Hogyan szokjuk meg az új protézist? Fogorvos tanácsai kivehető fogpótláshoz

Nagyszülők Lapja

Betegségek

Nagyszülők Lapja


Hogyan szokjuk meg az új protézist? Fogorvos tanácsai kivehető fogpótláshoz A kivehető fogpótlások megszokása mindig lassabb, nehezebb, nagyobb kihívást jelent, mint a fix pótlásé. Minél nagyobb a protézis (teljes protézis), annál inkább igaz ez - mondja dr. Makausz Gyula fogorvos. A kivehető fogpótlások megszokása mindig lassabb, nehezebb, nagyobb kihívást jelent, mint a fix pótlásé. Minél nagyobb a protézis (teljes protézis), annál inkább igaz ez. A rendelőből hazafelé sétálva, az első meglepődés után, sokat segíthet egy cukorka elszopogatása.


Új protézis felkerülésekor kipirosodik a nyálkahártya


Első lépés a protézis igazítása
Ha átadunk egy protézist, az nem lesz rögtön megfelelő. Idő kell, mire a lemez összeidomul a szájjal. Vannak pontok, amiket igazítani kell, ha nyom. Ez könnyen látható, ha a protézis viselésénél kipirosodik a nyálkahártya, akkor azon a ponton le kell venni a protézislemezből.

A folyamat az, hogy a páciens a frissen elkészült protézist elkezdi hordani, és amint nyom, jelentkezik a fogorvosnál, aki látva ezeket a nyomáspontokat, igazítja azt. Ha annyira nyom, hogy nem tudja állandóan viselni a fogpótlást, akkor javasolt fogorvosához indulás előtt egy néhány órára betenni a protézist, és rágni rajta, hogy látszódjanak ezek a nyomok.



Ezekre az igazításokra mindig szükség van, kivéve, ha valaki annyira mazochista, hogy megvárja, amíg a csont és a foghús magától is betörik, de azért ilyen ritkán fordul elő. Olyan ez, mint a fapapucs. Azt is lehet a lábra igazítani, vagy a láb igazodik a fapapucs vonalához. Mikor már nincs több ilyen igazítani való, utána lehet szó a megszokásról.


Protézis megszokása - általában néhány hétig tart


Ebben az időszakban a varázsszó a türelem! Aki szemüveget hord, ismeri az érzést: kezdetben még teljesen idegen a szemüveg, de idővel ottfelejtődik az ember orrán. Hasonló a helyzet a kivehető fogpótlással is: a szervezetnek időre van szüksége, hogy megszokja a változást. A száj különösen érzékeny terület, szokatlan érzés, ha egy idegen dolgot hordunk benne. Ezt sokan élik így meg, de általában gyorsan elmúlik ez az érzés.

A páciensek a felső fogsortól félnek, mert az a nagyobb, pedig az alsó viselésének megtanulása a hosszabb és nehezebb feladat. Egyénileg különböző, mennyi ideig tart megszokni egy új fogsort. A legtöbbször néhány hét, míg odáig jutunk, hogy már nem idegenként érzékeljük azt.


Protézis használata sok türelmet és rendszeres gyakorlást igényel


Gyakorlat teszi a mestert
Előfordul, hogy nem csak beszéd, de evés közben is idegennek érzi a páciens az új protézisét. Itt is az érvényes: legyen türelemmel, és rágja meg az ételeket minél alaposabban. A lemezes fogpótlással kétoldalt kell rágni, féloldalas rágáskor a másik oldal elemelkedik. A protézis, csakúgy, mint a fogai, valójában rágóeszköz, egy új eszköz használata pedig mindig gyakorlást igényel.

A hangképzés is megváltozik, talán ennek megszokása a leglassabb folyamat, melyet hangos felolvasással tud edzeni.

Legtöbb esetben a türelem néhány hét után meghozza gyümölcsét, és a mindennapok során meg is feledkezik arról, hogy kivehető fogpótlás van a szájában. Kis gyakorlattal és türelemmel zavartalanul ehet, ihat, beszélgethet, mosolyoghat majd.

Saját magát és száját Ön ismeri legjobban, bízzon a megérzéseiben. Ha az új fogpótlás még néhány hét után sem komfortos, forduljon fogorvosához vagy fogtechnikusához. Ha pedig erős fájdalma van, ne várjon, függetlenül attól, hogy már régóta vagy csak rövid ideje viseli az új protézist, mindenképpen forduljon fogorvosához.

Szerző: dr. Makausz Gyula
Fotó: Freepik/katemangostar

Nagyszülők Lapja

Betegségek

Nagyszülők Lapja


2017.02.06