Óránként meghal egy ember a stroke miatt Magyarországon - Azonnal hívj mentőt, ha a következő 3 tünetet tapasztalod!

Nagyszülők Lapja

Betegségek

Nagyszülők Lapja


Óránként meghal egy ember a stroke miatt Magyarországon - Azonnal hívj mentőt, ha a következő 3 tünetet tapasztalod! Magyarországon évente 45 ezren kerülnek kórházba stroke miatt, óránként egy halálesetért felelős a betegség - mondta Bereczki Dániel, a Magyar Stroke Társaság elnöke az M1 aktuális csatornán szombat este. Magyarországon évente 45 ezren kerülnek kórházba stroke miatt, óránként egy halálesetért felelős a betegség - mondta Bereczki Dániel, a Magyar Stroke Társaság elnöke az M1 aktuális csatornán szombat este.

Csökken a stroke áldozatainak száma
Hozzátette, ma már tízezer alatt van azoknak a száma, akik belehalnak a stroke-ba, ami jelentős csökkenés 1980-hoz képest, amikor évente mintegy 24 ezren haltak meg ebben a betegségben.

Mik a stroke kockázati tényezői?
Mint mondta, ennek oka, hogy az emberek egyre komolyabban veszik a kockázati tényezőket, elsősorban:
- a magas vérnyomást,
- cukorbetegséget,
- a szívritmuszavart,
- és a magatartásbeli tényezők között a dohányzást.

Nem csak az időseket veszélyezteti a stroke
Nem csak az idősebbek vannak kitéve a stroke veszélyének, Magyarországon az esetek több mint 10 százaléka 50 éves kor alatt, több mint 27 százaléka munkaképes korban jelentkezik - mutatott rá.

Mik a stroke tünetei?
Kitért arra, hogy a stroke három fő tünete, amikor azonnal mentőt kell hívni, mert 3 óra van az eredményes beavatkozásra,
- az egyik oldali végtag meggyengülése,
- a száj félrehúzódása
- és a beszéd elakadása.

A szakértő elmondta, a betegek csak 5 százaléka kapta meg a vérrögoldó kezelést tavaly, mert későn mentek kórházba. Az európai átlag 10 százalék, tehát vannak még feladatok - jegyezte meg.

Fotó: Pixabay.com
Forrás: MTI

Nagyszülők Lapja

Betegségek

Nagyszülők Lapja


2016.09.20