Gyakori szemproblémák és legjellemzőbb tünetük - Távollátás, rövidlátás, öregszeműség, szürkehályog, árpa, kötőhártya-gyulladás

Nagyszülők Lapja

Betegségek

Nagyszülők Lapja


Gyakori szemproblémák és legjellemzőbb tünetük - Távollátás, rövidlátás, öregszeműség, szürkehályog, árpa, kötőhártya-gyulladás Távollátás, rövidlátás, öregszeműség, kötőhártya-gyulladás és szemszárazság - ezek a leggyakoribb szemészeti problémák. Milyen tünetek jelzik, hogy szemész orvoshoz kell fordulni? Milyen készítményeket szedj, hogy megőrizd szemed épségét? Szemész szakorvos válaszol. Távollátás, rövidlátás, öregszeműség, kötőhártya-gyulladás és szemszárazság - ezek a leggyakoribb szemészeti problémák. Milyen tünetek jelzik, hogy szemész orvoshoz kell fordulni? Milyen készítményeket szedj, hogy megőrizd szemed épségét? Szemész szakorvos válaszol.

Távollátás, rövidlátás, öregszeműség, kötőhártya-gyulladás és szemszárazság - néhány szemészeti probléma, amelyek megkeserítik a mindennapokat és kezeletlenül egyszerű tevékenységekben is akadályoznak. Dr. Nagy Mária szemész szakorvos összegyűjtötte a legfontosabb tüneteket, amelyek szembetegségre utalhatnak.

A leggyakoribb szemproblémák tünetei


Ha a tünet homályos látás: Távollátás, rövidlátás, szürkehályog, macula degeneráció

Ez a leggyakoribb szemészeti tünet, amelyet fénytörési hibák is okozhatnak.

- A rövidlátók távolra, a távollátók közelre tudnak nehezebben fókuszálni, a szemtengelyferdüléssel élők pedig mindkét távolságra homályosabban látnak. Az öregszeműségre 40-45 éves kor körül lehet gyanakodni, amikor a szokásos méretű betűk olvasásakor egyre távolabbra kell tartani szöveget - mondta el a szakorvos.

Hozzátette, hogy a nem korrigálható homályos látás oka lehet akár a szürkehályog vagy a macula degeneráció is, amelyek kialakulásában az életkor mellett a dohányzás és UV sugárzás is szerepet játszik.

Ha a tünet hunyorítás: Rövidlátás

Amikor távolra nézve hunyorít valaki, gyaníthatóan rövidlátó.

- Ezekre az emberekre az a jellemző, hogy a közeli tárgyakat élesen látják, de a távoli dolgok képe a szemben nem a megfelelő helyre vetül, ezért távolra nézve hunyorítanak - mondta el Dr. Nagy Mária, hangsúlyozva, hogy a rövidlátás hajlamosít bizonyos szembetegségekre, például az ideghártya leválásra is.



 

Ha a tünet fejfájás: Távollátás

A fejfájás különféle betegségekre utalhat, azonban ha a tünet leginkább tartós olvasás, hosszas számítógép használat közben jelentkezik és a szem kipirosodása vagy szemfájdalom is kíséri, távollátásra kell gyanakodni.

- A távollátó a távoli tárgyakat tisztán látja, ám tartós közeli munkánál a könyv szövegét, a számítógép képernyőjét már elmosódottan érzékeli.  A szem folyamatos erőltetése eredményezheti a fejfájást, ám ezt gyakran nem ismerik fel - hívta fel a figyelmet a szakértő.

Ha a tünet szempirosság és gyulladás: Kötőhártya-gyulladás, árpa

Gyakori vagy elhúzódó szempirosság, szemhéj-, kötőhártya-gyulladás, árpa: időnként mindenki tapasztalhatja ezeket. Az égő, viszkető, könnyező, piros szem számos betegség jele lehet, és bár általában kötőhártya-gyulladásra gondolunk, a szakértő szerint korrigálatlan fénytörési hiba, szembe került idegentest, ferde állású szempilla, sőt, cukorbetegség és bőrbetegség is állhat a háttérben.

Ha a tünet szúró, égető érzés a szemben: Szemszárazság

- A problémát szúró-, égő-, idegentest-érzés jelzi, amely az egész napos számítógépes munka után - főleg légkondicionált helyiségben - gyakran tapasztalható. Ilyenkor nem pislogunk eleget, és elmarad az éleslátásban fontos szerepet játszó könnyfilm állandó megújulása is - magyarázta a szemész.

Mi a teendő látási panaszok esetén? - Szemész tanácsai
A látásra már a fenti panaszok jelentkezését megelőzően érdemes odafigyelni! A munka közben, óránként tartott néhány perces pihenő, a monitor megfelelő elhelyezése és a jó megvilágítás segíthetnek a megelőzésben.

- Megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztásával, rendszeres testmozgással, vitaminokban gazdag táplálkozással és az orvosi kontrollt követően például A-vitamint, cinket és szemvidítófű-kivonatot is tartalmazó készítményekkel sokat tehetünk a szem épségének megőrzéséért - magyarázta dr. Nagy Mária, aki bármilyen probléma felmerülésekor mielőbbi szemészeti vizsgálatot tanácsol, de azt ajánlja, panaszmentesség esetén is célszerű évente egyszer ellenőriztetni a látást.

Szakértő a témában: dr. Nagy Mária
Fotó: Rawpixel

Nagyszülők Lapja

Betegségek

Nagyszülők Lapja


2015.10.13