Gyógyszerfelírás telefonon: Most akkor megszűnik szeptember közepétől vagy sem? - Ezt posztolta Kásler Miklós a hétvégén

Nagyszülők Lapja

Betegségek

Nagyszülők Lapja


Gyógyszerfelírás telefonon: Most akkor megszűnik szeptember közepétől vagy sem? - Ezt posztolta Kásler Miklós a hétvégén Kásler Miklós jogszabály-változtatásokat kezdeményezett annak érdekében, hogy az orvosok és betegek biztonságát a járványhelyzetben is támogató telefonon történő gyógyszerfelírás a továbbiakban is elérhető maradjon. A gyógyszerfelírás továbbra is elintézhető lesz telefonon - közölte Facebook-oldalán az emberi erőforrások minisztere 2020. augusztus 29-én, szombaton.

Jogszabály-változtatás a vírushelyzet miatt
Kásler Miklós azt írta: a járványügyi veszélyhelyzet elmúltával az egészségügyi kormányzat tervei szerint ez a rendkívüli intézkedés megszűnt volna szeptembertől. A koronavírus-járvány azonban felülírta az előzetes számításokat, így az emberek kéréseit is meghallgatva, a gyakorlat megőrzése mellett határoztunk - fogalmazott.



A miniszter jogszabály-változtatásokat kezdeményezett annak érdekében, hogy az orvosok és betegek biztonságát a járványhelyzetben is támogató telefonon történő gyógyszerfelírás a továbbiakban is elérhető maradjon.

A járványveszély nem múlt el, a vírus itt van közöttünk - hangsúlyozta Kásler Miklós, hozzátéve: továbbra is indokolt a fegyelmezettség és az ajánlások betartása.

Szeptember 17-től tervezték a telefonos receptfelírás megszüntetését
Korábban már szó volt arról, hogy megmarad az egyszerűsített gyógyszerkiadás, a vényfelíráson kívül az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) további előnyeként lehetővé vált a leletek, beutalók pontos és gyors elektronikus továbbítása is, így a pácienseknek már nem kell elmenniük a rendelőkbe értük - ezt az EMMI közölte egy hónappal ezelőtt.

Akkor még azt mondták, hogy ugyan megmarad az egyszerűsített receptkiváltás - tehát a TAJ-szám megadásával továbbra is ki lehet váltani a gyógyszereket. Ugyanakkor a tervek szerint szeptember 17. után az orvosok nem írhattak volna fel gyógyszert a telefonon vagy emailben jelentkező pácienseknek - ezt módosítaná most a Kásler Miklós által benyújtott jogszabály-változtatás.



Felírási igazolások változásai
Az EMMI július végén arról is tájékoztatott, hogy a július elseje előtt kiállított eReceptek felírási igazolásai a vények lejáratának végéig továbbra is érvényesek maradnak. Az igazolást csak a beteg külön kérésére kell kiállítani, 14 év alattiak gyógyszerének rendelése esetén viszont minden esetben szükséges az igazolás.

Ezeket idővel felválthatják azon felírási igazolások, amelyeket már nem kötelező NEAK-formavényre nyomtatni, hanem egyszerű fehér, A4-es papíron is elfogadhatók lesznek.     

A patika a gyógyszer kiadása után már nem tarthatja meg a felírási igazolást, azt a gyógyszert kiváltó személynek vissza kell adni, hitelt érdemlő megjelöléssel arról, hogy a gyógyszerkiadás megtörtént - írták.

Forrás: MTI
Fotó: Pixabay, Facebook/Kásler Miklós

Nagyszülők Lapja

Betegségek

Nagyszülők Lapja


2020.09.01