Így hat a hidegfront és a melegfront a szívre - Nem csak az időseket érinti, figyelmeztet a szakorvos

Nagyszülők Lapja

Betegségek

Nagyszülők Lapja


Így hat a hidegfront és a melegfront a szívre - Nem csak az időseket érinti, figyelmeztet a szakorvos Az időjárás hatással van mind az idősek, mind a fiatalok szervezetére. Merkely Béla klinikaigazgató, a Semmelweis Egyetem rektorhelyettese elmondta, hogy a meleg- és hidegfront hogyan hat a szívbetegségekre és mit tehetünk, hogy megelőzzük. A hidegfront-betöréseknél, mint amilyen most is van, hirtelen megemelkedik a vérnyomás, így ez az időjárási helyzet kedvez a különböző szívritmuszavarok kialakulásának - mondta Merkely Béla klinikaigazgató, a Semmelweis Egyetem rektorhelyettese az M1 reggeli műsorában.

Hogyan befolyásolja a nagy meleg a különböző szívbetegségeket?
A professzor elmondta: a nagy meleg és a hidegfront eltérően befolyásolja a különböző szívbetegségeket. A nagy meleg - és főleg a melegedés kezdete - általában a szívinfarktus kialakulásának kedvez, főleg a fiataloknál. Ilyenkor az ér belhártyájára felrakódott plakkok megrepednek, és ez okozza az infarktust.

A tartós nagy meleg leginkább a folyadékháztartást érinti. Az idősek kevesebb folyadékot isznak, náluk alacsony vérnyomás alakulhat ki, emiatt kitágulnak az erek, csökken a keringő vér mennyisége, ezért ájulások, eszméletvesztések következnek be - tette hozzá.

Hogyan befolyásolja a hidegfront a különböző szívbetegségeket?
Hidegfront-betörésnél hirtelen megemelkedik a vérnyomás, idősebb betegeknél gyakori az infarktus, és ez az időjárás a különböző ritmuszavarok, főként a pitvarfibrilláció kialakulásának kedvez.

Mit tehetünk, hogy megelőzzük a szívbetegségek kialakulását?
A rektorhelyettes hozzátette: a koszorúér-betegséget egészséges életmóddal, megfelelő táplálkozással, mediterrán étrenddel, rendszeres testmozgással lehet megelőzni, valamint például a dohányzásról leszokással.

Mi magunk tudunk tenni azért, hogy a betegség ne alakuljon ki, ne haladjon előre - mondta, hozzátéve, hogy javasolt többször keveset enni, kevés szénhidrátot fogyasztani, naponta legalább harminc percet mozogni.

Fotó: Freepik/peoplecreations
Forrás: MTI

Nagyszülők Lapja

Betegségek

Nagyszülők Lapja


2016.08.11