Szájszárazság okai és kezelése: Így serkentheted a nyáltermelést! - Fogorvos válaszol

Nagyszülők Lapja

Betegségek

Nagyszülők Lapja


Szájszárazság okai és kezelése: Így serkentheted a nyáltermelést! - Fogorvos válaszol A szájszárazság az idősebbek gyakori panasza. Mi az oka a szájszárazságnak? Miért fontos, hogy elegendő nyál termelődjön a szájban? Hogyan serkenthető a nyálképződés? Fogorvos válaszol. Egy jó paprikás csirke vagy dobostorta gondolatától is összefut a nyál a szájában? Nagyon helyes! Ez ugyanis annak a jele, hogy Önnél jól működik a nyáltermelés.

A szájban 6 nagy és rengeteg apró nyálmirigy van, melyek normál esetben naponta fél-másfél liter nyálat termelnek. Ez a testnedvünk tisztítja és remineralizálja a fogakat, a szájüreg benedvesítése által lehetővé teszik a beszédet, nyelést, ízlelést.
 
Szájszárazság (xerosztómia) – hova vezet, ha nem kezeljük?
A szájszárazságot – orvosi néven Xerosztómiát – komolyan kell venni, mivel - amellett hogy nehezen nyel, nem érez ízeket, rossz a lehelete - a szájban lévő fertőzések negatív hatással lehetnek fogai egészségére is. A kevés nyál miatt fellépő száraz szájban a fogakon könnyebben és gyorsabban tapad meg a lepedék, képződik fogkő, mely növeli a fogszuvasodás és az ínygyulladás előfordulásának kockázatát. Az elegendő nyál életelixír a fogaknak.



Mi a nyál szerepe?
A nyál rengeteg folyamatban vesz részt, hiánya nem csak szárazságérzetet okoz, hanem sokirányú folyamatot indít el.
A fogak és a száj egészségére a nyál következőképpen fejti ki védő hatását:
- védő-bevonó réteget képez a nyálkahártyán, a fogak felszínén, és a táplálékon is,
- védi a nyálkahártyát a kiszáradástól, sérüléstől,
- védi a fogakat a savak hatásától, nem engedi a pH-t 5,5 alá csökkenni, így előmozdítja az ásványi anyagok beépülését a fogakba,
- ásványianyag-tartalma erősíti a zománcot,
- korlátozottan véd a baktériumok, gombák és vírusok ellen,
- enzimje elindítja a táplálék lebontását
 
Mi lehet az oka a szájszárazságnak?
A szájszárazság okai sokfélék lehetnek, gyakran bizonyos betegségek kísérő tünete. Cukorbetegség, májcirrózis, vas és vitaminhiány, nagyfokú folyadékvesztés, depressziós betegségek és egyes hormonális eltérések is vezethetnek szájszárazsághoz, a Sjörgen szindróma, és a daganatos terápiában használatos sugár- és kemoterápia következménye is lehet.

Több mint 1800 gyógyszer mellékhatása is létrehoz szájszárazságot, mint például vérnyomás-csökkentők, fájdalomcsillapítók, antibiotikumok, antidepresszánsok, görcsoldók, vízhajtók, allergia elleni gyógyszerek, nyugtatók, fogyókúrás szerek, Parkinson elleni szerek. 

Jobban érintettek a szájszárazságban a dohányosok, akiknél csökkent nyálképződés figyelhető meg, az idős emberek, akik legtöbbször egyszerűen csak keveset isznak, illetve a klimax és a terhesség is járhat ilyen tünetekkel.
 
Hogyan lehet a nyálképződést serkenteni?
1. Elsődleges fontosságú a megfelelő mennyiségű folyadék bevitele.
2. Ezen kívül az erős rágás is serkenti a nyálképződést. Egy olyan étel, amit rendesen meg kell rágni, jobb hatással van, mint a puha, pépes.
3. Ha nem megfelelőek a fogpótlásai, és ezért nem tud megfelelően rágni, akkor elsősorban jó fogpótlást kell készíttetni. Érdemes és ajánlatos - minden korosztálynak - cukormentes rágógumit rágni vagy cukormentes bonbont szopogatni. Tudományosan igazolt, hogy ezek elősegítik a nyáltermelést és a szájban elősegíti a megfelelő pH-érték fenntartását.
4. Kerülni kell az alkohol, a mentol, a kamilla, az erősen fűszeres ételek fogyasztását. Az SLS nevű adalékanyagot, mely habzást hoz létre például a fogkrémekben.
5. Léteznek gyógyhatású készítmények, melyek rendszeres használata enyhíti a szájszárazságot. Segítenek csökkenteni a nemkívánatos baktériumok számát, ezzel meggátolják a fogszuvasodás elhatalmasodását, megelőzik a fogíny gyulladását, gátolják a rossz lehelet kialakulását, komfortérzetet biztosítanak. Ezek leginkább termékcsaládok, melyek fogkrémből, szájvízből, gélből, sprayből, rágótablettából állnak. A termékek külön-külön nem elegendőek. Érdemes először a legtöbb összetevőt tartalmazót kipróbálni, hogy ízlik-e, nem okoz-e allergiás reakciót, majd a többi elemét is megvenni a családnak. A gyártók pontosan leírják az egyes termékeik aktualitását. Tehát van, amelyiket étkezés előtt, közben, után kell használni.

Az általam ismert recept nélkül kapható termékek a következők, ezek jobb patikákban, szájhigiéniás szakboltokban beszerezhetőek:
-    A dentaid xeros termékcsalád, melynek a spraye nyáltermelést stimuláló hatású.
-    A bioXtra termékcsalád, mely nyálenzimeket is tartalmaz.
-    A GC Dry Mouth Gel, mely nedvesít, a GC Tooth Mousse-szal kiegészítve, mely egy krém, amit a fogak belső oldalára kell felkenni.
-    Bioténe gél, nyálenzimeket tartalmazó nyálpótló zselé. Sajnos ennek a termékcsaládnak a többi terméke már nem kapható.

Szerző: dr. Makausz Gyula fogorvos
Fotó: Pexels/Ron Lach

Nagyszülők Lapja

Betegségek

Nagyszülők Lapja


2018.02.11