Infarktus jelei, tünetei, hajlamosító tényezők - Nem mindig jár erős mellkasi fájdalommal!

Nagyszülők Lapja

Betegségek

Nagyszülők Lapja


Infarktus jelei, tünetei, hajlamosító tényezők - Nem mindig jár erős mellkasi fájdalommal! Ha a beteg nem érzékeli, hogy éppen infarktuson esik át, és késve kerül az orvoshoz, akkor az akár végzetes is lehet. Ugyanis az infarktus jelei nem mindig egyértelműek. Előfordul, hogy csak általános rosszullétet, fáradtságot érez az időskorú. Tudd meg cikkünkből, melyek az infarktus egyértelmű tünetei! Sokszor nem is gyanakodnak infarktusra az idősebbek és a nők, mert náluk nem tipikusak az infarktus tünetei. Mivel nem jelentkezik erős mellkasi fájdalom, későn is kerülnek kórházba - figyelmeztet dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika igazgatója.



Az infarktus jelei  - nem mindig jár légszomjjal, izzadással
Sok esetben a mellkasi fájdalom kisebb intenzitású és sok az atípusos, illetve megmagyarázhatatlan tünet. Ezek közé tartozik:
  • a mérsékelt gyomortáji fájdalom,
  • hányinger,
  • hányás,
  • szédülés,
  • akár eszméletveszés is előfordulhat.
Sokszor egyáltalán nem jelentkezik a mellkasban fájdalom, nincs légszomj, izzadás. A legtöbbször általános rosszullétet és fáradtságot érez az idős korú vagy női beteg, ezért nem gyanakszik infarktusra. Bízik abban, hogy hamarosan jobban lesz és többnyire nem hívja ki a mentőt, vagy csak későn. Pedig a késlekedés végzetes lehet: a szívinfarktus halálozás óránként 15%-kal nő, ha a beteg késve kerül orvoshoz.



Ha nem szűnik meg a rosszullét fél óra alatt: mentőt kell hívni!
A professzor szerint tragikus, hogy leggyakrabban csak 3,5 óra elteltével kerülnek orvoshoz a betegek, de az átlag még rosszabb: 4,5 óra. Ezért azt tanácsolja, ha nem szűnik a rosszullét, fél órán belül mindenképpen ki kell hívni mentőt.

Felhívta a figyelmet arra, az infarktus kockázata különösen magas azoknál, akiknek magas a koleszterinszintjük, a vérnyomásuk, dohányoznak, cukorbetegek, mozgásszegény életmódot folytatnak vagy a családban előfordult már infarktus. A kockázat a menopauza után is megnő.

Infarktus - a szívizomzat teljes vagy részleges vastagságában lehet oxigén hiányos állapotban
Dr. Merkely Béla szerint az EKG atípusos panaszok esetében is kimutatja az infarktust. Nagyon ritkán azonban előfordul, hogy ebből sem derül ki, ilyenkor 4 órás kórházi megfigyelés után a vérvizsgálat segít. Úgynevezett biomarkert (troponint) vizsgálnak, ami egyértelműen kimutatja az infarktust. Az infarktusnak ugyanis két formája van - magyarázza Merkely professzor: a szívizomzat teljes vagy részleges vastagságában lehet oxigén hiányos állapotban, ez utóbbi esetében az EKG képe kevésbé egyértelmű. Sajnos az ilyen részleges elzáródásos infarktus nem kevésbé kockázatos: a mellett, hogy nehezebb diagnosztizálni, az egy éven belüli halálozás aránya is magasabb.
Az infarktus megelőzésében fontos szerepet játszik a megelőzés, a szűrés.

25 000 szívinfartus évente hazánkban
Az összes magyar halálozás feléért a szív- és érrendszeri betegségek felelősek. Magyarországon 25 ezer ember kap szívinfarktust évente, ez háromszorosa az EU átlagának. Az ellátás hatékonysága szempontjából azonban Európa első harmadába tartozik hazánk. A lakosság szűrésével a magasabb kockázatú betegek megfelelő orvosi kezelése hamarabb megkezdődhet, a Semmelweis Egyetem kardiológusai ezzel ennek reményében szervezik az ilyen alkalmi, ingyenes szűréseket.

Forrás: SOTE Médiasarok
Fotó: Freepik/asierromero

Nagyszülők Lapja

Betegségek

Nagyszülők Lapja


2016.03.01