Úszkáló foltok a szem előtt - Mitől alakul ki? Mit tehetsz ellene? Szemész szakorvos válaszol

Nagyszülők Lapja

Betegségek

Nagyszülők Lapja


Úszkáló foltok a szem előtt - Mitől alakul ki? Mit tehetsz ellene? Szemész szakorvos válaszol Ismerős a kép, amikor a fotelben ülve nyugodtan réved a tekinteted, és egyszer csak beúszik a látótérbe egy zavaró, átlátszó cérnaszerű testecske? Akár merre nézel, ott van, és zavar! Ezt hívja a szemész szakirodalom: üvegtesti homálynak. Mi ezzel a teendő? Az üvegtesti homálynak nevezett elváltozás sokak életét keseríti meg, pedig egy ártalmatlan dologról van szó.

Úszkáló foltok (homály) a szem előtt - mitől alakul ki?
A szem belsejében egy üvegtest nevű anyag található, ami kocsonyás, és 98%-ban vízből áll. A benne lévő sejtek azonban időnként összetapadnak, és úszkáló homályként láthatóvá válnak. Ez gyakran feszült idegállapotban alakul ki, és az ilyen embernek rettenetesen idegesítővé tud válni egy kis imbolygó folt a látóterében.


Kép forrása: get-rid-of-eye-floaters.com

Az üvegtesti homály általában magától elmúlik
Az orvostudomány nem avatkozik be ilyenkor sem gyógyszeresen, sem műtéttel, mert magától átalakul, elmúlik ez a jelenség, illetve mert nincs rá igazán gyógyszer. Természetesen a beteget alaposan meg kell vizsgálni az első tünetek megjelenésekor, mert néha más anyagok (például vér, pigmentsejtek) is okozhatnak hasonló panaszt, amiket rendszerint már betegségek idéznek elő.

Szemész szakorvos tanácsai a látást zavaró úszkáló, imbolygó testek megszüntetésére


De mi a helyzet akkor, amikor nem találunk semmi kórosat, mindössze a fent említett sejtek "úszkálásáról" van szó?
Ilyenkor érdemes:

1. Elkezdeni valamilyen stresszoldást. Feszültségoldásra többféle módszer létezik: rendszeres sport, egy jó hobbi, tánc, vagy valamilyen önismereti technika adta megnyugvás.

2. Étrendet is megéri változtatni. A szemünk általában nagyon meghálálja, ha kevesebb édességet és fehérjét eszünk, helyette sok zöldséget, főleg olyanokat, amelyeknek zöld színük van: saláta, spenót, uborka, brokkoli, kelbimbó.


Ha ezek segítségével javítunk a közérzetünkön a szemünk is hálás lesz érte, és az üvegtesti homályok is eltűnnek.

Szerző: dr. Ungváry Lilla
Fotó: Pixabay

Nagyszülők Lapja

Betegségek

Nagyszülők Lapja


2016.05.03