Dohányzol? Ennyivel nagyobb az esélyed arra, hogy agyvérzést kapj vagy szívbeteg legyél - A WHO felhívása

Nagyszülők Lapja

Betegségek

Nagyszülők Lapja


Dohányzol? Ennyivel nagyobb az esélyed arra, hogy agyvérzést kapj vagy szívbeteg legyél - A WHO felhívása A dohányzás a szívbetegségek és a stroke vezető oka Magyarországon - hívta fel a figyelmet az Egészségügyi Világszervezet. A dohányosok körében 2-4-szer nagyobb a szívkoszorúér-megbetegedések és az agyvérzés kialakulásának valószínűsége. A dohányzás a szívbetegségek és a stroke vezető oka Magyarországon - hívta fel a figyelmet az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Magyarországi Irodája kedden, azaz 2018. 05. 29-én, az MTI-hez eljuttatott közleményében.

A dohányosok körében 2-4-szer nagyobb a szívkoszorúér-megbetegedések és az agyvérzés kialakulásának valószínűsége, mint a nemdohányzóknál, a passzív dohányos felnőttek esetében pedig 25-30 százalékkal magasabb ez a kockázat - tették hozzá.

WHO: a dohányzás a szívbetegségek és a stroke vezető oka Magyarországon


Mint kifejtették: a szív- és érrendszeri megbetegedések közé tartozik a koszorúér-betegség, az agyi érbetegségek és a szívbillentyű-rendellenességek. Világszerte 17,7 millió ember halálát okozzák ezek a betegségek, mely az összes haláleset egyharmada.



A WHO Európai Régiójában, ahol a felnőttek 28 százaléka dohányzik, a 2015-ben elhunyt 4,2 millió dohányos 46 százaléka szív- és érrendszeri betegség következtében vesztette életét. Magyarországon, ahol a felnőttek 28 százaléka dohányzik, a szív- és érrendszeri betegségek évente mintegy 62 ezer halálesetért felelősek.

Olvasd el ezt is: Óránként meghal egy ember stroke miatt Magyarországon »

Mit tehetsz, hogy csökkentsd a szívbetegségek kialakulásának kockázatát?
A szervezet az idei Dohányzásmentes Világnap (május 31.) alkalmából hívja fel a figyelmet arra: mit lehet tenni a dohányzás szívbetegségekre jelentett kockázatának csökkentése érdekében, és hogy mekkora azonnali változást eredményez, ha a dohányosok úgy döntenek, leteszik a cigarettát.

A leszokás előnyei
A dohányzásról való leszokás - függetlenül attól, hogy mennyi ideig dohányzott valaki - több betegség kockázatát csökkenti. Például 10 évvel a dohányzás abbahagyása után a tüdőrák rizikója a dohányosokéhoz képest a felére esik vissza - jegyezték meg.

Azonnali eredmények, amint leteszed a cigarettát
A WHO közleménye szerint a dohányzásról való leszokás hatásai már szinte azonnal megmutatkoznak:
  • 20 percen belül csökken a pulzus és a vérnyomás
  • 12 órán belül normalizálódik a vér szén-monoxid szintje
  • 2-12 héten belül javul a keringés és a légzésfunkció
  • 1 évvel a leszokást követően a koszorúér-betegség kockázata már csak fele a dohányosokénak
  • 5-15 évvel a leszokás után az agyvérzés kockázata megegyezik a nem dohányzókéval
  • 15 évvel a leszokást követően a koszorúér-betegség kockázata megegyezik a soha nem dohányzókéval - fejtették ki.

Idézve Jakab Zsuzsannát, a WHO Európai Regionális Igazgatóját ugyanakkor megjegyezték: "az utóbbi években biztatóak a tendenciák".

Egyre többen szembesülnek a dohányzás káros hatásaival
Egyre többen hagynak fel a dohányzással, s a kormányok is tisztában vannak azzal, hogy a dohányzás visszaszorítása pozitív hatással van a lakosság egészségére, s az ország gazdaságára és egészségügyi rendszerére is. Mint megjegyezték: a WHO Dohányzás-ellenőrzési Keretegyezménye mentén - hasonlóan az Európai Régió más országaihoz - az elmúlt években Magyarország is számos intézkedést vezetett be a dohányzás visszaszorítása érdekében.



Magyarországon még így is magas a dohányosok aránya
Az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet szakértőinek jelentése szerint a dohányzási gyakoriság a 2003-ban mért 34 százalékról 2014-re 28 százalékra csökkent. A férfiak 34 százaléka, a nők 22 százaléka dohányzik - írták, de megjegyezték: a nők esetében ez az arány sajnos továbbra is a legmagasabbak között van Európában.

Ez történhet veled is, ha dohányzol vagy passzív dohányzásnak vagy kitéve! »

Forrás: MTI
Fotó: Pxhere, videoblocks.com

Nagyszülők Lapja

Betegségek

Nagyszülők Lapja


2018.05.31