Kattogó fogsor, állkapocsfájdalom: Így segíthet rajta a pár perces állkapocstorna - Mutatjuk, hogyan csináld

Nagyszülők Lapja

Betegségek

Nagyszülők Lapja


Kattogó fogsor, állkapocsfájdalom: Így segíthet rajta a pár perces állkapocstorna - Mutatjuk, hogyan csináld A fej-nyak területén elhelyezkedő izmok, rágóízületek megbetegedései a leggyakoribb mozgásszervi megbetegedések közé tartoznak. A panaszokon segíthet az állkapocstorna. A fej-nyak területén elhelyezkedő izmok, rágóízületek megbetegedései a leggyakoribb mozgásszervi megbetegedések közé tartoznak.

Főbb tünetei a rágóizmok és az állkapocsízületek fájdalma, a korlátozott szájnyitás, vagy akár a rágóízület recsegő, kattogó hangja. Ezeken a panaszokon is segíthet a Semmelweis Egyetem legújabb oktatóvideójában látható gyakorlatsor, az állkapocstorna.



- Az egészséges szájmozgások nagyon egyszerűen felismerhetőek. A szájnyitás akadálytalan, az állkapocs egy egyenes vonal mentén mozdul felfelé és lefelé is. Ha az állkapcsunk ettől nagyon eltérően "s" vagy "c" alakban mozog, illetve ha a kitátott szájban az alsó és a felső metszőfogak között nincs 35-40 milliméter távolság, akkor érdemes orvoshoz fordulni - tanácsolja dr. Schmidt Péter, a Semmelweis Egyetem Fogpótlástani Klinikájának klinikai főorvosa.

Néhány perces gyakorlatsor az állkapocsízület fájdalmának csökkentésére
A klinika szakemberei az alábbi néhány perces tornagyakorlatot azoknak a betegeknek állították össze, akiknek állkapocsízületi mozgásterápia javasolt. Ez a mozdulatsor hozzájárulhat a fájdalmat csökkentéséhez, illetve megszüntetéséhez és a megváltozott mozgások javításához is.



Dr. Schmidt Péter azonban arra is felhívja a figyelmet, hogy a gyakorlatokat csak orvos javaslatára végezzék az érintettek, hiszen nagyon fontosak a megfelelő útmutatások, szakképzett gyógytornász vagy orvosi segítség, illetve ellenőrzés.

Forrás: Semmelweis Médiasarok
Fotó: Freepik/diana.grytsku

Nagyszülők Lapja

Betegségek

Nagyszülők Lapja


2022.03.29