Ez történhet veled is, ha dohányzol vagy passzív dohányzásnak vagy kitéve! Riasztó statisztikai adat látott napvilágot

Nagyszülők Lapja

Betegségek

Nagyszülők Lapja


Ez történhet veled is, ha dohányzol vagy passzív dohányzásnak vagy kitéve! Riasztó statisztikai adat látott napvilágot Tüdőrák okai, halálozás: Magyarországon a legmagasabb a tüdőrák okozta halálesetek aránya. A tüdőrák fő okának a dohányzást nevezték meg. És nem csupán az aktív, a passzív dohányzás is káros lehet, így érintheti a gyermekeket, unokákat is! Riasztó statisztikai adat látott napvilágot: Magyarországon a legmagasabb a tüdőrák okozta halálesetek aránya az EU-ban. Fő okának a dohányzást nevezték meg. Ne felejtsük azonban, nem csupán az aktív, a passzív dohányzás is káros lehet, így érintheti a gyermekeket, unokákat is!

Az Európai Unió (EU) tagországai közül Magyarországon volt a legmagasabb, 27 százalékos a tüdőrák okozta halálesetek aránya a daganatos betegségekkel összefüggő összes elhalálozásban 2014-ben - közölte kedden az Eurostat.

A legmagasabb daganatos halálozási ok Európában a tüdőrák
A szerdai dohányzásmentes világnap alkalmából közzétett jelentés szerint a daganatos betegségek közül a tüdőrák okozza a legtöbb halálesetet az EU országaiban, az arány 21 százalék volt a 2014-es állapot szerint.

Mit okozhat, ha a gyermek közelében dohányzol? Elolvashatod korábbi, DOHÁNYZOL A GYERMEK KÖZELÉBEN? című cikkünkben, itt »

Az Európai Unió országaiban a három évvel ezelőtt bejelentett 4,9 millió haláleset negyedéért (1,3 millió) a rák volt a felelős, az esetekből 272 ezret a tüdőrák okozott, beleértve a légcső- és a hörgőrákot. A férfiak között 185 ezer haláleset köthető a tüdőrákhoz, amíg a nők körében 87 ezer.

Negatív listán az első Magyarország
Az EU tagállamaiban a tüdőrák okozta halálos daganatos megbetegedések arányát tekintve Magyarországot 24 százalékkal Belgium, Dánia, Görögország, Hollandia és Lengyelország követi. A legalacsonyabb arányt Portugáliában (15 százalék), Lettországban, Szlovákiában és Svédországban (16 százalék), valamint Litvániában (17 százalék) regisztrálták.

A tüdőrák kialakulásának elsősorban a dohányzás az oka
A jelentés szerint a dohányzás az egyik legjelentősebb elkerülhető egészségügyi kockázat az Európai Unióban. A rák-, a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a légzőszervi megbetegedések számos formája kapcsolódik a dohányzáshoz - tették hozzá az elemzők.

A PASSZÍV DOHÁNYZÁS IS NAGYON VESZÉLYES A BABÁRA! »

Forrás: mti
Fotó: pixabay

Nagyszülők Lapja

Betegségek

Nagyszülők Lapja


2017.06.01