Székrekedés okai - Hogyan kerülheted el? Hogyan és milyen hashajtót alkalmazz?

Nagyszülők Lapja

Betegségek

Nagyszülők Lapja


Székrekedés okai - Hogyan kerülheted el? Hogyan és milyen hashajtót alkalmazz? Mi okozza a székrekedést és hogyan kerülhetjük el? Miért káros a hashajtók gyakori alkalmazása? Ha már szükséges, akkor milyen hashajtót válasszunk? Mi okozza a székrekedést?
A székrekedés nem betegség, hanem tünet, amit az esetek többségében a helytelen rosthiányos étkezési szokások és a mozgásszegény életmód vált ki. Ritkábban a háttérben bélbetegség, idegrendszeri elváltozások, a belső elválasztású mirigyek működésének zavara áll.

Számos gyógyszer folyamatos szedése is okoz székrekedést, pl. egyes savközömbösítők, allergia elleni szerek, Parkinson-kór elleni készítmények, Káliumürítő vizelethajtók, reumás gyulladás csökkentők, ópium származékok, depresszió elleni készítmények, propranolol, verapamil és a hashajtók krónikus használata.

Miért káros a hashajtók gyakori alkalmazása?
A hashajtók az egyik leggyakrabban és sokszor indokolatlanul alkalmazott gyógyszercsoport. Állandó használatuk kifejezetten káros, mert megzavarják a normális bélműködést, Káliumvesztést okoznak, ami ördögikör-szerűen tovább fokozza a renyhe bélműködést.
Tartós hashajtószedés után általában székrekedés alakul ki, ez a betegeket további hashajtószedésre ösztönzi, amit egy idő után képtelenek elhagyni.

Mikor indokolt valóban a hashajtó alkalmazása?
A hashajtók alkalmazásának egyik valós indoka, paradox módon az akut és krónikus bélhurut, amelyet romlott, nehezen emészthető fertőzött táplálék okoz. Ilyenkor a hashajtás a bél megtisztítását szolgálja.
Nagyon idős, legyengült betegeknél, mellkasi és hasi műtétek után a hashajtók megóvják a beteget az erős hasprés okozta túlerőltetéstől.

Hogyan kerülhetjük el a székrekedést?
Fontos tudni, hogy a székrekedésre való hajlam esetén elsődleges a növényi rostban gazdag táplálkozás és a bőséges folyadékfogyasztás. A táplálék rosttartalma el kell érje a napi 20-60 grammot. Gyümölcsök, teljes kiőrlésű kenyér, korpa rostok ugyanis a bélrendszerünkben nem emésztődnek meg, nem szívódnak fel, vizet vesznek fel és megduzzadnak, így segítve elő a panaszok megszűnését.

Hogyan és milyen hashajtót alkalmazzunk, ha már szükséges?
Ha már hashajtóhoz nyúlunk, akkor ezt csak átmenetileg alkalmazzuk, és az orvossal, gyógyszerésszel közösen válasszuk ki a megfelelő készítményt. Nem mindegy ugyanis, hogy milyen életkorban és élethelyzetben melyik gyógyszert szedjük.

I. Ozmotikus hashajtók
Hatásuk azon az elven alapul, hogy nem, vagy csak kevésbé szívódnak fel, a szervezetből vizet vonnak el a béltartalom felé, és ezzel segítik az ürülést.

Nem szerves sók
Ide tartozik a Magnézium-szulfát (keserűsó), Kálium-szulfát (Glaubersó), Kálium-nátrium tartarát (Seignette-só), sókeverékek: Károly só és a hazai természetes keserűvizek.
Figyelembe kell venni, hogy Magnézium-sók csak ép veseműködés estén alkalmazhatók, Nátrium sók kontraindikáltak szív- és vesebetegeknek. Vízelvonó hatásuk miatt a szervezetet kiszáríthatják, ezért csecsemőknél, kisgyermekeknél és idős betegeknél nem ajánlott az alkalmazásuk.

Nem felszívódó szénhidrátok
Pl. Lactulóz hatása 2-3 nap alatt alakul ki, mellékhatásként hányingert és puffadást okozhat. Sorbitol, mannitol tömény 70%-os oldat szájon át. Glicerin nem csak ozmotikusan hat, hanem fokozza a végbél mozgását is, ezen alapul a kúpban való alkalmazása.

II. A béltartalom puhításával ható gyógyszerek
Paraffin - síkosító hatású, nem okoz vízvesztést a szervezetben, előnyös csecsemők, kisgyermekek, terhes anyák és idős, legyengült betegek számára. A bevétele kellemetlen, és síkosító hatása miatt a végbél záróizomzat funkcióját zavarhatja.
Rendszeres használata a zsíroldékony vitaminok felszívódását gátolja.

III. Bélfal izgatásával ható készítmények
Ezek a gyógyszerek csökkentik a Nátrium és vízvisszaszívást a belekből, és fokozzák a bélperisztaltikát, a bélrendszert behálózó idegek izgatásával.
Hatásuk 6-8 óra alatt alakul ki.

Természetes anyagok
A szennalevél hatóanyagai tartalmazó gyógyszerek kismértékben felszívódnak és az anyatejjel kiválasztódnak, ezért szoptatós anyukáknak nem ajánlott.

Szintetikus anyagok
Phenolftalein, Bisacodyl nagyobb arányban erős folyadék- és só vesztést okoznak, a vizeletet rózsaszínűvé festik.
Jelentős (6-8-szoros) eltérések lehetnek az egyéni érzékenységben.

Bélizgatók
Ricinusolaj – fokozza a bélmozgásokat, síkosít, gátolja a folyadék visszaszívást és a táplálék felszívódását is. Egyszeri alkalommal adható, csecsemőknek tilos adni. Terhesség alatt sem ajánlott, mert beindíthatja a szülést.

Szerző: Dr. Matejka Zsuzsanna gyógyszerész
Fotó: Freedigitalphotos.net

Nagyszülők Lapja

Betegségek

Nagyszülők Lapja


2015.11.10