szűrések száma, de 2022-re a tendencia visszaállt a pandémia előtti szintre.

Olvasd el ezt is!
8 gyanús tünet, ami daganatos betegségre is utalhat! »


Minden 4. felnőtt dohányzik Magyarországon
Az intézet főigazgató főorvosa kitért arra is: Magyarországon a felnőtt lakosság 28 százaléka dohányzik, ezzel szemben a skandináv országokban ez az arány mindössze 10 százalék.



Ha a rákos megbetegedések számát akarjuk csökkenteni, a dohányosoknál kell kezdeni, mert a tüdőrák vezeti a daganatos megbetegedések listáját - fűzte hozzá.

Olvasd el ezt is!
A mammográfia az egyetlen biztos módja a mellrák korai kimutatásának - Milyen gyakran érdemes szűrésre járni? »


Robotok az orvoslásban
Polgár Csaba a sajtótájékoztatón beszámolt arról is, hogy a képalkotó diagnosztikai és a molekuláris patológiai eszközök folyamatos megújítása mellett a robotsebészet területén is sikereket ért el idén az Országos Onkológiai Intézet.

Jelenleg egy robot végez hasi és kismedencei műtéteket az onkológiai intézetben, egy robot pedig urológiai beavatkozásokhoz nyújt segítséget a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézetben - jelezte a főigazgató főorvos.

Kellő öngondoskodás és rendszeres szűrővizsgálatok
A Magyar Rákellenes Liga egy korábbi közleményében arra hívta fel a figyelmet, hogy kellő öngondoskodással, saját testünk változásainak figyelésével idejében észlelhető egy esetleges daganatos megbetegedés, és emellett fontos a rendszeres részvétel a szűrővizsgálatokon. Úgy vélik, ha 4 fontos dologra odafigyelünk, akkor máris sokat tettünk meg azért, hogy elkerüljük a rákos megbetegedést.

Így előzheted meg a rákos betegségek harmadát:
1. Rostdús, változatos táplálék, kevesebb hús és kenyér, de több zöldség és gyümölcs
2. Mérsékelt alkoholfogyasztás
3. Dohányzás elhagyása
4. Rendszeres szűrés

Forrás: MTI
Fotó: Freepik/DCStudio

Nagyszülők Lapja

Betegségek

Nagyszülők Lapja


2022.12.12