Így használd a gyógyvizeket fájdalomcsillapításra! - Melyik gyógyvíz milyen betegségre jó?

Nagyszülők Lapja

Életmód

Nagyszülők Lapja


Így használd a gyógyvizeket fájdalomcsillapításra! - Melyik gyógyvíz milyen betegségre jó? Egy fárasztó nap után elmerülni egy kád meleg vízben már önmagában is lazító erejű. Még komplexebb hatás érhető el a gyógyvizes fürdők, kezelések, kúrák által. Megfelelő orvosi felügyelet mellett a gyógyvizek, kiváló kiegészítői, de akár helyettesítői is lehetnek a gyógyszereknek. Mindenki tapasztalta már, hogy egy fárasztó nap után elmerülni egy kád meleg vízben már önmagában is stresszoldó, lazító erejű.

Még komplexebb hatás érhető el a gyógyvizes fürdők, kezelések által, hisz nemcsak a görcsös izomzatot lazítják el, hanem az ásványi anyagok bőrön keresztüli felszívódásuk révén gyógyítanak is.

Fájdalomcsillapítók szedése helyett gyógyvizet kívülre, belülre!


A balneológia viszonylag fiatal tudományág, a gyógyvizek szervezetre gyakorolt hatásával foglalkozik
A gyógyvizekben az ásványi anyagok széles skálája található, összetételük más és más lehet, ezért a víz összetétele meghatározza, hogy milyen betegségek kezelésére ajánlott. A gyógyvizek főleg a mozgásszervi betegségek, krónikus ideggyulladások kezelésében hatásosak, de például a kéntartalmú vízzel jó eredményeket érnek el nőgyógyászati problémák kezelésében is.

Nézd meg Gyógyfürdő-keresőnket, ahol település és betegség alapján kereshetsz közeli gyógyfürdőt! »

A szénsavas vizekről, közismert, hogy előnyösek a keringési betegségek kezelésében. A kénes-sós vizek pedig igazoltan előnyösek pikkelysömör kezelésében. Számos hazai gyógyforrásunk tartalmaz a kalcium, magnézium és hidrokarbonát mellett radont is, aminek fájdalomcsillapító hatása van, ezért ezek a források különösen a krónikus ízületi, kopásos fájdalmakkal küzdők számára előnyösek.

Megfelelő orvosi felügyelet mellett a gyógyvizek, kiváló kiegészítői, sőt számos esetben helyettesítői is lehetnek a gyógyszereknek
A gyógyvizek hatásmechanizmusa összetett; a víz fizikai tulajdonságain (hőmérséklet, áramlás, felhajtóerő) kívül érvényesül a vízben oldott anyagok kémiai hatása is. Ezek az anyagok részben a bőrön keresztül szívódnak fel, részben fürdés közben belélegezzük a víz feletti gőzben található oldott anyagokat. Ivókúra esetén pedig a szájon át elfogyasztott gyógyvíz a gyógyszerekéhez hasonló, fontos kémiai hatást fejt ki.



A gyógyfürdő-kezeléseket célszerű kúraszerűen igénybe venni
Egy-egy alkalomszerű fürdőzés igen kellemes lehet, de gyógyító eredmény nem várható tőle. Viszont ha kúraszerűen vesszük igénybe a kezeléseket, abban az esetben - orvosilag igazoltan - komoly javulásra számíthatunk. A fürdőkúrának az idegrendszeren keresztül ható ingerei áthangolják az ember szervezetét, ezzel is elősegítve a krónikus panaszok enyhülését.

Magyarországon nem nehéz jótékony hatású vizekre lelni
Hazánk bővelkedik a gyógyforrásokban, amit már a rómaiak is kihasználtak bő kétezer évvel ezelőtt. Hazánk gyógyvizei az ország szinte minden régiójában megtalálhatóak. Az országban mintegy 150 meleg vizes gyógyfürdő található. Számos gyógyfürdő egyben műemlék és turisztikai látnivaló is.

Gyógyvizek fajtái és egészségügyi hatásuk


Egyszerű szénsavas vizek, más néven savanyúvizek
Általában ásványvízként kerülnek forgalomba, de nagyon sok esetben gyógycélra is felhasználják. Fokozzák a gyomorsav termelődést, nyugtatóan hatnak az idegrendszerre. Fürdő esetén a szénsavgáz javítja a bőr vérellátását és anyagcseréjét.
Gyomorsav túltengés, gyomorfekély és kóros puffadás, előrehaladott visszér esetén ellenjavallt!

Szénsavas víz források: Maconka, Répcelak, Mihályi.

Földes, meszes vizek
Főbb alkotórészei a kalcium-, magnézium-, és hidrogén-karbonát-ionok. Jó a reumatikus betegségekre, csontritkulás kezelésére, nőgyógyászati betegségek ellen. Vizelethajtó tulajdonsága révén segíti a vesekő-vesehomok kiürülését. Ha szénsavat is tartalmaznak, szív- és gyomorbetegségek kezelésére is használják. Székrekedés esetén nem javasolt.

Földes, meszes víz források: Budapesten a Császár fürdő, a Lukács fürdő, a Rácz fürdő, a Rudas fürdő és a Gellért fürdő, de az ország több pontján is vannak ilyen források és kutak, például: Csopak, Esztergom, Kékkút, Mohács, Székesfehérvár.

Alkalikus vizek
Főképpen a szódabikarbóna ionjait, vagyis nátrium-, és hidrogén-karbonát-ionokat találunk bennük. Leggyakrabban ivókúrára használják, alkalmas a gyomor-, bélhurut, gyomorsavtúltengés, vagy légúti hurut kezelésére. A legismertebb és leghatásosabb a bükkszéki Salvus gyógyvíz.
Vesekőnél és coli fertőzésekben tilos használni!

Alkalikus víz források: Balf, Békés, Bükkszék, Gyopárosfürdő, Gyula, Makó, Mezőtúr, Nagyszénás, Tótkomlós, Szeged/Anna, Szécsény, Szolnok és még több helyen.
    
Kloridos vagy konyhasós vizek
Nátrium- és kloridionokat tartalmaznak. Alkalmazzák a reuma, a női szervek betegségeiben, de ivókúrában a nyálkahártyák hurutos megbetegedésekor is kedvező hatású. Magas vérnyomás és vizenyő esetén nem alkalmazható.

Kloridos víz források: Cserkeszőlő, Debrecen, Eger, Hajdúszoboszló, Karcag, Sóshartyán/Jódaqua, Pesterzsébet, de hasonló gyógyhatásuk van az alföldi sziksós tavaknak: Dunapataj, Gyopáros, Kakasszék, vagy a Nyíregyháza-Sóstó.

Keserűvizek
Jellegzetes keserű ízüket a szulfátion adja, de a glaubersós vizek ezen felül még nátriumiont, a keserűsós vizek magnéziumiont is tartalmaznak. Hígítva a gyomor-, bél-, máj-, epebetegek ivókúrájára használják, hatására az epehólyag gyakrabban húzódik össze, gyakoribb az epeürítés, ezáltal csökkenti az epehólyag pangását. Hashajtó hatású, gyomorfekély, savhiány, hányás, hasmenés esetén nem alkalmazható!

keserűsós gyógyvíz gyomor és bélhurutban illetve epe panaszokban ajánlott, hatásukra az epehólyag gyakrabban húzódik össze, gyakoribb az epeürítés, ezáltal csökkenti az epehólyag pangását. A keserűsós gyógyvíz hashajtó hatása jelentős.

Keserűvíz források: Őrmezőn a "Hunyadi János" és a "Ferenc József", a nagyigmándi "Igmándi", vagy a tiszajenői "Mira" keserűvíz.

Vasas vizek
A vasas fürdőkből a vas a bőrön át szívódik fel a szervezetbe, de a vashiány okozta vérszegénység esetén inkább ivókúrát alkalmazva várható el jó eredmény. A vastartalmú gyógyvíz nőgyógyászati betegségekben is ajánlott.

Vasas víz források: A parádi Clarissa- és István-forrás vagy a mohai Stefánia-forrás vize.
    
Kénes vizek
A kéntartalmú vizek fürdő formájában is alkalmasak arra, hogy a szervezet kénhiányát pótolják, leginkább a reumás betegségek, egyes bőrbetegségek kezelésében van nagy jelentősége. A gyógyvíz fogyasztása ajánlott csökkent gyomorsav termelődés esetén és gyomorhurut kezelésében.

Kénes víz források: Budapesten az Imre, a Lukács és a Rudas fürdő egyes forrásai, valamint Aranyos fürdő, Balf több forrásának, Parád Csevice forrás, Erdőbénye, kénes termálvize van Harkány, Mezőkövesd több fúrt kútjainak.

Jódos-brómos vizek
Általában ezek egyidejűleg konyhasósak is, ezért alkalmasak a reuma, női szervek betegségei, és egyes bőrbetegségek kezelésére, magas vérnyomás esetén, érelmeszesedés megelőzésére, klimax és menstruációs zavarok esetében, prosztatagyulladás, emésztőrendszer gyulladásos megbetegedéseiben, az epe és hasnyálmirigy működés fokozására is. Ivókúrában a jód erélyesen hat a pajzsmirigyre, ezért az orvos kanalas mennyiségben rendeli.

Jódos-brómos víz források: Debrecen, Kiskőrös és Hajdúszoboszló (meleg), Pesterzsébet (hideg).

Radioaktív vizek
A radontartalmú vizet többféle módon, fürdő, belégzés és ivókúra formájában is hatásosan alkalmazzák. Közismerten fájdalomcsillapító hatása van, befolyásolja a belső elválasztású mirigyek működését, befolyásolja az anyagcserét, csökkenti a vérnyomást és érelmeszesedést, hatékony cukorbetegségben és köszvényben. (Régen a néphit fiatalító hatást is tulajdonított az ilyen vizeknek.)

Radioaktív víz források: A Rudas, az Imre, a Gellért fürdő forrásai, Eger, Miskolctapolca és a Hévízi-tó. A Hévízi-tó, a világ legnagyobb termál tava, amely egyszerre különleges természeti képződmény (Hévízi-gyógytó Természetvédelmi Terület) és gyógyhely is (Hévízgyógyfürdő).

Egyszerű hévizek (Akratotermák)
Ezek kevés oldott szilárd anyagot tartalmaznak, de gyógyító hatásuk közismert, különösen a reumás betegségek esetén, valamint az aranyér, a hüvely betegségeiben és a bőrbetegségekben. Ugyanakkor szív és veseműködési zavarok esetén nem alkalmazható!

Egyszerű hézvíz források Budapesten: Római-fürdő, Pünkösdfürdő, Csillaghegy, Kács fürdő.

Bizonyos betegségek fennállása esetén a meleg gyógyvizek alkalmazása nem ajánlott, ezért minden gyógyvizes kúra előtt célszerű kikérni az orvos véleményét!

Konkrét betegségre keresel gyógyvizet?
Kattints a Gyógyfürdő-keresőre, keresd ki a betegséget és mutatjuk, melyik fürdőbe menj! »


Forrás: furdoszovetseg.hu, wikipedia.hu, people.inf.elte.hu
Fotó: furdoszovetseg.hu

Nagyszülők Lapja

Életmód

Nagyszülők Lapja


2018.02.15