Fülzúgás, fülcsengés, fülsípolás okai, kezelése: Milyen betegségek tünete lehet? Szakorvos válaszol

Nagyszülők Lapja

Betegségek

Nagyszülők Lapja


Fülzúgás, fülcsengés, fülsípolás okai, kezelése: Milyen betegségek tünete lehet? Szakorvos válaszol Zavaróan zúg vagy cseng a füled? Ne húzd-halaszd sokáig, mutasd inkább meg az orvosnak! Minél korábban jelentkezel tüneteiddel a fül-orr-gégésznél, annál nagyobb az esélye a sikeres gyógykezelésnek. A fülzúgás, fülcsengés okairól, kezelésről cikkünkben olvashatsz többet. A fülzúgás erősségétől függően nagyon zavaró méreteket ölthet, ebből következően rontja az életminőséget, valamint diagnosztikai jele lehet kóros központi idegrendszeri folyamatoknak.

A fülzúgás, vagy tinnitus alapvetően két fő csoportra osztható: objektív és szubjektív fülzúgás.

Objektív fülzúgás

Objektív fülzúgás csoportba tartoznak azok a fülzúgások, amelyek megfelelő felszereléssel mások számára is észlelhetőek, objektíven kimutathatóak.
A szubijektív fülzúgás a hallórendszer idegelemeinek sérülése, vagy izgalma által keltett hangjelenség, mely más egyén számára nem észlelhető.

Melyek az objektív fülzúgás okai?
- izom eredetű okok (lágyszájpad, középfül izmok)
- ér eredetű okok (nagyobb értágulat, haemangioma)
- fülkürt funkciózavarokhoz társuló fülzúgás



Szubjektív fülzúgás

Melyek a szubjektív fülzúgás okai?
- hallójárat elzáródása (például fülzsír dugó miatt)
- otosclerosis
- időskori nagyothallás (presbyacusis)
- zajártalom
- Meniére-betegség
- fertőzések után
- vérszegénység
- alacsony vérnyomás
- hormonháztartás zavarai
- vitaminhiány
- acusticus neurinoma (jóindulatú daganat)
- kisagy-híd szögleti tumorok
- sclerosis multiplex
- gyógyszermellékhatások
- rágóizület betegségei
- pszichiátriai okok

Miért szükséges a fülzúgással, fülcsengéssel orvoshoz fordulni?
Fontos a beteg anamnézise, ebből következtetni lehet bizonyos, fentebb felsorolt okokra. Hallásvizsgálattal felmérhető a hallás, illetve a fülzúgás lokalizációja (milyen frekvencia, hány dB). Belső hallójárat MR vizsgálat az esetleges központi idegrendszeri kóros folyamatok kizárása céljából. Szükséges lehet továbbá EKG, laborvizsgálatok, nyaki Doppler-vizsgálat, neurológiai vizsgálat.

Hogyan kezelik a fülzúgást, fülcsengést?
Amennyiben a fentebb részletezett kiváltó okokat ismerjük, úgy azok kezelése az első lépés. Fontos megjegyezni, hogy a fülzúgás fellépésétől számítva, minél korábban jelentkezik a beteg az orvosnál, annál nagyobb az esélye a sikeres gyógykezelésnek!

Amennyiben a fülzúgás a fenti okokkal nem hozható összefüggésbe, értágító/keringésjavító-infúziós kezelés az első lépés, mely javítja a hallószerv mikrokeringését, fokozva ezzel az oxigénellátást. Ez egymást követő, 5 alkalmas infúziós kezelést jelent. Akut, 1-3 hete tartó fülzúgás esetében szteroid adása is hatásos lehet.

Amennyiben ez a kezelés nem hozza meg a várt sikert, úgy úgynevezett maszker (hallójárati hallókészülékhez hasonló megjelenésű) alkalmazása jön szóba, mely ellenzaj segítségével, "elmaszkolja" a fülzúgást.

Milyen alternatív gyógymódok ismertek fülzúgás, fülcsengés kezelésére?
Több alternatív módszer ismert, melyek hatása nem bizonyított, a betegek pozitív visszajelzéséből adódóan azonban fontos megemlíteni.
- BEMER therapia (esetlegesen gyógytornász segítségével).
- Neuromoduláció
- Különböző relaxációs gyakorlatok.

Szakértő a témában: Dr. Szalmay Gábor Ph. D.
Fotó: Rawpixel

Nagyszülők Lapja

Betegségek

Nagyszülők Lapja


2016.02.29