Korral járó halláscsökkenés - Mi az oka, hogy idősebb korban romlik a hallás? Mit lehet tenni ellene?

Nagyszülők Lapja

Betegségek

Nagyszülők Lapja


Korral járó halláscsökkenés - Mi az oka, hogy idősebb korban romlik a hallás? Mit lehet tenni ellene? Nem számít, mennyire élünk egészséges életet, eljön az idő, amikor a hallás és az látás megváltozik és már nem olyan, mint régen. A korral járó hallásvesztést presbycusisnak nevezik a szakemberek. Nem számít, mennyire élünk egészséges életet, eljön az idő, amikor a hallás és az látás megváltozik és már nem olyan, mint régen. Ha elég szerencsések vagyunk, ez csupán az öregedési folyamat természetes részeként jelentkezik. A korral járó hallásvesztést presbycusisnak nevezik a szakemberek.

A hallást érintő változások


Hogyan alakul ki és kiket érint a presbycusis, azaz a korral járó hallásvesztés?
A presbycusis fokozatosan alakul ki, hosszú idő elteltével mindkét fület érinti, lassú lefolyása miatt gyakran nehezen észrevehető. Az egészségügyi szakemberek becslései szerint a 65 év felettiek 30%-ánál tapasztalható halláskárosodás az öregedés eredményeként, 75 éves kor felett pedig az emberek felénél.

Mik a presbycusis tünetei?
- A tünetek közé tartozik, hogy zajos helyeken bizonyos hangokat hangosabbnak, másokat tompábbnak hallani, illetve megjelenik a fülcsengés.
- Bizonyos hangok túl hangosnak, zavarónak tűnnek.
- Egyes magas hangokat nehezebb meghallani, mint például a madárcsicsergés vagy a telefoncsöngés.
- A férfiak beszédét könnyebb megérteni, mint a nőkét.

Olvasd el ezt is!
A fülcsengésről, fülzúgás, kattogás okairól itt olvashatsz bővebben »

A halláscsökkenést kiváltó kockázati tényezők
Az öröklődés és bizonyos környezeti tényezők is nagy szerepet játszhatnak abban, hogy milyen gyorsan megy végbe a hallás csökkenése. Azok, akiknek a családjában van halláskárosult, vagy rendszeresen zajos környezetnek vannak kitéve, esetleg dohányoznak is, hajlamosabbak fiatalabb korban a hallásvesztésre, mint mások.



Mely gyógyszerek fokozhatják a halláskárosodás kialakulásának esélyét?
Bizonyos gyógyszerek és egyes betegségek is okozhatnak halláskárosodást, ezért fontos, hogy a hallásunkat szakember ellenőrizze, hogy diagnosztizálhassa az esetleges romlást. A szív- és érrendszeri betegségek és a cukorbetegség is hatással van a hallás egészségére, valamint bizonyos előírt gyógyszerek, mint pl. kemoterápiás gyógyszerek, fájdalomcsillapítók és antibiotikumok. Amennyiben ezek váltanának ki hallásvesztést, megfelelően kell a későbbiekben eljárni.

Ezt is olvasd el! Krónikus betegségek, melyek kapcsolatban állnak a hallásromlással »

Hogyan befolyásolja az öregedés a hallást?
Ahogy öregszünk, a dobhártya megvastagodhat, megnehezítve ezzel, hogy a rezgések átlépjenek a belső fülbe. A fülben található apró szőrsejtek felelősek a hanghullámok továbbításáért, ha ezek megsérülnek, a fejünkön található szőrrel ellentétben ezek nem regenerálódnak, vagyis a hallást tartósan befolyásolják.

Az öregedés változásokat eredményez a hallóidegnél és az agyunk hangfeldolgozási képességénél, mely hozzájárul a halláscsökkenéshez. Az öregedés hatással van a belső fülben található folyadékra és érzékeny szőrsejtekre.

Vissza lehet szerezni a hallás örömét idős korban?
Ha az öregedés a halláskárosodás okozója, az audiológusok bizonyára hallókészüléket fognak javasolni a hallás javítására. Ahogy a szemüveg javítja a látást, ezek a készülékek úgy segítenek a jobb hallás elérésében, hogy továbbra is képesek legyünk hatékonyan kommunikálni barátainkkal, családunkkal és munkatársainkkal.

Forrás: mindenamihallas.hu / Varga Zsófia
Fotó: Pixabay

Nagyszülők Lapja

Betegségek

Nagyszülők Lapja


2018.07.31