Főoldal > Cikkek > Felnőtt betegségek > Milyen életkilátásai vannak ma a daganatos betegeknek? Hozhat-e végső gyógyulást a célzott terápia? Klinikai onkológus véleménye

Milyen életkilátásai vannak ma a daganatos betegeknek? Hozhat-e végső gyógyulást a célzott terápia? Klinikai onkológus véleménye

Szülőklapja képMilyen gyógyulási esélyei vannak ma a daganatos betegnek? Van-e mellékhatása a célzott terápiának, illetve hoz-e végérvényes gyógyulást? Klinikai onkológus szakértőnk véleménye, aki 40 éven át végezte daganatos megbetegedésekben szenvedő betegek gyógyszeres terápiáját.

Szerző: Prof. dr. Szántó János
2016-05-30
Forrás: Nagyszülők Lapja
Share on Tumblr
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

szakértő Prof. dr. Szántó János
belgyógyász - onkológus
kérdezd szakértőnket a témában >>
Milyen gyógyulási esélyei vannak ma a daganatos betegnek? Van-e mellékhatása a célzott terápiának, illetve hoz-e végérvényes gyógyulást? Klinikai onkológus szakértőnk véleménye, aki 40 éven át végezte daganatos megbetegedésekben szenvedő betegek gyógyszeres terápiáját - Prof. dr. Szántó János írása.

A rák, egészen az I. világháborúig meglehetősen ritka megbetegedés volt. E furcsa statisztikai adat annak lehetett a következménye, hogy:
1. a ritkaság miatt nem is gondoltak rá,
2. a potenciálisan megbetegedők egyéb betegségben a rák kifejlődéséig meghaltak (például pestis, TBC, fel nem ismert egyéb bajok),
3. megközelítően sem álltak rendelkezésre megfelelő diagnosztikai módszerek sem a klinikumban (még élő betegek), sem patológiai vonatkozásban (szövettan élő betegből eltávolított anyag vagy elhunytak)
4. nem rutinszerűen végeztek boncolást - megjegyzem most sem, és ennek több oka is van: orvoshiány, családi kérések, orvosi félelmek a jogi következményektől, stb.

A daganatos betegek életkilátásai egyre jobbak
Statisztikák szerint még 50-60 évvel ezelőtt is a rákban megbetegedettek közel 100%-a halt bele betegségébe. Az 1950-es, 1960-as években az érintettek mintegy 70-85%-a halt meg daganatos kórképben - javuló műtéti technikák, fejlődő besugárzások, kezdeti citotoxikus/sejtnövekedést gátló gyógyszerek alkalmazása vezetett el ide. A nyolcvanas évektől már a kezeltek életminőségével is foglalkoztak.

A kilencvenes évektől az immunterápiák, majd a célterápiák jelentek meg a klinikai ellátásban. Az utóbbi évtizedben alkalmazott monoklonális antitest terápia, az úgynevezett célzott kezelések (sejtosztódás gátlása elméletileg csak a célban, a daganatsejteken valósul meg - ez persze a gyakorlatban egyáltalán nem igazolódott be), a folyamatosan fejlődő kiegészítő antifungális (gombásodás elleni), antibiotikus kezelések, a sugártechnikai, műtét-technikai eredmények elvezettek oda, hogy a tumoros betegek életkilátása egyre közelebb kerül a cukorbetegek gyógyhajlamához, és elmondható, hogy az iparilag fejlett országokban már nem 5 éves, hanem 10 éves 60% körüli túléléseket regisztrálhatunk a daganatban szenvedő betegeknél is.

Gyógyszeres terápia éveken keresztül
Empátiával rendelkező klinikai onkológusként, aki több mint negyven éven keresztül a daganatban szenvedők gyógyszeres terápiáját végezte, még a következőket hegyezném meg: ha az ember betegét (márpedig a tumoros beteg krónikus eset) sok éven át kezeli, mindig újabb és újabb gyógyszerekkel, ritkábban visszatérve az eredeti ellátási formákra, végül eljuthat oda, hogy a mindenáron adott gyógyszeres terápiával már nem tud eredményt elérni. Ez az a végül is lehetetlen helyzet, mikor a betegét évek óta lelkesen kezelő orvos megfogalmazza, esetleg kimondja, hogy "nem megy tovább", a beteg pedig megkérdezi "akkor én már meg fogok halni?".

A helyzet tényleg lehetetlen, sakknyelven patt. Ilyenkor semmi, de semmit nem lehet mondani. Az orvos ott áll, ül betege mellett, és mindkét fél hallgat. A hallgatásban, a meditációban is van pozitív töltés, de ez a kíncsend nem az a csend. Ilyenkor az orvos arra vár, hogy hátha történik valami, ami váratlan, furcsa, akár nem is odaillő.  

Célzott terápia daganatos betegeknél
Manapság a kissé kiművelt beteg esetleg különböző ajánlásokra hivatkozik. A klinikai onkológia agyonszabályozott, statisztikai iránymutatókra, úgynevezett guideline-okra hivatkozik. A guideline, amely bizonyos vonatkozásokban még bírósági felmentésekre is lehetőséget ad, nem szentírás azonban. Nagy statisztikákon alapul, de sosem veszi (nem is veheti) figyelembe az adott beteget. Nem konsziderálja a beteg állapotát, nem fókuszálhat a kísérő betegségekre, az esetleges családi vonatkozásokra, az előzetesen már alkalmazott kezelésekre. És talán ide kívánkozik a már nagyrészt terminális állapotba jutott betegek, laikus hozzátartozóik által felvetett célzott terápia kérdése. (Sajnos ebben a kérdéskörben is fontos meghatározó a pénz!).

Ezen gyógyszerek havi költsége 600 ezer -1,4 millió forint. Ha a kezeltek átlagosan 10-12 hónapon át kapnák a terápiát, és mondjuk a világon durván évi 1-5 millió rákos beteg kapná, akkor érthető, hogy nincs az a költségvetés, mely ezt a terhet könnyítheti. Az USA-ban mostanában felvetett financiális mellékhatás éppen erre a kérdéskörre vonatkozik. Célzott terápiáról elmondható, hogy a szer jó, csak drága. Akkor meg ki kapja? Ha ezen terápiának nem lenne mellékhatása, és a beteget meggyógyítja, humanisztikus meggondolásból a kérdés nem kérdés, igenis adjuk! De komoly mellékhatások jelentkezhetnek, és végérvényes gyógyulásról nem tehetünk említést. De kellő tudással, körültekintéssel igenis helye van e kezelési módozatnak.

Szerző: Prof. dr. Szántó János
Fotó: Pixabay

Címkék: daganatos megbetegedés, rák, onkológia, célzott terápia, gyógyszeres kezelés

Kapcsolódó cikkek

Rák, emésztési problémák, légúti megbetegedések ellen is jó - Ezért fogyassz rendszeresen karalábét!
Rák, emésztési problémák, légúti megbetegedések ellen is jó - Ezért fogyassz rendszeresen karalábét!

Mire jó a karalábé? Milyen jótékony és egészségvédő hatással van szervezetünkre? Milyen betegségek gyógyíthatók és előzhető meg fogyasztásával? Hogyan használjuk és milyen ételekbe tehetjük? Alábbi cikkünkben részletesen ismertetjük a karalábé áldásos hatásait.

tovább a cikkre
A rákbetegség és a házasság kapcsolata - Kinek jobbak a túlélési esélyei? Meglepő eredményt hozott egy kutatás
A rákbetegség és a házasság kapcsolata - Kinek jobbak a túlélési esélyei? Meglepő eredményt hozott egy kutatás

Miként tud hatni a házasság egy az invazív rákbeteg gyógyulási esélyeire? Hogyan befolyásolhatja a rákbetegek gyógyulási folyamatait a testi-lelki törődés, a beteggel együttérző figyelmes gondoskodás? Közel egy évtizedes, nagy létszámú tudományos kutatás adott meglepő válaszokat ezekre a kérdésekre.

tovább a cikkre
Daganatos betegségek – Hogyan dolgozzák fel az érintettek a rákos betegségek tudatát?
Daganatos betegségek – Hogyan dolgozzák fel az érintettek a rákos betegségek tudatát?

Milyen lelki folyamatokon megyünk át, amikor az orvostól először halljuk azt, hogy rákosak vagyunk? Mi játszódik le olyankor a fejünkben, amikor először hallunk súlyos betegségünkről? A daganatos betegek kétségeiről prof. dr. Szántó János onkológust kérdeztük.

tovább a cikkre
Előzzük meg a rákot! A rákos megbetegedések kétharmada megelőzhető lenne
Előzzük meg a rákot! A rákos megbetegedések kétharmada megelőzhető lenne

Elborzasztó statisztika, hogy minden második férfi és minden harmadik nő életében egyszer rákos lesz! Pedig kis odafigyeléssel megelőzhető lenne a rák, például azzal, hogy nem esszük túl forrón az ételeket. Az 50-60 éves férfiaknak kellene a leginkább magukra vigyázniuk! Elmondjuk, hogyan.

tovább a cikkre
12 tévhit a mellrákkal kapcsolatban
12 tévhit a mellrákkal kapcsolatban

Olyan sok pletyka és ellentmondás lát napvilágot az mellrák okaival és megelőzésével kapcsolatban, hogy nehéz eldönteni, kinek lehet hinni. Csak azért, mert az egyik barátnőnk azt állítja, hogy a melltartóviselés emlőrákot okoz, még nem feltétlenül igaz. Ha pedig valaki úgy gondolja, hogy csak azért, mert nem fordult még elő a családjában emlőrák, nincs kitéve a kockázatnak, nagyot téved.

tovább a cikkre

A témával foglalkozó szakértőnk

Prof. dr. Szántó János - belgyógyász - onkológus

Vissza az előző oldalra

Szakértők

Babakonyha

Mit egyen az unokám

Békebeli burgonyás pogácsa recept: Olyan puha és finom, hogy nem lehet abbahagyni - Süsd meg az unokádnak! tovább

Kápiapaprika-krém recept: Ízletes kenyérre kenhető krém, ha már unod a vajat vagy a margarint tovább

Véd a rák, gyulladások, szívbetegség ellen, javítja a látást, erősíti az immunrendszert - Még mire jó a sütőtök?  tovább

Tyúkláb fánk recept - A legfinomabb túrófánk, ahogy a nagymamám készítette tovább

Karalábéfőzelék kuszkuszos húsgolyóval recept: Ha elszakadnál a hagyományos ételektől, próbáld ki ezt! tovább

Zöldpesztós cukkini-spagetti tonhallal - Különleges recept, ami jó a szívednek és magas vérnyomás ellen is tovább

Málnás vanília fagyi házilag: Ez az ínycsiklandó nyári édesség 20 perc alatt elkészül a konyhádban tovább

Munka, nyugdíj

Munka, nyugdíj

Nyugdíj utalási időpontok 2023: Mikor érkezik a nyugdíj és a 13. havi nyugdíj 2023-ban? - Havi utalási lista tovább

Nyugdíjemelés 2023: Január elsejétől 15 százalékkal emelik a nyugdíjakat! - Orbán Viktor most jelentette be tovább

Nyugdíjprémium és nyugdíj-kiegészítés 2022: Péntektől érkeznek a plusz pénzek a nyugdíjjal együtt tovább

Kiegészítő nyugdíjemelés és a nyugdíjprémium 2022: Mikor érkeznek a plusz összegek a bankszámlára? tovább

Nyugdíj-kiegészítés és nyugdíjprémium 2022: Mikor számíthatnak a plusz pénzre a nyugdíjasok? tovább

Emelt nyugdíj 2022: Már kedden érkezik a bankszámlára a magasabb összeg - Visszamenőleg is megkapod tovább

Nyugdíj 2022: Csúszik a beígért évközi kiegészítő nyugdíjemelés - Mikor számíthatsz a magasabb összegre? tovább

Életmód

Életmód

Akár a cicád életébe is kerülhet - Soha ne használd! tovább

5-ből 4 ember túlsúlyos vagy elhízott 60 év felett - Ezért szedtek fel plusz kilókat az emberek a karantén alatt tovább

Ezért fogyassz rendszeresen levest! - Levesfogyasztás élettani hatásai, levesfőzési fortélyok, levesek a diétában, levespor veszélyei tovább

Fürdőgyógyászati kezelések kisokos: Melyik kezelés milyen betegség ellen hatásos? - Szakember válaszol tovább

Így használd a gyógyvizeket fájdalomcsillapításra! - Melyik gyógyvíz milyen betegségre jó? tovább

A betegségek hátterében vízerek és káros sugárzások is állhatnak tovább

Veszélyesek lehetnek bizonyos gyógynövények! Mit ne adjunk a gyerekeknek? tovább

hirdetés

ELLÁTÁSOK, TÁMOGATÁSOK KISOKOSA

Állami támogatások, kedvezményes nyugdíj, ápolási díj, időskori segély, egyszeri segély, nyugdíjas bérlet, özvegyi nyugdíj... Nézd meg, hogy mik a feltételei az ellátásoknak, támogatásoknak.

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Videók

Recept ajánlatunk

Zöldséges csirkemell

Zöldséges csirkemell

Várandós kismamáknak ajánlott ételek >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 4 db csirkemell 1 fej lilahagyma 1 csomó újhagyma 3 db paradicsom 1 db paprika 15 dkg reszelt sajt Tej Jódozott só Bors Mustár Vaj

Recept:

A csirkemellet alaposan megmossuk, majd a mustárral ízesített tejben 1-2 órát pácoljuk. A hagymákat, paradicsomot, paprikát karikákra vágjuk.

Egy tűzálló tálat kikenünk egy kevés vajjal. A csirkemellet alaposan lecsöpögtetjük, sózzuk, enyhén borsozzuk(...) tovább a teljes recepthez...


hirdetés

CSED, GYED, GYES kalkulátor

Tudod, hogy mennyi lesz a Csed, Gyed, Gyes összege? Kalkulátorunkkal könnyen kiszámíthatod. Speciális eset a Tiéd? Nálunk mindenki megtalálja a rá vonatkozó számításokat!

[x] hirdetés

Legfrissebb szakértői válasz

Szatmáry Tünde Katalin

Szatmáry Tünde Katalin

Kiemelt hazai és nemzetközi nyugdíjszakreferens

tovább a szakértőhöz >>

Tisztelt Hölgyem!
Természetesen megfontolandó a nyugdíj igénylés dátuma az ön esetében, mivel számos tényezőre kell kiemlten figyelni.
Személyre szabott szaktanácsot és előzetes nyugdíj számítást tudok önnek javasolni. 2021.-es szorzószámokat csak is kizárólag 2020.március végén lesz hatályos.
Amennyiben igényli úgy jelezze.
www.ugyintezesazonnal.hu
Köszönettel: Szatmáry Tünde Katalin

Ezt olvastad már? [x]
vissza vissza