Túlsúlyos vagy, de egészségesnek érzed magad? Ez csak a látszat! - Megdöbbentő összefüggésre világít rá egy új kutatás

Nagyszülők Lapja

Betegségek

Nagyszülők Lapja


Túlsúlyos vagy, de egészségesnek érzed magad? Ez csak a látszat! - Megdöbbentő összefüggésre világít rá egy új kutatás Agyvérzés, szívroham és az elhízás: nagyobb eséllyel sújtja szívroham vagy agyvérzés az elhízottakat, mint az átlagos testsúlyúakat - még akkor is, ha egészséges az anyagcseréjük, derül ki egy kutatásból. Még az amúgy egészséges anyagcseréjű elhízottakat is nagyobb eséllyel sújtja szívroham vagy agyvérzés, mint az átlagos testsúlyúakat - derült ki egy nagy létszámú, új kutatásból.

A Birminghami Egyetem orvosi karának munkatársa, Rishi Caleyachetty és kollégái az Európai Elhízástudományi Kongresszus (EOC) éves ülésén Portóban mutatták be eredményeiket május 17-én, szerdán - számolt be róla a Science Daily tudományos-ismeretterjesztő portál.

3,5 millió felnőtt adatait vizsgálták
A kutatók a brit háziorvosi rendszer elektronikus adatbázisát használták, 3,5 millió 18 évesnél idősebb ember 1995 és 2015 közötti adatait dolgozták fel, a résztvevőknek a vizsgálat elején nem voltak szív- és érrendszeri problémái.

Csoportokra osztották a résztvevőket a testtömegindexük és az anyagcseréjük állapota alapján. Egészséges, anyagcserezavar nélkül élő elhízottnak azt tekintették, akinek se cukorbetegsége, se magas vérzsírszintje, se magas vérnyomása nem volt.

Azt vizsgálták, különböznek-e egymástól a normális súlyú és az elhízott emberek szív- és érrendszeri kockázatai, ha mindkét csoportban az egészséges anyagcseréjűeket vették figyelembe.

Egészséges anyagcsere mellett is nagyobb az esélye a túlsúlyosaknak a szívrohamra vagy az agyvérzésre!
Megállapították, hogy hiába nincs egy túlsúlyos egyénnek anyagcsere-betegsége, ez csak a látszat! Az egészséges anyagcseréjű elhízottaknak ugyanis 50 százalékkal nagyobb az esélyük, hogy szívkoszorúér-betegségük alakuljon ki, mint a normális súlyú egészségeseknek, 7 százalékkal nagyobb az agyérbetegségek rizikója, és kétszer nagyobb a szívroham kockázata!

Az elemzés azt is kimutatta, hogy az elhízottak szív- és érrendszeri kockázata annál magasabb volt, minél több anyagcserezavaruk volt. (Figyelembe vették a demográfiai tényezőket és a dohányzást is.)

A cél: elérni az egészséges testsúlyt
Caleyachetty hangsúlyozta, hogy az úgynevezett egészséges, tehát anyagcserezavar nélküli elhízás sem ártalmatlan állapot, ezért az egészségügyi dolgozóknak segíteniük kell, hogy ezek az emberek elérjék a normális testsúlyukat.

Forrás: MTI

Nagyszülők Lapja

Betegségek

Nagyszülők Lapja


2017.05.18