Derékfájás, lumbágó, isiász okai, kezelése - Mit ajánl az ortopéd szakorvos?

Nagyszülők Lapja

Betegségek

Nagyszülők Lapja


Derékfájás, lumbágó, isiász okai, kezelése - Mit ajánl az ortopéd szakorvos? Mi okozza a derékfájást? Hogyan alakul ki a lumbágó? Mikortól nevezzük isiásznak a sajgó, szúró szüntelen deréfájást? Hogyan lehet kezelni ezeket a fájdalmakat? Ortopéd szakorvost kérdeztünk. - A derék testünk egyik legérzékenyebb része, folyamatos terhelés alatt áll, mivel az egész felsőtestünk rajta nyugszik. A helytelen testtartás, a sérülések, a kopás (elhasználódás) és a súlyfelesleg mind számos fájdalmas derékproblémához vezethetnek - mondja dr. Tácsik Balázs ortopéd szakorvos.

Deréktájékon találtható a gerincoszlop három természetes görbületéből az egyik. Ha ez a testrész nem egészséges, sérült, vagy túl gyenge, a felsőtestünk elveszti támaszát, természetes egyensúlyát. Ez megterhelheti az ízületeket, az idegeket, porcokat és folyamatos, kínzó fájdalmat is okozhat.

A derékfájdalom számos okra vezethető vissza

•    Elmozdulhatnak a csigolyák a helyükről.
•    Az izmok és az ínszalagok megnyúlhatnak, elszakadhatnak és gyengülhetnek.
•    A szalagok meghúzódnak, megsérülnek.
•    A porcok, csigolyák elkophatnak.
•    A gerincvelői idegszálak becsípődhetnek és irritálódhatnak.

Lumbágó - hirtelen megterhelés vagy ügyetlen mozdulat során alakul ki
Általában egy hirtelen, szokatlan, nagy megterhelés, vagy ügyetlen mozdulat esetén lumbágó alakulhat ki: a megterhelés a csigolyák ízületeinek tokjára, szalagjaira gyakorol hatást, az izmok reflexszerű megfeszülését eredményezve. Tipikus tünete, jellemzője, hogy az ember nem tud kiegyenesedni, szabadon mozogni, úgynevezett kényszertartása van, hirtelen, heves, szúrásszerű fájdalmat tapasztal. Kortól függetlenül bármikor kialakulhat, bár időskorban a tartószerkezet, izmok öregedésével kialakulásának esélye magasabb.

Kezelésében fontos, hogy sokat pihenjünk, feküdjünk, a fekhely legyen kemény, nem süppedő, a lábak pedig legyenek felpolcolva, hajlított térddel. Emellett lehet használni gyulladáscsökkentőt, izomlazítót is.



Isiász - a fájdalom a lábakra is kisugárzik
Ha azonban a korábban leírt tünetek mellett a fájdalom az egyik, vagy akár mindkét alsó végtagra is kiterjed, sugárzik, már isiászról beszélünk. A csigolyaízületekben kopás is létrejöhet, a fájdalom vissza-visszatérhet, akár zsibbadás és mozgászavar is kialakulhat.

Mindenképpen orvosi kivizsgálást, kezelést igényel.

A derékfájás ébredéskor, felkeléskor intenzívebb
Az idő múlásával a porcok és csigolyák kophatnak, meszesedhetnek. Ezzel is lumbágóra jellemző panaszok jelentkeznek, de azzal szemben fokozatosan, lassabban alakulnak ki. Jellemző ugyanakkor, hogy a fájdalmak ébredéskor, felkeléskor intenzívebbek, majd fokozatosan csökkennek, de később újra visszatérnek.

Kezelése hosszabb folyamat és több területet is érinthet: a fizikoterápia, a gyógytorna, valamint a lokális fájdalomcsillapítók, izomlazítók a tünetek enyhítésében játszanak szerepet, fontos azonban, hogy a megfelelő kezelés kiválasztása mindig szakorvos segítségével kell, hogy történjen.

Fontos, hogy régebb óta tartó, elhúzódó derékfájdalom esetén kérjük szakorvos segítségét, aki megállapítja a fájdalom okát és a kezelési lehetőségeket is.

Szakértő: dr. Tácsik Balázs ortopéd-traumatológus szakorvos
Fotó: Rawpixel

Nagyszülők Lapja

Betegségek

Nagyszülők Lapja


2016.04.05