Egyszerű vérvizsgálattal kimutatható az Alzheimer-kór - Nagy segítség lehet a betegség korai felismerésében

Nagyszülők Lapja

Betegségek

Nagyszülők Lapja


Egyszerű vérvizsgálattal kimutatható az Alzheimer-kór - Nagy segítség lehet a betegség korai felismerésében Új vérvizsgálatot fejlesztettek ki kutatók, mellyel az Alzheimer-kórral és az elbutulással kapcsolatos ártalmas fehérje kimutatható. Az új módszer 90 százalékos pontossággal működött, akár egészséges embereken, akár Alzheimer-kórosoknál végezték el a vérvizsgálatot!

Új vérvizsgálatot fejlesztettek ki japán és ausztrál kutatók, mellyel az Alzheimer-kórral és az elbutulással kapcsolatos ártalmas fehérje kimutatható - írta a BBC News. Szakértők szerint a tesztelés korai szakaszban van, ám az eredmények "nagyon ígéretesek".

A Nature tudományos lap aktuális számában közölt tanulmány szerint az új módszer 90 százalékos pontossággal működött, akár egészséges embereken, akár romló memóriájú betegeknél, akár Alzheimer-kórosoknál végezték el a vérvizsgálatot.


Új vérvizsgálattal mutatható ki az Alzheimer-kórra jellemző fehérje


 
Az Alzheimer-kór évekkel a memóriavesztés jelentkezése előtt elkezdődik
A gyógyítás kulcsa az lesz, ha még az agysejtek visszafordíthatatlan pusztulása előtt el lehet kezdeni a kezelést, ezért folyik sok kutatás a kórt korán kimutató vizsgálatokról.



A béta-amiloid, a káros fehérje, ami összefügg az Alzheimer-kórral - vérből is kimutatható!
A tesztek egyik útja, hogy kimutatják a betegség során az agyban felhalmozódó káros fehérjét, a béta-amiloidot. A fehérje agyi képalkotó eljárások felvételein is látható, de azok drágák és nehézkesek. Az új vérvizsgálat a vérbe jutó amiloidtöredékek után kutat. A töredékek típusainak koncentrációjából a tudósok pontosan meg tudják állapítani az agyban lerakódott béta-amiloid mennyiségét.



"Ez az első alkalom, hogy egy kutatócsoport kapcsolatot mutatott ki a vér és az agyi folyadék amiloidszintje között" - hangsúlyozta Abdul Hye, King's College London tudósa. Az Alzheimer-kórnak jelenleg nincs gyógymódja, ezért az új vérvizsgálatnak egyelőre a klinikai kutatásokban lehet majd hasznát venni.

Olvasd el ezt is! Így lehet lassítani az Alzheimer-kórt »

Forrás: MTI
Fotó: Pixabay, MTI

Nagyszülők Lapja

Betegségek

Nagyszülők Lapja


2018.02.07