Tyúkszem, fertőző szemölcs, bőrkeményedés okai és kezelése - Fotós útmutató!

Nagyszülők Lapja

Betegségek

Nagyszülők Lapja


Tyúkszem, fertőző szemölcs, bőrkeményedés okai és kezelése - Fotós útmutató! Bőrgyógyász szakértőnk írása egy kifejezetten fertőző, viszkető szemölcsfajtáról, egy másik - a tyúkszemmel gyakran összekeverhető - szintén vírus által okozott szemölcsről, valamint a bőrkeményedés eltávolításáról. A nyári strandszezon elmúltával gyakran tapasztalható, hogy a kézfejen vagy más testtájékon kellemetlen látványt nyújtó és zavaró szemölcsök alakulnak ki. És az is nagyon gyakori, hogy a nyitott lábbelik, illetve az egészségtelen flip-flop papucsok viselete után bőrkeményedések éktelenkednek a talpakon, amitől örömmel szabadulnánk.

Hogyan lehet felismerni az uszodai szemölcsöt és mit lehet velük kezdeni? Veszélyes-e vagy csak kellemetlen látvány a bőrkeményedés? - ezekről kérdeztük szakértőnket, dr. Svajda Bernadett bőrgyógyászt.

Molluscum contagiosum


Strandok, uszodák, edzőtermek látogatása kedvez a vírus terjedésének
Főként gyermekeknél látunk ilyen típusú szemölcsöket, mint ami a képen is látható.

Okozója a Pox vírus - érintkezéssel és tárgyak közvetítésével is terjed, előfordulása gyakoribb az uszodába, edzőterembe járó személyeknél. Kifejezetten fertőző. Jellegzetes a sárgás vagy vöröses, rózsaszínes csomó, melyet gyakran pattanásnak vélnek, középen köldökszerűen behúzódik, benne kásás tartalom van.

Ha nagyra nő, a középső bemélyedés már nem látható, elveszti karakterisztikus megjelenését és nehezebb felismerni. Bármely testtájon megjelenhet, kivéve tenyéren.

Ekcémára hajlamos bőrön a fertőződés és az elterjedés könnyebb. Gyakori a viszketés, és sajnos a vakarással további tünetek provokálhatók, a fertőzés tovább vihető.    

Felnőtteknél sokszor a nemi tájon, alhas területén jelenik meg, ilyenkor nemi úton való terjedés valószínű. A komplikációk között az irritáció, gyulladás, másodlagos felülfertőződés említendő.

Verruca vulgaris, verruca plantaris


Gyakran a tyúkszemmel keverik össze
A HPV vírus számos törzse okozhatja ezt a típusú szemölcsöt, gyermekek és felnőttek is fertőződhetnek vele, szintén érintkezéssel és tárgyak közvetítésével terjed.



Megjelenésére a bőrkeményedésszerű külalak jellemző, de megkülönbözteti a tyúkszemtől az, hogy az ép szövetekhez az alapjánál erős szálakkal kapaszkodik, mely vérzés nélkül nem távolítható el. 

Megjelenhet szintén bárhol a testen, tenyéren, talpon vaskosabb, arcon nyeles megjelenése is lehetséges. Vérzés, irritáció esetén megszóródhat, úgynevezett mozaikszemölcs keletkezhet, mely csoportosan sok, nagy kiterjedésű, gyökérrel rendelkező szemölcsöt jelent.  

Hogyan kezelhető ez a fajta szemölcs?
A szemölcsök kezelésére számos alternatíva létezik, de sajnos a kezelés eredményességét nagyban befolyásolja az immunrendszer és a vírus csatájának kimenetele. Ha az immunrendszer legyőzte már a vírusfertőzést, a kezelés sikeresebb, gyorsabb, és terjedés már nem várható. Ezt immunerősítő gyógyszer felírásával tudjuk segíteni, esetleg homeopátiás szerek alkalmazása is szóba jön, de a vírusfertőzés ellen napjainkban még nem létezik egyértelmű, hatékony kezelés. Ezért a szemölcskezelés inkább tüneti terápiának tekinthető.

Rendelkezésre állnak krémek, ecsetelők otthoni használatra, sőt az utóbbi időben otthoni fagyasztó készülékek is forgalomban vannak, melyek dinitrogén-oxiddal töltve a kisebb szemölcsök kezelését elméletileg lehetővé teszik.

Orvosi rendelőben folyékony nitrogénes fagyasztás, elektrokauteres, lézeres, illetve sebészi eltávolítás lehetséges. Előnyben kell részesíteni a vérzésmentes, gyors felépülést biztosító technikákat. 

Bőrkeményedés, clavus


Bőrkeményedés - a nyitott, kényelmetlen lábbelik viselete után is jelentkezik
A bőrkeményedés azokon a területeken alakul ki, ahol a bőrfelszín tartósan nyomásnak van kitéve.

Ilyen például a talpon a boltozat megsüllyedése, abnormális statikai viszonyok miatt vagy összenyomódó lábujjak összefekvő felszínein.

Eltávolítása bőrpuhító készítményekkel, esetleg fizikailag a tyúkszem kikaparásával lehetséges, hosszú távon a kiváltó ok kezelése szükséges.



Szerző: dr. Svajda Berndadett bőrgyógyász
Fotók: Internet

Nagyszülők Lapja

Betegségek

Nagyszülők Lapja


2015.09.29