Újabb fájdalomcsillapítóról derült ki, hogy halláskárosodást okoz - Ezzel a szerrel kell vigyázni

Nagyszülők Lapja

Betegségek

Nagyszülők Lapja


Újabb fájdalomcsillapítóról derült ki, hogy halláskárosodást okoz - Ezzel a szerrel kell vigyázni Egyes fájdalomcsillapítók komoly mellékhatásokat válthatnak ki, egyebek közt halláskárosodást is okozhatnak. Korábban már volt szó az aszpirin, a paracetamol és az ibuprofen halláskárosító hatásáról, most újabb szerről bizonyosodott be, hogy kártékony lehet. Egyes fájdalomcsillapítók komoly mellékhatásokat válthatnak ki, többi között halláskárosodást is okozhatnak.

A kodein halláskárosodást okozhat


A kodein a leggyakrabban használt gyógyszerek közé tartozik az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint. A fájdalom, a súlyos köhögés, a hasmenés, az irritábilis bél szindróma és egyéb megbetegedések ellen alkalmazzák. Az ausztrál kutatók által végzett tanulmány megállapította, hogy a kodein rendszeres használói hallásuk részleges vagy akár egészének elvesztésére vállalnak kockázatot ezen gyógyszer szedésével.

A kodein halláskárosodást okoz

Pár év alatt siketséget okozhat a tartós használata
A tanulmány szerint hosszútávon mindenképpen kimutatható a gyógyszer negatív hatása a hallásra, de előfordultak olyan esetek is, ahol hirtelen és tartós hallásvesztés következett be tőle. Szélsőséges esetekben a kodein alkalmazása a javaslatokat is figyelembe véve, akár 1-4 év alatt teljes siketséghez vezethet.

És ezt olvastad már? 3 népszerű fájdalomcsillapító, amely halláskárosodához vezet - Mire figyelj oda, ha ezeket szeded? »

Figyelembe véve, hogy a kodeint mennyire széles körben alkalmazzák, sokak vannak kitéve ennek a mellékhatásnak ezen gyógyszer tekintetében.

Forrás: mindenamihallas.hu
Fotó: Rawpixel

Nagyszülők Lapja

Betegségek

Nagyszülők Lapja


2019.05.06