Koronavírus tünetei: 13 tünet, ami koronavírus-fertőzöttségre utal - Miért ne menj emberek közé akkor sem, ha nincs tüneted?

Nagyszülők Lapja

Betegségek

Nagyszülők Lapja


Koronavírus tünetei: 13 tünet, ami koronavírus-fertőzöttségre utal - Miért ne menj emberek közé akkor sem, ha nincs tüneted? A koronavírus most már mindenhol ott lehet Magyarországon is - lassan átlépünk a tömeges megbetegedések szakaszába, így bárki és bárhol hordozhatja a vírust és bárkinek továbbadhatja a fertőzést. A koronavírus most már mindenhol ott lehet Magyarországon is - lassan átlépünk a tömeges megbetegedések szakaszába, így bárki és bárhol hordozhatja a vírust és bárkinek továbbadhatja a fertőzést.

A járvány terjedését leginkább úgy lehet lassítani, ha lehetőség szerint mindenki otthon marad - ez pedig különösen vonatkozik az idősebb korosztályra, akiknél a vírus sokkal súlyosabb tüneteket okoz.

Az emberek 80 százalékánál enyhén vagy tünetmentesen zajlik le a betegség
A statisztikák szerint minden hat fertőzöttből nagyjából 1-nél alakul ki súlyos betegség és légzési nehézség. Azoknál valószínűbb ezeknek a kialakulása, akiknek már olyan meglévő egészségügyi problémáik vannak, mint magas vérnyomás, szívproblémák, cukorbetegség, vérképzési problémák.



Azonban akkor is fertőzhetsz, ha nincs semmilyen tüneted vagy csak enyhe tüneteket produkálsz, hiszen az emberek 80 százalékánál enyhe lefolyásúnak, vagy influenzához hasonlónak bizonyul a betegség.

Ezért mindenképpen fontos, hogy maradj otthon, ha pedig emberek közé kell menned, hordj maszkot, hogy ne add át a fertőzést másoknak (akkor is, ha azt gondolod, nem vagy fertőzött).

A koronavírus-fertőzés 3 legtipikusabb tünete:
- láz (88%)
- száraz köhögés (68%)
- fáradékonyság, gyengeség (38%)

Ezek mellett előforduló 7 tünet:
- produktív, köpetürítéssel járó köhögés (33%)
- nehézlégzés (19%)
- torokfájás (14%)
- fejfájás (14%)
- izom- vagy ízületi fájdalom (15%)
- hidegrázás (11%)
- orrdugulás, orrfolyás

Fenti tünetek mellett ritkábban, de előfordulhat még 2 tünet:
- hányás (5%)
- hasmenés (4%)

Plusz 1 tünet:
Ezek mellett több külföldi sajtóorgánum mellett a brit fül-orr-gégészeket összefogó ENT UK is beszámolt arról, hogy sok betegnél a szagló- vagy/és ízlelőképesség is kiesik vagy romlik a a Covid-19 vírusfertőzés következtében.

Tehát:
- ha nincs tüneted: maradj otthon, ne érintkezz másokkal, hogy ne fertőződj meg és te se fertőzz meg másokat (mert tünetmentesen is lehetsz koronavírusos)
- ha enyhe tüneteid vannak: maradj otthon, ne érintkezz másokkal, hogy ne fertőzd meg őket, mert akár koronavírusos is lehetsz
- ha súlyosbodnak a tüneteid, rosszul érzed magad: telefonon hívd a háziorvost, aki elmondja majd, mi a teendő

Otthon figyelj a higiéniára: többször fertőtleníts, moss gyakran kezet, ha arra gyanakodsz, hogy megbetegedtél, akkor hordj maszkot, hogy a veled egy fedél alatt élőket lehetőség szerint ne fertőzd meg.

Kórházba csak a súlyos tüneteket (pl. légzési nehézség) mutató, kórházi ellátást igénylő betegek kerülnek.

Forrás: koronavirus.gov.hu
Fotó: Pixabay

Nagyszülők Lapja

Betegségek

Nagyszülők Lapja


2020.03.26