Ízületi fájdalom, alkargyengeség, éles könyöktáji fájdalom - Milyen betegségre utalnak a tünetek? Hogyan kezelhető a teniszkönyök?

Nagyszülők Lapja

Betegségek

Nagyszülők Lapja


Ízületi fájdalom, alkargyengeség, éles könyöktáji fájdalom - Milyen betegségre utalnak a tünetek? Hogyan kezelhető a teniszkönyök? A teniszkönyök nevű betegség elnevezése valamelyest félrevezető, ugyanis az ízületi betegséget nem feltétlenül sportsérülés okozza, hanem bárkinél kialakulhat, akinek a könyöke túlzottan igénybe van véve. Melyek a teniszkönyök tünetei? Hogyan gyógyítható? Ortopéd szakorvos válaszol. Az alkar feszítő izmainak túlterhelése gyulladást, a könyökízület külső oldalának erős, éles fájdalmát okozhatja. Bár sokan azt gondolják, ez egyfajta sportsérülés, vagy rendszeres, hosszabb ideig tartó sportolás során kialakuló kórkép, az igazság az, hogy bárkinél kialakulhat, akinek a könyöke túlzottan igénybe van véve. Egyes esetekben azonban akár fizikai terheléstől függetlenül is jelentkezhet.

A gyakran ismétlődő mozdulatsorból álló fizikai munkavégzést követőn – különösen, ha a feszítő izomzat fokozott igénybevételével számolunk – felléphet az elváltozás. Lehet ez ásás, emelés, gereblyézés, de akár rendszeres zongorázás, gépelés is. Neve onnan ered, hogy a rendszeresen teniszezők nagy részénél kialakul a gyulladás. 

Melyek a teniszkönyök tünetei?


·    lassan fejlődő, de állandóan fokozódó fájdalom az alkarban
·    kéz szorítására jelentkező éles könyöktáji fájdalom
·    csukló ízület feszítésekor jelentkező fájdalom
·    a terület nyomásra érzékeny
·    az alkarban gyengeség érzés léphet fel

Hogyan lehet kezelni?





Elsősorban azt javasolt megkeresni, hogy mi a gyulladás kialakulásának kiváltó oka. Amennyiben ez ismertté válik, megszüntetni, vagy csökkenteni szükséges az azt kiváltó aktivitás mértékét. Ezt követően az esetek többségében a gyulladás spontán elmúlik magától. Fontos, hogy az alkart nyugalomba helyezéssel pihentetni kell.

A gyógyulást segítheti még:

·    a fájdalmas terület jegelése
·    hideg vizes borogatás
·    fájdalomcsillapító készítmények – gyógyszerek, gyulladáscsökkentő krémek – alkalmazása
·    súlyosabb esetben injekciós kezelés

Egyes esetekben gyógytorna lehet indokolt, amennyiben pedig huzamosabb ideig fennállnak a panaszok, akár műtét is szükségessé válhat.

Nagyon fontos, hogy a tünetek jelentkezésekor forduljunk szakorvoshoz, aki segítséget nyújt a megfelelő kezelési mód kiválasztásában. Az esetek többségében a konzervatív terápiával jó eredményeket lehet elérni, így lehetővé válik az operáció elkerülése.

Szakértő: Dr. Tácsik Balázs
Fotó: Shutterstock

Nagyszülők Lapja

Betegségek

Nagyszülők Lapja


2016.09.08