Gyógytorna derékfájás ellen: Mikor hatékony megoldás és mikor nem elég? - Szakember válaszol

Nagyszülők Lapja

Betegségek

Nagyszülők Lapja


Gyógytorna derékfájás ellen: Mikor hatékony megoldás és mikor nem elég? - Szakember válaszol Sokan úgy vélik, hogy ha fáj a derekuk, akkor akár életük végéig gyógytornázni kell, ami azt jelenti, hogy megállás nélkül erősíteni és nyújtani. Pedig egy idő után a gyógytorna csak hátráltatja a gyógyulást. Sokan úgy vélik, hogy ha fáj a derekuk, akkor akár életük végéig gyógytornázni kell, ami azt jelenti, hogy megállás nélkül erősíteni és nyújtani.

Ha valakinek fáj a dereka, gyakran az első javaslatok között a derék körüli izmok erősítése szerepel. Amikor az érintett elkezd egy általános gyógytornát, elhalmozzák információval, hogy miket tehet és miket nem a dereka érdekében.

Ennek köszönhetően kialakulhatnak olyan hiedelmek, mint hogy:
“többé nem hajolhatok le”
“nem emelhetek nehezet”
“ha nem tornázok rendszeresen, akkor újra fájni fog a derekam”



Gyógytornafüggőség - Amikor a sok torna már nem javít az állapoton
Így a magával törődő páciens hamar gyógytornafüggővé válhat. Innentől kezdve pedig hiába történik meg a valódi szöveti regeneráció, a tudta nélkül szabotálja a teljes gyógyulását.

Fontos, hogy ilyenkor a terapeuta észrevegye a téves gondolkodásmódot és újrabeszélje a páciens állapotát, majd utat mutasson a szabad mozgás felé. A kezdetekben szükségesnek vélt korlátozásokat apránként le kell építeni és támogatni kell a pácienst abban is, hogy visszakapja a gondtalan mozgását anélkül, hogy félne a hajolástól, futástól, cipekedéstől, hosszas üléstől, egyszóval a mindennapi élet mozdulataitól.

Mikor lehet igazán szükség a gyógytornára - és mikor nem várható csoda?
A fejlett országokban az aktív emberek 60-80%-a élete során legalább egyszer küzd derékpanaszokkal. Hatalmas összegeket költenek állami szinten és egyéni szinten is a derékfájdalom kezelésére. Annak ellenére, hogy a kutatások bizonyítják, a kezelések első 2 hónapjában a gyógytorna jótékony hatással van a páciensekre, mégsem örvend népszerűségnek, a betegek csupán 50%-a végez gyakorlatokat.

Az akut derékfájással orvoshoz forduló páciensek 43%-ának krónikussá válik a panasza (több mint 3 hónapig tart) és egyharmaduk nem gyógyul meg 1 év alatt.

A derékfájás 2 fő csoportra osztható:
1. specifikus: akut, amikor meghatározható elváltozás van (pl. sérv, szűkület, törés, tumor, nyitott gerinc, gyulladás, gyöki nyomás stb.).
például:
“Tisztán emlékszem, leestem egy lépcsőn és azóta érzem.”
“Foci közben ütköztem egy nagyot és azóta nem akar meggyógyulni.”

2. nem specifikus: rejtve marad az ok (a derékfájások 90%-a ide tartozik).
például:
“Nem tudom mi váltotta ki, spontán kezdődött.”
“Nem csináltam semmi különöset, nem értem.”

Specifikus derékfájdalom kezelése


Vannak hatásos módszerek, amikkel gyógyítani tudjuk a sérülést, egyebek közt:

McKenzie mechanikai terápia:
Alapja, hogy ha bizonyos testtartások, vagy mozgások fájdalmat okoznak, akkor egyes mozgásokra, azok ismétlésére az meg is szüntethető. Hogy melyek ezek a mozdulatok? Ez minden esetben más és más, mindig alapos kivizsgálás után állítjuk össze a gyakorlatsort.

Maitland manuálterápia:
A gerinc és a végtagok ízületeinek, izmainak és idegeinek vizsgálatára és kezelésére kifejlesztett módszer. A részletes diagnózis után kiválasztjuk a megfelelő kezelési technikát, hiszen más és más beavatkozást igényel az ideg-, az ízület- vagy éppen az izomprobléma.

Mulligan manuálterápia:
A terápia Brian Mulligan, új-zélandi gyógytornászról kapta a nevét. A szakember egy olyan módszert dolgozott ki, amellyel a fájdalmas ízületeket lehet kezelni.

gyógytorna:
Vérkeringés fokozás, izomerősítés, szegmentális stabilizálás, megrövidült izmok nyújtása, helyes mozgás megtanítása, testtartás korrekció stb.

Ebben az esetben úgy kezeljük a derekat, mint egy sérülést, például mint amikor elvágjuk az ujjunkat, hagyjuk gyógyulni és segítünk közben neki a megfelelő technikákkal, bekötjük sebtapasszal és nem “feszegetjük” a sebet, amíg össze nem hegedt. Viszont amikor már begyógyult a seb, újra elkezdjük használni az ujjunkat, pontosan ugyanúgy, mint azelőtt és már nem is jut eszünkbe óvni többé.

Mit tehetünk, ha nem segít a gyógytorna?
Ausztráliában végeztek egy kutatást 154 beteggel, akiknek legalább 12 hete fájt a derekuk. Két csoportra osztották őket:

- gyógytorna csoport: azok a betegek tartoztak ide, akik speciális funkcionális gyógytorna-gyakorlatokat végeztek a derék izmaira, majd testtartás- és mozgáskontrollt tanultak.
- placebo csoport: azok tartoztak ide, akik „elhangolódott” ultrahang és rövidhullámú elektromos kezelést kaptak a derekukra, úgy, hogy a készüléket működés alá helyezték, de a kibocsátott dózist nem emelték meg.

8 héten keresztül vizsgálták a fájdalom intenzitását, a beteg aktivitását, a gyógyulás mértékét saját benyomás szerint. Hosszabb távon (2-6-12 hónap) pedig nyomon követték még a fájdalom mértékét, jelenlétét és a mozgás beszűkülését.

Az eredmények szerint a gyógytornával fejlődött a résztvevők mozgékonysága és sokkal egészségesebbnek érezték magukat az első 2 hónapban, viszont nem csökkent jelentősen a fájdalmuk. Hosszútávon sem szűnt meg a fájdalom jelenléte és nem lettek sokkal mozgékonyabbak, mint amit elértek az első 8 hét kezelés után.

Nem specifikus derékfájdalom kezelése


Mivel itt nem tudjuk az okot, és legtöbb esetben nincs is szöveti sérülés, ezért ilyenkor a gyógytorna önmagában nem hatékony:
- Ebbe a csoportba beletartoznak azok az esetek is, amikor korábbi sérülések okoznak a testben kompenzációkat és így alakul ki fájdalom a derékban.
- Továbbá azokat az eseteket is ide sorolhatjuk, amikor kiderül, hogy egy viszcerális (belső szervi) rendellenesség sugárzik ki a derékba. Korábban nem is gondoltuk volna, hogy a szerveink is tudnak kommunikálni velünk a mozgatórendszerünkön keresztül.

Ezekben az esetekben kimondottan fontos, hogy végiggondoljuk, és pontosan visszaemlékezzünk arra, a panaszaink mikor kezdődtek és milyen előjelei voltak korábban. Ez néha nehézséget okoz, de megéri a fáradalmakat, mert az ok-okozat megértése már félsiker a gyógyulás útján.

Megoldás: Gyógytorna+manuálterápia
A kezeléseket gyakran megpróbálják kombinálni a gyógyulás érdekében. A felmérések alapján a legtöbbször a manuálterápia + gyógytorna párosítás segít leginkább. Míg a gyógytorna legfőbb célja a hibás mozgások és a tartás javítása, az izomegyensúly helyreállítása, ezeken keresztül pedig a fájdalom csökkentése, addig a manuálterápia inkább egyfajta masszázshoz hasonlítható, kézzel végzett diagnosztikai és terápiás eljárás, aminek fő célja a tünetek - fájdalom, zsibbadás, érzéskiesés, stb. - megszüntetése mobilizációs fogásokkal.

Szerző: Szabó Klára gyógytornász, manuálterapeuta
Forrás, fotó: Sherlock Rehab

Nagyszülők Lapja

Betegségek

Nagyszülők Lapja


2022.07.04