Nem részeg, hanem stroke-ot kapott! - Ha ezeket a tüneteket tapasztalod, azonnal hívd a mentőket, figyelmeztet a szakorvos

Nagyszülők Lapja

Betegségek

Nagyszülők Lapja


Nem részeg, hanem stroke-ot kapott! - Ha ezeket a tüneteket tapasztalod, azonnal hívd a mentőket, figyelmeztet a szakorvos Stroke, szélütés gyanúja esetén azonnal a mentőket kell hívni, mert minden elvesztegetett percben idegsejtek milliói pusztulnak el - a korai felismerés életet menthet. Mik a stroke tünetei? Kik a stroke által legveszélyeztetettebbek? Stroke, szélütés gyanúja esetén azonnal a mentőket kell hívni, mert minden elvesztegetett percben idegsejtek milliói pusztulnak el - jelentette ki Vécsei László akadémikus kedden Szegeden, a Stroke-megelőzés éve 2016-2020 kampány keretében tartott sajtótájékoztatón.

Stroke gyanúja esetén azonnal a mentőket kell hívni

 
Legfontosabb kockázati tényezők
A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) professzora elmondta, a stroke legfontosabb kockázati tényezői a kezeletlen magas vérnyomás, a cukorbetegség és az elhízás.

Stroke tünetei
Kiemelte, szélütésre lehet gyanakodni, ha:
- a beteg arca elferdül,
- egyik oldala meggyengül,
- szédülés lép föl
- és ehhez végtagzsibbadás társul.

Ilyenkor érdemes arra kérni a pácienst, hogy emelje fel a két kezét, s ha az egyik süllyedni kezd vagy aszimmetrikussá válik a mosoly, félreáll a kinyújtott nyelv, azonnal a mentőket kell riasztani - tette hozzá a szakember.

Olvasóink tapasztalata alapján könnyen össze lehet téveszteni a stroke-os beteget egy alkoholos befolyásoltság alatt lévő emberrel, többen is jártak úgy, hogy azt érezték, mintha nagyon részegek lennének. Ezért fontos minden tünetre figyelni és esetleg megszagolni az érintett személy leheletét.

A stroke tüneteiről részletesebben itt olvashatsz: Stroke: mik a tünetei? Mi a teendő? »

A gyors felismerés életet menthet
Vécsei László közölte, a sürgősségi osztályon a készenlétben álló neurológus szakember vizsgálata után az esetek nagy részében alkalmazható a vérrögoldás. Az így kezelt páciensek hosszú távú felépülése pedig lényegesen jobb azokénál, akik nem kapnak időben megfelelő ellátást.

Kik a legveszélyeztetettebbek?
Forster Tamás, az SZTE kardiológiai központjának vezetője kifejtette, azoknak, akik pitvarfibrillációban szenvednek - a szívben kialakuló vérrögök miatt - ötször nagyobb az esélyük arra, hogy szélütést kapjanak, mint az velük azonos korú más embereknek. A betegség Magyarországon 300 ezer embert is érinthet, előfordulása az átlagos populációban 2 százalékos, ez az arány 70-80 éves korban akár 10 százalékos is lehet. A rendszertelen pulzus a pitvarfibrilláció egyik fontos jele, ilyenkor mindenképpen kardiológushoz kell fordulni, hiszen gyógyszerekkel kezelhető ez a betegség - hangsúlyozta a professzor.

Óránként meghal egy ember a stroke miatt Magyarországon »

Mindenkinek ismernie kellene az árulkodó jeleket
Zentay Attila, a mentőszolgálat regionális orvosigazgatója elmondta, szélütés esetén legtöbbször nem a beteg kér segítséget, hiszen állapota miatt nem képes erre, ezért fontos, hogy a laikusok ismerjék az egyszerűen felismerhető tüneteket.

Forrás: MTI
Fotó: Pixabay

Nagyszülők Lapja

Betegségek

Nagyszülők Lapja


2017.10.02