Az influenza kezelése és az influenza szövődményei

Nagyszülők Lapja

Betegségek

Nagyszülők Lapja


Az influenza kezelése és az influenza szövődményei Érdekes megfigyelés, hogy a legkevesebb influenzaszerű megbetegedés a 60 éven felüliek között van, aminek oka lehet, hogy közöttük a legmagasabb az influenza elleni átoltottság évek óta.

Ha lázzal, fejfájással ébred valaki, vagy napközben éri el a levertség, végtagfájdalom, akkor érdemes először otthon maradni, lázat csillapítani, pihenni. Orvoshoz menni ezekkel a panaszokkal két-három napig nem szükséges, viszont érdemes telefonon értesíteni a háziorvost, akitől konkrét tanácsokat is kaphat, és keresőképtelenség esetén ezt amúgy is haladéktalanul meg kell tenni. A szervezetnek lehetőséget kell adni arra, hogy legyőzze a fertőzést, ezt pedig pihenéssel, ágynyugalommal, folyadékpótlással, vitaminokkal, recept nélkül kapható szerek szedésével tudjuk segíteni.

Erről bővebben a következő videóban:




Ha a tünetek nem enyhülnek, feltétlenül fel kell keresni az orvost!
Az influenza tünetei három-négy nap alatt enyhülnek, ez idő alatt lehetőleg senki ne menjen közösségbe, mert ebben az állapotában nagyon fertőz. Ha pár nap alatt sem csillapodnak a betegség tünetei, illetve egy átmeneti javulás után ismét láz lép fel, a közérzet újra romlik, esetleg köhögés, köpetürítés tapasztalható, az orrváladék gennyessé válik, akkor másodlagos bakteriális felülfertőzés következhetett be. Ilyenkor mindenképpen fel kell keresni a háziorvost, aki szükség szerint antibiotikumot írhat fel.

Fokozott óvatosság a megelőzés érdekében
Mindenki, akár kapott, akár nem kapott védőoltást, a következő hetekben fokozottan kerülje a tömeget, mosson gyakran kezet és igyekezzen vigyázni az egészségére.

Védőoltással az influenza ellen
Érdekes megfigyelés, hogy a legkevesebb influenzaszerű megbetegedés a 60 éven felüliek között van, aminek oka lehet, hogy közöttük a legmagasabb az influenza elleni átoltottság évek óta. Ez jó alkalom arra, hogy felhívjuk a figyelmet az évenkénti védőoltás fontosságára.


Forrás: ÁNTSZ
 


Nagyszülők Lapja

Betegségek

Nagyszülők Lapja


2014.08.04