Egy egyszerű vérvizsgálattal ki tudják mutatni a leggyakoribb rákfajtákat! - Biztató eredményt hozott egy friss kutatás

Nagyszülők Lapja

Betegségek

Nagyszülők Lapja


Egy egyszerű vérvizsgálattal ki tudják mutatni a leggyakoribb rákfajtákat! - Biztató eredményt hozott egy friss kutatás Újabb lépéssel került közelebb a tudomány egy olyan új módszerhez, mellyel a vérből diagnosztizálhatók a leggyakoribb ráktípusok: petefészekrák, májrák, gyomorrák, hasnyálmirigyrák, nyelőcsőrák, bélrák, tüdőrák és mellrák betegeken tesztelték. Újabb nagy lépéssel került közelebb a tudomány egy olyan új módszerhez, mellyel a vérből diagnosztizálhatók a leggyakoribb ráktípusok - számolt be róla a BBC hírportálja.

A rákos daganatok mutáns gének és az irányításukkal előállított fehérjék apró jeleit bocsátják a vérbe. Az amerikai Johns Hopkins Orvostudományi Egyetem tudósainak CancerSEEK nevű eljárása 16 olyan génmutáció után kutat, amelyek rendszeresen megjelennek a rákkal, valamint nyolc fehérje után, amelyeket ezek állítanak elő.


Rák elleni küzdelem - Mindössze egy vérvétel és már tudhatjuk, mire számítsunk?


Az eljárás tesztjeit 1005 petefészek-, máj-, gyomor-, hasnyálmirigy-, nyelőcső, bél-, tüdő- vagy mellrákos beteg részvételével végezték olyan stádiumban, amikor a daganat még nem terjedt át más szervekre. A vérvizsgálat a páciensek 70 százalékánál mutatta ki a rákot.



Miért fontos a diagnózis mielőbbi felállítása?
- A korai diagnózisnak ez a területe kulcsfontosságú, az eredmények igen izgalmasak - értékelte Cristian Tomasetti, az egyetem kutatója. Minél korábban sikerül kimutatni a rákot, annál nagyobb az esély a gyógyításra.

A tumor nyolc vizsgált típusa közül ötnek nincs korai szűrése. A hasnyálmirigyráknak olyan kevés a korai tünete és annyira későn fedezik fel, hogy öt beteg közül négy még a diagnózis évében belehal. Döntő változást hoz, ha a daganatot akkor diagnosztizálják, amikor még műtéttel eltávolítható - vélte Tomasetti.


Újabb tesztek a kutatás eredményeinek igazolására
A CancerSEEK-et most olyan résztvevőkkel tesztelik, akiknél nem diagnosztizáltak rákot, a tudósok szerint ez lesz az eljárás hasznosságának "valódi próbája". Tomasetti a BBC-nek elmondta, olyan vérvizsgálatot szeretnének, amit évente egyszer kellene elvégezni. A teszt kiegészítheti a jelenleg használatos módszereket, a mellrákot szűrő mammográfiát vagy a vastag- és végbélrákot szűrő kolonoszkópiát. A Science című tudományos lap friss számában közölt tanulmány módszere azért számít újnak, mert egyszerre kutat a génmutációk és az általuk létrehozott fehérjék után.

Olvasd el ezt is!
Egy egyszerű vérvizsgálattal kimutathatók a rejtett szívbetegségek - Akkor is, ha még nincsenek tünetei »

Forrás: MTI
Fotó: Pixabay


Nagyszülők Lapja

Betegségek

Nagyszülők Lapja


2018.01.19