Szemszárazság, égő, bepirosodott szem: Ezt a pár perces szemmasszázst végezd el, hogy enyhüljenek a tünetek

Nagyszülők Lapja

Betegségek

Nagyszülők Lapja


Szemszárazság, égő, bepirosodott szem: Ezt a pár perces szemmasszázst végezd el, hogy enyhüljenek a tünetek A Semmelweis Egyetem legújabb oktatóvideója egy olyan otthon is elvégezhető gyakorlatsort mutat be, melynek alkalmazásával a szemszárazság, égő szem tünetei jelentősen csökkenhetnek. Krónikus szemhéjgyulladás vagy szemszárazság is állhat az állandó könnyezés hátterében. A leggyakoribb tünetek közé tartozik a viszkető, égő érzés, a bevörösödött szemek és a szemfáradtság. A Semmelweis Egyetem legújabb oktatóvideója egy olyan otthon is elvégezhető gyakorlatsort mutat be, melynek alkalmazásával a tünetek jelentősen csökkenhetnek.

Mi okozhat könnyezést?
Sok páciensnél a könnyút teljesen nyitott, és a könnyezést a szemhéjak krónikus gyulladása vagy szemszárazság okozza. Ez utóbbi esetben a könny egyik fontos alkotóeleme, a lipid nem termelődik a szemhéjakban lévő mirigyekben, vagy nem kerül bele a könnyrétegbe - magyarázza dr. Szalai Irén, a Szemészeti Klinika egyetemi tanársegédje.

szemszárazság

A szemfelszín védelméhez azonban a könny minden összetevőjének megfelelő arányára van szükség, különben a könnyréteg nem tudja ellátni feladatát, hamarabb elpárolog, szemünk irritálttá válik és a látás elhomályosodhat.

Szemszárazság okai és következménye
A kevés vagy rendszertelen folyadékfogyasztás, hosszú ideig tartó szemcsepphasználat vagy a rossz sminkelési szokások is ronthatnak a szemhéj állapotán. Emellett a digitális eszközök egyre gyakoribb használatakor sokszor elfelejtünk rendszeresen pislogni és ezáltal ritkábban kerül fel a nedvesítő könnyréteg a szemfelszínre, ami aztán további panaszokat okozhat, mint például a pirosság, viszketés, idegentest-érzés, szemfáradtság vagy a könnyezés.

Szemhéjtoalett-gyakorlatok a szemszárazság, könnyező szem ellen
Az alábbi videóban látható szemhéjtoalett mindennapos alkalmazása segít enyhíteni, sok esetben megszüntetni a tüneteket, mely jelentősen javíthatja a páciensek életminőségét.

Itt nézheted meg a videót:



Olvasd el ezt is!
Honnan tudhatod, hogy a gyerek nem lát jól, akkor is, ha nem mondja? - Ezekre a tünetekre figyelj »


Forrás: Semmelweis Médiasarok
Fotó: Freepik/user18526052

Nagyszülők Lapja

Betegségek

Nagyszülők Lapja


2022.09.07