Ezért van az ünnepek idején még több szívinfarktus! Nem az időseket fenyegeti elsősorban

Nagyszülők Lapja

Betegségek

Nagyszülők Lapja


Ezért van az ünnepek idején még több szívinfarktus! Nem az időseket fenyegeti elsősorban A téli hónapokban 30 százalékkal több a szívinfarktus miatti halálozás, karácsonykor és újévkor még 5-10 százalékkal emelkedik a szívinfarktus okozta halálozások száma. Mikor kell hívni a mentőt, mik az infarktus jelei? A téli hónapokban 30 százalékkal több a szívinfarktus miatti halálozás, mint nyáron és van két időpont télen, az egyik a karácsony, a másik az újév, amikor még 5-10 százalékkal emelkedik a szívinfarktus okozta halálozások száma - hívta fel a figyelmet Maurovich-Horvat Pál kardiológus, 2017. december 2-én,  pénteken az M1 aktuális csatornán.

Az ünnepek alatt nő a szívinfarktus miatti halálozások száma
Mint mondta, ez egy körülbelül tizenöt éves megfigyelés. Kifejtette: ez a jelenség nem csak az időseket érinti, több kutatócsoport igazolta, hogy ilyenkor a fiatalabbaknál többször fordul elő szívinfarktus.

Egy ideig azt hitték, hogy csak a hideg okozza, összeszűkülnek az erek, sebezhetőbb a keringési rendszer, de ugyanilyen megfigyelések jöttek Ausztráliából vagy Új-Zélandról, ahol a karácsony nyárra esik - jegyezte meg.



A megemelkedett szívinfarktusszám fő kiváltó okai
Maurovich-Horvat Pál közölte: a megemelkedett szívinfarktusszám okai között van egyebek mellett a stressz, amelyet a rohanás, a vásárlás, a kialvatlanság okoz, valamint a túlzott alkoholfogyasztás és a nagyon sós ételek, mert ezek extra terhet rónak a keringésre.

Hangsúlyozta: oda kell figyelni a tünetekre, amikor nem szűnik a nagy mellkasi nyomás, halálfélelem jelenik meg, azonnal hívni kell a mentőt, mert perceken múlhat az élet, hiszen a szívinfarktus után minden félórával 10-15 százalékkal nő a halálozás valószínűsége.

Olvasd el ezt is:
Az infarktus jelei, tünetei - Mire figyelj? »


Forrás: MTI
Fotó: Pexels

Nagyszülők Lapja

Betegségek

Nagyszülők Lapja


2017.12.23