Főoldal > Cikkek > Felnőtt betegségek > Több mint félmillió magyar szenved ebben a súlyos betegségben, de a többség nem is tud róla! - A COPD okai, tünetei, vizsgálata, kezelése, megelőzése

Több mint félmillió magyar szenved ebben a súlyos betegségben, de a többség nem is tud róla! - A COPD okai, tünetei, vizsgálata, kezelése, megelőzése

Szülőklapja képTavaly a tüdőgondozó hálózatok 184 ezer krónikus obstruktív légzőszervi betegségben (COPD) szenvedőt tartottak gondozásban, de a becslések szerint ennél jóval több, 500-600 ezer a betegek száma, csak nincs minden érintett tisztában a betegségével.

Szerző: Nagyszülők Lapja
2016-11-22
Forrás: Nagyszülők Lapja
Share on Tumblr
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Tavaly a tüdőgondozó hálózatok 184 ezer krónikus obstruktív légzőszervi betegségben (COPD) szenvedőt tartottak gondozásban, de a becslések szerint ennél jóval több, 500-600 ezer a betegek száma, csak nincs minden érintett tisztában a betegségével - mondta a Magyar Tüdőgyógyász Társaság (MTT) elnökségi tagja pénteken, egy szakmai szimpóziumon, Budapesten.

Mi az a COPD betegség?
A COPD egy nem fertőző betegség, amely egyre romló légszomjat okoz a beteg számára. A COPD (krónikus obstruktív légzőszervi megbetegedés) a tüdőbetegségek nagy csoportja, amelyekben a kilégzés nehezítetté válik a légúti szűkület miatt.  A COPD-s betegek számára a mindennapi tevékenységek komoly kihívássá válnak.

Sokan nem is tudják, hogy COPD betegségük van
Hazánkban százezrek élnek COPD-vel és sokan közülük nem tudják, hogy ez a betegségük. Szenvednek a tünetektől és életminőségük csökkenésétől. Mivel nem kapnak megfelelő kezelést, az állapotuk gyorsan romlik.

Az Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet adatai alapján 2015-ben a tüdőgondozó hálózatban 183 800 COPD-s beteget tartottak gondozásban. A hazai dohányzási mutatók és a nemzetközi adatok alapján becsült számnak ez csak az egyharmada, óriási azon betegek száma, akik akár súlyos COPD-vel élnek, de ez nem került felismerésre.

Kiket érint a betegség?
Lehet, hogy COPD-je van,

 • ha : a rizikó tényezők valamelyike érinti:
 1. dohányos vagy dohányos volt
 2. poros, gázos/gőzős munkahelyen dolgozik
 3. otthonában füstnek van kitéve
 • b.     40 évesnél idősebb és
 • c.     COPD-re utaló tünetei vannak:

Mik a COPD betegség tünetei?
 1. tartós köhögés
 2. rendszeres köpetürítés
 3. légszomj, nehézlégzés jelentkezik, ha fizikai aktivitást végez pl:
 • lépcsőn megy
 • kutyát sétáltat
 • vásárol
 • mosdik, öltözködik.

Hogyan lehet kiszűrni a COPD betegséget?
A korai felismeréshez a rizikócsoportba soroló kérdőív és egy szűrő légzésfunkció elégséges, akár a háziorvosi praxisban elvégezhető és COPD gyanú esetén a beteg szakellátásba, tüdőgondozóba irányítható a diagnózis felállítására, stádium besorolásra és a gyógyszerelés megkezdésére.

A COPD diagnózisának felállításához légzésfunkciós vizsgálatra van szükség. A vizsgálat fájdalommentes, néhány percet vesz csak igénybe. A vizsgálat során azt mérik, hogy a beteg mennyi levegőt képes kifújni a tüdejéből és ebből mennyit fúj ki az első másodpercben maximális erőkifejtés mellett. A kutatók azért dolgoznak, hogy a COPD-t már korai állapotban felismerhetővé tegyék, ne csak akkor, amikor a légzésfunkció már beszűkült.

Hogyan lehet megelőzni a COPD betegséget?
A betegek lelassíthatják és akár meg is állíthatják a betegség előrehaladását, ha csökkentik a rizikótényezőket. A dohányosok számára a leghatékonyabb módszer a COPD megelőzésére és az előrehaladásának, romlásának lassítására a dohányzás abbahagyása”, mondja Claus Vogelmeier, a GOLD Tudományos Bizottságának elnöke. „Sohasem túl késő abbahagyni a dohányzást”.
 
A GOLD vezetői hozzáteszik, hogy nem csak a cigaretta, hanem a dohányzás egyéb formái, így a vízipipázás is veszélyesek a tüdők számára. Sőt, mivel az elektronikus cigaretta tüdőre gyakorolt potenciális káros hatása nem ismert, további információkig ezeket a hagyományos cigarettákkal azonos módon ajánlják besorolni. Hasonlóan, az elektronikus cigaretták leszokás támogatásban való szerepét még nem határozták meg.

Dohányzás leszokás támogatás
A hazai leszokás támogatási vonal, a 06/80/44-20-44 ingyenesen hívható zöld szám (de ugyanitt csörög a cigarettás dobozokon található szám is), amin üzenetrögzítőn megadott név és telefonszám alapján kapcsolatfelvétel történik és egy 4-6 alkalomból álló, a WHO evidenciákkal működtetett leszokás támogató motivációs programot vehetnek ingyenesen igénybe a leszokni vágyók és a tüdőgondozókban elérhetőek az egyéni leszokás támogató programok.

Hogyan lehet kezelni a COPD betegséget?
A COPD kezelése akkor a leghatékonyabb, ha a betegség korai stádiumában kezdődik. De a betegség minden stádiumában van elérhető kezelés, amellyel a légszomjat s egyéb tüneteket csökkenteni lehet és segíteni a betegeket, hogy teljesebben éljék mindennapi életüket.

Kezelés nélkül a COPD általában progresszív betegség, és ahogy a betegség előrehalad, a betegnél légszomj lép fel a mindennapi tevékenységei végzése során, pl. lépcsőn járáskor, kutyasétáltatáskor, de akár a reggeli mosdás, öltözködés során.

A COPD vezető halálok lesz
Horváth Ildikó a COPD világnapja (november 16.) alkalmából tartott rendezvényen előadásában felhívta a figyelmet arra is, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) becslése szerint 2020-ra ez a betegség a harmadik vezető halálok lesz.

COPD regiszter - Miért fontos a betegségre vonatkozó adatok összegyűjtése?
A Magyar Tüdőgyógyász Társaság COPD regisztert indított idén annak érdekében, hogy a betegség fő jellemzői, a súlyosság a diagnózis felállításakor, gyógyszerelési igény részletesen látható, elemezhető legyen.

A Regiszterbe bekerült adatok alapján a betegek kétharmada légszomjjal küzdve, panaszosan kerül már felismerésre, kb. egy harmaduknál már a légzésfunkciójuk több mint fele elveszett. Közel egyforma a férfiak és nők aránya az új betegek között, átlagéletkoruk 62 év és a diagnózis felállításakor a betegek közel kétharmada dohányos volt.

A szakember hozzátette, ez a részletes, szervezett adatgyűjtés olyan kutatható adatbázist eredményez, amely a későbbi egészségpolitikai döntéshozatalt, a dohányzásról leszoktatással kapcsolatos fejlesztéseket, gyógyszerár-támogatási politikát, a prevenciós-rehabilitációs erőfeszítéseket, valamint a végstádiumú COPD-s betegek ellátásának fejlesztését támogathatja.

Hárommillióra nőhet a krónikus betegségben szenvedők száma
Beneda Attila család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkár arról a Magyarországra jellemző demográfiai helyzetről beszélt, amelynek alapján néhány évtizeden belül hárommillióra tehető majd a krónikus betegségben szenvedők száma.
Emlékeztetett arra, hogy a kormány célul tűzte ki az egészségben eltöltött évek számának két évvel történő emelését, és ezzel összefüggésben szerinte nem lehet elégszer hangsúlyozni a népegészségügyi programok fontosságát.

Fotó: pixabay.com
Forrás: MTI, Daylight Média

Címkék: COPD betegség, krónikus obstruktív légzőszervi megbetegedés, tüdőbetegség, dohányzás, COPD betegség tünetei, COPD betegség kezelése

Kapcsolódó cikkek

Délutáni alvás: erre a betegségre utalhat, ha 1 óránál többet alszol - Japán kutatási eredmény
Délutáni alvás: erre a betegségre utalhat, ha 1 óránál többet alszol - Japán kutatási eredmény

Meg szoktál engedni magadnak délután egy kis szunyókát? Ha igen, akkor mennyit alszol, 1 óránál többet vagy kevesebbet? Mert nem mindegy - legalábbis egy japán kutatás szerint! A kutatók az alvászavart a 2-es típusú cukorbetegség lehetséges előrejelzésének tartják.

tovább a cikkre
Milyen életkilátásai vannak ma a daganatos betegeknek? Hozhat-e végső gyógyulást a célzott terápia? Klinikai onkológus véleménye
Milyen életkilátásai vannak ma a daganatos betegeknek? Hozhat-e végső gyógyulást a célzott terápia? Klinikai onkológus véleménye

Milyen gyógyulási esélyei vannak ma a daganatos betegnek? Van-e mellékhatása a célzott terápiának, illetve hoz-e végérvényes gyógyulást? Klinikai onkológus szakértőnk véleménye, aki 40 éven át végezte daganatos megbetegedésekben szenvedő betegek gyógyszeres terápiáját.

tovább a cikkre
A dió hatása az egészségre: már néhány szem dió csökkentheti több halálos betegség kialakulásának kockázatát
A dió hatása az egészségre: már néhány szem dió csökkentheti több halálos betegség kialakulásának kockázatát

Naponta fél maréknyi dióféleség elfogyasztása csökkentheti a legsúlyosabb, életet veszélyeztető betegségek kialakulásának kockázatát és egyúttal enyhíti ezek lefolyását - írta az International Journal of Epidemology című folyóirat, a hollandiai Maastrichti Egyetem munkatársainak kutatási eredményeit idézve.

tovább a cikkre
A hidegfront hatása az egészségre - Mik a tünetek és hogyan segíthetünk?
A hidegfront hatása az egészségre - Mik a tünetek és hogyan segíthetünk?

Az erős hidegfront hatásaira különösen a magas vérnyomásban szenvedőknek és a szívbetegeknek kell odafigyelniük – tanácsolja Dr. Terebessy András, a Semmelweis Egyetem Népegészségtani Intézet munkatársa. Milyen tüneteket okozhat a hidegfront? Hogyan enyhíthetők a kellemetlen tünetek?

tovább a cikkre
Horkolás - A horkolás nemcsak zavaró, de veszélyes is - Hogyan lehet megszűntetni?
Horkolás - A horkolás nemcsak zavaró, de veszélyes is - Hogyan lehet megszűntetni?

A horkolás szövődményei komoly veszélyt jelentenek az egészségére – extrém esetben akár szívritmuszavart vagy szívrohamot is okozhat. Egy új eljárással a horkolás 20-30 perces kezeléssel fájdalommentesen végleg megszüntethető! Az eljárás Nyugat-Európában már jól ismert, a hazai betegek csak mostanában kezdték el felkapni.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

Szakértők

Babakonyha

Mit egyen az unokám

Békebeli burgonyás pogácsa recept: Olyan puha és finom, hogy nem lehet abbahagyni - Süsd meg az unokádnak! tovább

Kápiapaprika-krém recept: Ízletes kenyérre kenhető krém, ha már unod a vajat vagy a margarint tovább

Véd a rák, gyulladások, szívbetegség ellen, javítja a látást, erősíti az immunrendszert - Még mire jó a sütőtök?  tovább

Tyúkláb fánk recept - A legfinomabb túrófánk, ahogy a nagymamám készítette tovább

Karalábéfőzelék kuszkuszos húsgolyóval recept: Ha elszakadnál a hagyományos ételektől, próbáld ki ezt! tovább

Zöldpesztós cukkini-spagetti tonhallal - Különleges recept, ami jó a szívednek és magas vérnyomás ellen is tovább

Málnás vanília fagyi házilag: Ez az ínycsiklandó nyári édesség 20 perc alatt elkészül a konyhádban tovább

Munka, nyugdíj

Munka, nyugdíj

Nyugdíj utalási időpontok 2023: Mikor érkezik a nyugdíj és a 13. havi nyugdíj 2023-ban? - Havi utalási lista tovább

Nyugdíjemelés 2023: Január elsejétől 15 százalékkal emelik a nyugdíjakat! - Orbán Viktor most jelentette be tovább

Nyugdíjprémium és nyugdíj-kiegészítés 2022: Péntektől érkeznek a plusz pénzek a nyugdíjjal együtt tovább

Kiegészítő nyugdíjemelés és a nyugdíjprémium 2022: Mikor érkeznek a plusz összegek a bankszámlára? tovább

Nyugdíj-kiegészítés és nyugdíjprémium 2022: Mikor számíthatnak a plusz pénzre a nyugdíjasok? tovább

Emelt nyugdíj 2022: Már kedden érkezik a bankszámlára a magasabb összeg - Visszamenőleg is megkapod tovább

Nyugdíj 2022: Csúszik a beígért évközi kiegészítő nyugdíjemelés - Mikor számíthatsz a magasabb összegre? tovább

Életmód

Életmód

5-ből 4 ember túlsúlyos vagy elhízott 60 év felett - Ezért szedtek fel plusz kilókat az emberek a karantén alatt tovább

Ezért fogyassz rendszeresen levest! - Levesfogyasztás élettani hatásai, levesfőzési fortélyok, levesek a diétában, levespor veszélyei tovább

Fürdőgyógyászati kezelések kisokos: Melyik kezelés milyen betegség ellen hatásos? - Szakember válaszol tovább

Így használd a gyógyvizeket fájdalomcsillapításra! - Melyik gyógyvíz milyen betegségre jó? tovább

A betegségek hátterében vízerek és káros sugárzások is állhatnak tovább

Veszélyesek lehetnek bizonyos gyógynövények! Mit ne adjunk a gyerekeknek? tovább

Ezért muszáj párásítani a csecsemők és gyermekek szobájában tovább

hirdetés

ELLÁTÁSOK, TÁMOGATÁSOK KISOKOSA

Állami támogatások, kedvezményes nyugdíj, ápolási díj, időskori segély, egyszeri segély, nyugdíjas bérlet, özvegyi nyugdíj... Nézd meg, hogy mik a feltételei az ellátásoknak, támogatásoknak.

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Videók

Recept ajánlatunk

Zöldséges csirkemell

Zöldséges csirkemell

Várandós kismamáknak ajánlott ételek >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 4 db csirkemell 1 fej lilahagyma 1 csomó újhagyma 3 db paradicsom 1 db paprika 15 dkg reszelt sajt Tej Jódozott só Bors Mustár Vaj

Recept:

A csirkemellet alaposan megmossuk, majd a mustárral ízesített tejben 1-2 órát pácoljuk. A hagymákat, paradicsomot, paprikát karikákra vágjuk.

Egy tűzálló tálat kikenünk egy kevés vajjal. A csirkemellet alaposan lecsöpögtetjük, sózzuk, enyhén borsozzuk(...) tovább a teljes recepthez...


hirdetés

CSED, GYED, GYES kalkulátor

Tudod, hogy mennyi lesz a Csed, Gyed, Gyes összege? Kalkulátorunkkal könnyen kiszámíthatod. Speciális eset a Tiéd? Nálunk mindenki megtalálja a rá vonatkozó számításokat!

[x] hirdetés

Legfrissebb szakértői válasz

Szatmáry Tünde Katalin

Szatmáry Tünde Katalin

Kiemelt hazai és nemzetközi nyugdíjszakreferens

tovább a szakértőhöz >>

Tisztelt Hölgyem!
Természetesen megfontolandó a nyugdíj igénylés dátuma az ön esetében, mivel számos tényezőre kell kiemlten figyelni.
Személyre szabott szaktanácsot és előzetes nyugdíj számítást tudok önnek javasolni. 2021.-es szorzószámokat csak is kizárólag 2020.március végén lesz hatályos.
Amennyiben igényli úgy jelezze.
www.ugyintezesazonnal.hu
Köszönettel: Szatmáry Tünde Katalin

Ezt olvastad már? [x]
vissza vissza