5-ből 4 ember túlsúlyos vagy elhízott 60 év felett - Ezért szedtek fel plusz kilókat az emberek a karantén alatt

Nagyszülők Lapja

Életmód

Nagyszülők Lapja


5-ből 4 ember túlsúlyos vagy elhízott 60 év felett - Ezért szedtek fel plusz kilókat az emberek a karantén alatt Számottevően, hét százalékkal emelkedett a túlsúlyosak aránya a felnőtt lakosság körében Magyarországon a koronavírus-járvány kitörése óta. Számottevően, hét százalékkal emelkedett a túlsúlyosak aránya a felnőtt lakosság körében Magyarországon a koronavírus-járvány kitörése óta - állapította meg egy 2021 júliusában végzett felmérés.

A felnőtt lakosság 62 százaléka túlsúlyos vagy elhízott, a nők átlagosan négy, a férfiak három kilogramm karanténtúlsúlyt szedtek magukra 2019 óta - közölte ezerfős mintán végzett reprezentatív mérése következtetését a PeakShop.hu csütörtökön az MTI-vel.

Mint írták, ekkora változás ilyen rövid idő alatt önmagában aggasztó, ám különösen nyugtalanító annak tükrében, hogy a túlsúly jelentős kockázati tényező a koronavírusos betegeknél.

A kutatás a testtömegindexet (BMI) használta az összehasonlítás alapjául, ezt az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által ajánlott testsúlyosztályozás szerint hasonlították össze a 2019-es európai lakossági egészségfelmérés adataival.



Nőtt a túlsúlyosok száma az elmúlt két évben
A túlsúlyosak hányada a nők körében 33 százalék, amely 3 százalékponttal több, mint 2019-ben volt. Az elhízottak aránya 2 százalékponttal 25 százalékra emelkedett. A férfiak között 2 százalékponttal csökkent a túlsúlyosak aránya (39 százalék), miközben az elhízottaké ugyanennyivel nőtt (28 százalék). Bár a nők körében jobban emelkedett az elhízottak és a túlsúlyosak aránya, a férfiak között így is lényegesen, közel 10 százalékponttal magasabb ez a mutató.

Mező Mónika, a kutatást végző cég vezetője szerint a nyilvánvaló tényezők, így a kevesebb mozgás és a beszűkült sportolási lehetőségek mellett két alapvető ok húzódik a karanténtúlsúly mögött:
- Ha nem lehet közösségbe menni, az emberek nehezebben veszik rá magunkat a mozgásra és kevésbé tartanak mértéket
- Másrészt a sokak számára az evés volt az első számú stresszcsökkentés és örömforrás karantén alatt

78%, azaz 5-ből 4 ember túlsúlyos vagy elhízott 60 év felett
A korral nő a túlsúlyosak és az elhízottak aránya az egyes korcsoportokban. Míg a 18-39 éves korosztály 27 százaléka túlsúlyos és 15 százaléka elhízott, a 40-59 éveseknek már 37 százaléka túlsúlyos és 31 százaléka elhízott. A 60 év felettiek körében 44 százalék a túlsúlyosak aránya, az elhízottaké pedig 34 százalék.

Olvasd el ezt is!
Az elhízás a korral jár? Hatalmas mítoszt döntött le egy kutatás, amely az anyagcsere változásait vizsgálta csecsemőkortól időskorig »


Forrás: MTI
Fotó: Freepik/jcomp

Nagyszülők Lapja

Életmód

Nagyszülők Lapja


2021.08.26