Orrpolip kialakulása, tünetei, kezelése - Mikor kell műtét? Milyen súlyos szövődményekkel járhat az orrpolip?

Nagyszülők Lapja

Betegségek

Nagyszülők Lapja


Orrpolip kialakulása, tünetei, kezelése - Mikor kell műtét? Milyen súlyos szövődményekkel járhat az orrpolip? Orrpolip kialakulása, kezelése: A krónikus melléküreg-gyulladások ötödénél alakulhatnak ki orrpolipok, amelyek gyulladásos elváltozások, kialakulásukban genetikai és környezeti tényezők is szerepet játszanak. A krónikus melléküreg-gyulladások ötödénél alakulhatnak ki orrpolipok, amelyek a tévhitekkel ellentétben nem daganatos, hanem gyulladásos elváltozások, kialakulásukban genetikai és környezeti tényezők is szerepet játszanak - mondja Dr. Fent Zoltán, a Semmelweis Egyetem Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinikájának egyetemi adjunktusa.

Orrpolip: akár vakulással is járhat, ha elhanyagolják
Dr. Fent Zoltán szerint gyógyszerekkel vagy műtéti úton eredményesen kezelhetők, azonban nagy a kiújulás kockázata, ezért fontos az utókezelés és a kontroll. Az elhanyagolt krónikus melléküreg-gyulladás, akár szemgödör vagy koponyán belüli gyulladást is okozhat, sőt látásvesztéssel is járhat.

Orrpolip - nem daganat, hanem gyulladás!
Sokakban él az a tévhit, hogy daganatos elváltozásról van szó, ám az orrpolip valójában egy gyulladásos kórkép, amely a magyarok négy százalékánál fordul elő.

Kinél alakulhat ki orrpolip?
Bármely életkorban kialakulhat, a tünetek intenzitása azonban az életkor előrehaladtával csökken - mondja Dr. Fent Zoltán, a hajlamosító tényezők között említi egyebek mellett az orrsövényferdülést, a szénanáthát vagy a légszennyezettséget.

Mik az orrpolip tünetei?
Az orrpolip jellegzetes tünetei:
- az orrfolyás
- az orrdugulás
- a szaglás- és ízérzés romlása
- a nehézlégzés
- a köhögés
- a fejfájás

Hogyan lehet kezelni az orrpolipot?
Kezelésként leggyakrabban szteroid tartalmú orrsprayt vagy súlyos esetben szteroid tartalmú tablettát írnak fel a betegnek 1-3 hónapra. Ezek a készítmények hatásosak, főleg, ha korai stádiumban fordul orvoshoz a beteg – mondja Dr. Fent Zoltán kiemelve a folyamatos kontroll fontosságát. Az adjunktus szerint kiegészítő kezelésként ajánlani szokták a sóoldatos orrmosást, amely átjárhatóvá teszi a melléküregeket.

Mikor van műtétre szükség?
Amennyiben ezek nem bizonyulnak hatékonynak, vagy ha a betegség kialakulásában egyértelmű anatómiai eltérések vannak jelen - pl. szűk melléküregnyílások, elváltozások az orrmelléküregben -, akkor műtéti eljárásra van szükség az adjunktus szerint.

Hogyan zajlik az orrpolip-műtét?
Az endoszkóppal végzett beavatkozás lényege, hogy nyálkahártya sérülés nélkül megnagyobbítják az orrmelléküreget nyílásait, eltávolítják a váladékot és a polipokat, majd visszaállítják az orrmelléküreg szellőzését. Az utókezelés elengedhetetlen az adjunktus szerint, jelentős ugyanis a kiújulás veszélye. A műtét utáni állapot megtartásához sóoldatos átmosásra, az orrspray használatára és rendszeres kontrollra van szükség.

Milyen szövődménnyel jár az orrpolip?
Dr. Fent Zoltán szerint ha nem kezelik időben, az orrpolip súlyos szövődményeket okozhat. A krónikusan gyulladt nyálkahártya táptalaja lehet a különböző típusú baktériumoknak és gombáknak, melyek tovább vihetik a gyulladást a környező szervekre. Ha nem kezelik, ritka esetben  akár szemgödör vagy koponyán belüli gyulladás is kialakulhat.

Forrás: dr. Fent Zoltán - Semmelweis Médiasarok
Fotó: Pixabay

Nagyszülők Lapja

Betegségek

Nagyszülők Lapja


2017.09.11