SOS-riasztás, pulzusmérés, közvetlen hanghívás: Ezért hasznos egy okosóra, ha már elmúltál 65!

Nagyszülők Lapja

Életmód

Nagyszülők Lapja


SOS-riasztás, pulzusmérés, közvetlen hanghívás: Ezért hasznos egy okosóra, ha már elmúltál 65! Okosóra nagyszülőknek - ez meg mire jó? Miért érdemes a régi, kedvelt karórád helyett egy okosváltozatra váltani? Elmondjuk! Régen egy család féltve őrzött kincse volt a nagypapa kopott üvegű, de sok mindent átvészelt felhúzható karórája. Aztán a nyolcvanas években jöttek a kvarcórák ötféle ébresztőhanggal, majd megjelentek ismét a klasszikus külsejű órák - de már napi felhúzást nem igénylő kvarcszerkezettel.

Mára órafronton ismét szintet léptünk: manapság szinte minden hobbisportolónak van okosórája, amin nem csak a megtette kilométereket és az elégetett kalóriákat mérheti, de egyebek közt alkalmas üzenetek továbbítására, pulzusmérésre vagy akár zenehallgatásra is. És persze megjelentek azok az okosórák, melyek segíthetnek abban, hogy ha éppen nem lehetünk szeretteinkkel, akkor is biztonságban tudjuk őket.

Ilyen szuper találmány a senior okosóra, melyet kifejezetten az idősebb korosztálynak, azaz neked fejlesztettek ki. Hogy miért lenne hasznos beszerezned egyet - vagy akár ajándékba kérni? 4 érvünk is van.



Ezért válts okosórára, ha már elmúltál 65!


1. SOS-értesítés beállított telefonszámra
Előfordul, hogy nap közben hirtelen rosszul leszel, megszédülsz és elesel, vagy lemegy a vérnyomásod? Nem kell azzal bajlódnod, hogy előkeresd a telefonodat és tárcsázz valakit, aki segíthet. Elég csak használnod az órádon az SOS-gombot, és máris elindul a vészhívás egy előre bejegyzett telefonszámra (aki lehet családtag, jó barát, egy kedves szomszéd vagy akár a mentők is).

Sőt, felugró értesítés formájában további előre beállított személyeket is riaszthatsz (a rendszer által adatforgalom felhasználásával generált 3 db SMS, 10 db e-mail), így valaki biztosan a segítségedre tud sietni.
 
2. Pulzusmérés
Az orvos azt tanácsolta, vigyázz a pulzusodra, mégis egy lépcsőmenet után csak úgy kalapál a szíved? Vagy épp ellenkezőleg, bágyadtnak és erőtlennek érzed magad? Nem kell rohannod a rendelőbe, nagyon egyszerűen ellenőrizheted a saját pulzusod a beépített pulzusmérő segítségével. Az okosórád pedig nem csak, hogy rögtön elvégzi a mérést, de ki is írja neked, így hosszabb távon egészségtudatosságra is nevel, mivel megtanulod, milyen tevékenység mennyire emeli meg a pulzusod.

3. Helymeghatározó funkció
A felnőtt gyerekeid szeretik tudni, mikor hol jársz és idegesek lesznek, ha nem érnek el? Esetleg te is szívesen tudatod velük a napi programodat, nehogy aggódjanak? Egy okosórával ez is könnyebben megy, hiszen helymeghatározó rendszerének köszönhetően mind kültéren, mind beltéren pontosan meg tudja határozni a helyzetedet. Persze ehhez fontos, hogy az órád mindig tudjon a mobilhálózatra csatlakozni, így tudja az információkat a szeretteid felé továbbítani.

Emellett pedig beállítható rajta egy biztonsági zóna azokkal a területekkel, ahol alapesetben tartózkodni szoktál, így ha a kijelölt területet elhagyod, az óra automatikus figyelmeztetést küld a szeretteidnek.



4. Hanghívások
Régen egészen futurisztikusnak tűnt, hogy valaki pusztán az órája segítségével telefonáljon, de ma bizony, már lehetséges. Okosóráddal egyszerűen tarthatod a kapcsolatod egy szeretteddel, akit a telefonkönyvből érsz el. Ha pedig felveszi a hívásodat, csak beszélj bele az órádba, mint egy titkosügynök!
Sőt, az is beállítható, hogy kizárólag mely számokról fogadsz hívást, így elkerülhető, hogy vadidegenek hívogassanak vagy akár unokázós csalók áldozatává válj.

Okosórád nem gátol a napi teendőkben, nyugodtan kertészkedhetsz, főzhetsz, élhetsz a hobbijaidnak - és mindeközben a szeretteid is biztonságban tudhatnak téged. Ugye, meggyőztünk?

[Támogatott tartalom]

Nagyszülők Lapja

Életmód

Nagyszülők Lapja


2020.10.29