Omega-3 zsírsav hatásai: Véd az öregedéstől, erősíti az immunrendszert és hallásromlás ellen is jó - Melyik ételben van a legtöbb?

Nagyszülők Lapja

Betegségek

Nagyszülők Lapja


Omega-3 zsírsav hatásai: Véd az öregedéstől, erősíti az immunrendszert és hallásromlás ellen is jó - Melyik ételben van a legtöbb? A halláscsökkenés folyamatához számos rizikótényező járul hozzá, melyek ismeretében több hallásvédő hatóanyagra is fény derült. Az egyik legjobb ilyen hallásvédő vegyület az omega-3-zsírsav. Sokan úgy gondolják, hogy a hallásromlás a korosodással együtt járó elkerülhetetlen folyamat. Ma már azonban tudjuk, hogy a halláscsökkenés folyamatához számos rizikótényező járul hozzá, melyek ismeretében több hallásvédő hatóanyagra is fény derült. Az egyik legjobb ilyen hallásvédő vegyület az omega-3-zsírsav.

Több tanulmány is kimutatta az omega-3 hallásvédő hatását. Egy ausztrál vizsgálat szerint például hetente két adag hal fogyasztása az 50 felettiek körében 42 százalékkal csökkenti a hallásromlás rizikóját azokhoz képest, akik ennél kevesebb halat fogyasztanak. Az omega-3 rendszeres fogyasztása egyértelműen segíthet megelőzni, illetve késleltetni a halláscsökkentést, mindemellett pedig az agyi-érrendszeri betegségek, valamint a kardiovaszkuláris betegségek ellen is véd.



Külső forrásból kell bevinnünk
A Nébih arra is rámutat, hogy a számos pozitív élettani hatással bíró omega-3 és omega-6 zsírsavat a szervezetünk nem képes előállítani, így azokat külső forrásból, étkezés útján kell bevinnünk. Ezek a zsírsavak hozzájárulnak a vér normál koleszterinszintjének fenntartásához, ez a kedvező hatás 2 g omega-3 (alfa-linolénsav) és 10 g omega-6 (linolsav) zsírsav napi bevitelével érhető el.




Az omega-3-zsírsavat étrendkiegészítő formában is fogyaszthatjuk, de természetes forrásból is nagyon könnyű bevinni a szervezetbe.

A Nébih által vizsgált termékek közül a lenmagból sajtolt olaj és egy magas esszenciális zsírsav tartalmú olajokból készült margarin tartalmazta a legtöbb omega-3 és omega-6 zsírsavat. Ezeket a norvég lazac és a natúr lenmag követte, majd a busa. Érdekesség és jó hír, hogy a hőkezelés hatására a halakban nem csökkent az esszenciális zsírsavak mennyisége.



Milyen élelmiszerek tartalmaznak omega-3 zsírsavat?
- elsősorban a halak, akár olajos formában, akár párolva-sütve: például tonhal, szardínia, makréla, hering, busa, lazac, pisztráng
- lenmag, lenmagolaj
- chia mag
- avokádó
- dió, dióolaj
- mandula, mandulaolaj
- repceolaj

Ez is érdekelhet!
Jó depresszió, magas vérnyomás és diabétesz ellen - Ezért kövesd a mediterrán étrendet »


Forrás: mindenamihallas.hu, Nébih
Fotó: Nébih, Pixabay, Rawpixel

Nagyszülők Lapja

Betegségek

Nagyszülők Lapja


2020.06.05