Fülcsengés, fülzúgás, kattogás a fülben: mi mindentől lehet fülcsengésed? - 5 meglepő ok, amire nem is gondolsz

Nagyszülők Lapja

Betegségek

Nagyszülők Lapja


Fülcsengés, fülzúgás, kattogás a fülben: mi mindentől lehet fülcsengésed? - 5 meglepő ok, amire nem is gondolsz Neked is csengett már a füled? Hallottad a kellemetlen sípolást, kattogást, zúgást? Leggyakoribb oka a hallásromlás, de kiválthatja a belső fül sérülése, fülzsírdugó, keringési zavarok, gyógyszerek, fertőzések, sőt, 5 meglepő egyéb okot mondunk még a fülcsengés kialakulására. Nálad is előfordul, hogy zúg, sípol, cseng a füled? Nem is hinnéd, mi minden okozhatja a kellemetlen tüneteket - most összeszedtük neked, mit érdemes tudnod a fülcsengésről.

A fülcsengés 5 meglepő oka

Sokszor nehéz megállapítani, mi áll a fülcsengés hátterében. A leggyakoribb ok a hallásromlás, de kiválthatja a belső fül sérülése, fülzsírdugó, keringési zavarok, gyógyszerek, fertőzések, a belső fül csontosodási rendellenessége (otosclerosis), vagy a Meniére-kór. A kellemetlen fülcsengést olyan dolgok is okozhatják, melyekre talán még sosem gondoltunk.




A fentieken kívül több meglepő oka lehet annak, ha fülünk cseng, zúg, búg, sistereg, süvít, kattog vagy sípol:
  •     magas koleszterinszint
  •     túlzott só- és cukorbevitel
  •     kávéfogyasztás
  •     dohányzás
  •     mesterséges adalékok: édesítőszerek, ízfokozók, szulfit tartósítószerek

Bár ezen tényezők és a fülcsengés közötti összefüggés mögött nem feltétlenül áll szilárd tudományos bizonyíték, tény, hogy mindegyik károsan befolyásolja a belső fül vér- és oxigénellátását, valamint anyagcseréjét, ezért sok esetben kiválthatják, illetve ronthatják a tüneteket. Ha fülcsengéstől szenvedünk, érdemes önmagunkon próbát tenni úgy, hogy pár hétre változtatunk szokásainkon, és nem árt ellenőriztetni vérnyomásunkat, továbbá vércukor- és koleszterinszintünket sem.

10-ből 1 amerikai szenved fülcsengéstől
Egy új tanulmány azt mutatja, hogy 10-ből 1 amerikai szenved enyhe vagy súlyos tinnitus tünetektől, vagyis rendszeresen tapasztal sípolást, fülzúgást, a kellemetlen panasztól pedig gyakran felszisszennek. Sokan zenét is hallanak, annak ellenére, hogy valójában nem szól semmi.

A tanulmányok felvázolják, hogy az állandó fülzúgás hosszútávon halláskárosodáshoz vezethet. A tünetek kiváltója gyakran olyan zaj, amelynek az emberek a mindennapi rutinjuk során vannak kitéve, és talán már fel sem tűnik nekik ezek jelenléte. A tanulmány során a kutatók 76.000 résztvevőt vizsgáltak meg. Az eredmények azt mutatták, hogy a megkérdezettek 27 százaléka több mint 15 éve szenved tinnitustól. Körülbelül egyharmaduk a tüneteket rendszeresen tapasztalja, bár legtöbbjüknél enyhe és nem súlyos a panasz.

A tanulmány szerint a fő okok a hangos környzeti zajok és a korral összefüggő halláskárosodás
Eközben a becslések szerint a lakosság közel 15 százaléka, vagyis több mint 50 millió amerikai tapasztal valamilyen formában fülcsengést. Mintegy 20 millió ember szenved krónikus fülzúgástól, közülük 2 millió súlyos esetnek számít.

A fő okok közé tartoznak a hangos környezeti zajok, amelyek károsítják a hallást, valamint a korral összefüggő hallásvesztés. Dr. Harrison Lin - a kutatást vezető professzor - elmondta, hogy a fülzúgás szorosan összefügg a halláskárosodással, és erről a tényről csak nagyon kevés ember tud. Arra törekszik, hogy az emberek megértsék, ettől nem feltétlenül kell megijedni, viszont érdemes rögtön orvoshoz fordulni.

Olvasd el ezt is!
Hogyan kezelhető a fülcsengés? Szakorvos mondja el a legfontosabbakat »

Forrás: mindenamihallas.hu/Jáksó Nóra
Fotó: Freepik/kues1

Nagyszülők Lapja

Betegségek

Nagyszülők Lapja


2018.01.17