Kevesebb nő halna meg szívroham miatt, ha ugyanazt a kezelést kapnák, mint a férfiak - Kutatási eredmény

Nagyszülők Lapja

Betegségek

Nagyszülők Lapja


Kevesebb nő halna meg szívroham miatt, ha ugyanazt a kezelést kapnák, mint a férfiak - Kutatási eredmény A szívrohamon átesett nők közül kevesebb halna meg, ha ugyanazt a kezelést kapnák, mint a férfiak. Milyen kezelés lenne szükséges szívroham esetén? Milyen hibát követnek el az orvosok, ha a szívrohamon átesett páciens nő? A szívrohamon átesett nők közül kevesebb halna meg, ha ugyanazt a kezelést kapnák, mint a férfiak - idézett a BBC hírportálja egy hosszú távú, nagy létszámmal végzett tanulmányt.

A kutatók 180 368 svéd páciens adatait elemezték, minden résztvevő szívrohamot szenvedett. Az angol Leedsi Egyetem és a svéd Karolinska Intézet a svéd online kardiológiai adatbázis alapján dolgozott, a vizsgálat tíz évet ölelt fel.

Arra a megállapításra jutottak, hogy a szívroham egyik típusa esetében a nők kétszer nagyobb eséllyel haltak meg egy éven belül, mint a férfiak.

Nem csak férfiak betegsége!
A brit Szív Alapítvány szerint a színrohamot gyakran tekintik a férfiak egészségi problémájának, azonban több nő hal meg szívbetegségben, mint mellrákban. Arra a megállapításra jutottak, hogy a szívroham egyik típusa esetében a nők kétszer nagyobb eséllyel haltak meg egy éven belül, mint a férfiak. Kiderült, a nők ritkábban kapták meg azt a szívroham után ajánlott kezelést, amit a férfiak esetében általában alkalmaztak.

- Félreértés van a közvéleményben és az egészségügyi szakemberek körében is arról, hogy milyenek a szívrohamos betegek: középkorú, túlsúlyos, cukorbeteg, dohányzó férfit látunk magunk előtt, pedig a valóságban sokkal szélesebb a kórban szenvedő páciensek spektruma - közölte Chris Gale, a Leedsi Egyetem professzora, a tanulmány egyik szerzője.

A női szívrohamot nem kezelik ugyanúgy, mint a férfiakét
Kimutatták, hogy a betegség egy típusánál a nők 34 százalékkal kisebb valószínűséggel kaptak elzáródott ereket nyitva tartó kezeléseket, többek között sztentet vagy bypass-műtétet. Továbbá 24 százalékkal volt kisebb annak az esélye, hogy újabb szívroham megelőzésére sztatinokat írnak fel nekik, és 16 százalékkal volt kevésbé valószínű, hogy vérrögképződést gátló gyógyszert kaptak - annak ellenérek, hogy mind nőknél, mind férfiaknál a szívroham kezelési irányelvek azonosak.
    
A kutatók azt találták, hogy amikor a női betegek is megkapták az összes ajánlott terápiát, akkor majdnem minden esetben csökkent a halálozások közti férfi-női különbség.
 
Ritkább a diagnosztikai vizsgálat
Gale professzor hozzátette, hogy a női pácienseknél ritkábban végzik el a diagnosztikai vizsgálatokat is, mint a férfiaknál, ami azt eredményezi, hogy 50 százalékkal nagyobb valószínűséggel kapnak téves diagnózist.

Arra is rávilágítottak, hogy a vizsgálatban részt vevő nők nagyobb valószínűséggel szenvedtek más betegségekben - cukorbaj, magas vérnyomás -, ám mégsem ez okozta a halálozások közötti nemi különbséget.

Forrás: MTI
Fotó: Pexels

Nagyszülők Lapja

Betegségek

Nagyszülők Lapja


2018.01.09