Akár 10 évvel tovább élhetsz, ha így táplálkozol! - Még 60 fölött sem késő elkezdeni, mondják norvég kutatók

Nagyszülők Lapja

Életmód

Nagyszülők Lapja


Akár 10 évvel tovább élhetsz, ha így táplálkozol! - Még 60 fölött sem késő elkezdeni, mondják norvég kutatók Egy új vizsgálatban a kutatók egyesével mérték fel az egészséges és egészségtelen ételtípusokat, majd felbecsülték azok hatását a különböző életkori és nemi csoportokra vonatkoztatva. Már néhány étrendbeli változtatással tíz évet adhatunk az élettartamunkhoz - azonban minél hamarabb kezdjük, annál jobb, mutatott rá egy norvég kutatás.

Az egészséges táplálkozás nagyon fontos, ám rengeteg ember számára nem tartható napi szinten. Egy új vizsgálatban a kutatók egyesével mérték fel az egészséges és egészségtelen ételtípusokat, majd felbecsülték azok hatását a különböző életkori és nemi csoportokra vonatkoztatva. Ezt követően annak a hatását is megnézték, ha egy-egy ételcsoportot valami másra cseréltek.



A norvég tudósok azt írják közleményükben, hogy a tipikus étrendről optimálisra történő váltás és annak fenntartása több mint tíz évvel növelheti meg az egyén várható élettartamát.

Hogyan táplálkozz, hogy meghosszabbítsd az életed?


Az eredmények szerint a legnagyobb átfogó pozitív hatást a:
- növényi eredetű táplálékok (kiváltképp hüvelyesek),
- teljes kiőrlésű gabonafélék és csonthéjasok bevitelének fokozása hozza.

Zöldségek és gyümölcsök
A zöldségek és gyümölcsök szintén pozitív egészségügyi hozadékkal járnak, ám a nyugati étrendben ezek a táplálékfélék eleve viszonylag magas arányban szerepelnek.

Halak
Az egészséges ételek listáján szerepelnek továbbá a halak is, amik a mediterrán étrendnek is a részei.

Vörös és egyéb hús csak mértékkel
Mindemellett viszont csökkenteni kell a vörös és feldolgozott húsok fogyasztásának arányát.

Cukros üdítő és fehér liszt tiltólistás
A cukros üdítők és a fehér lisztből készült termékek, például a fehér kenyér a tiltólistára kerültek.

Soha nem késő elkezdeni
A vizsgálat arra is rámutatott, hogy soha nem késő elkezdeni, ám a legnagyobb élttartam-növekedés a fiatal felnőttkorban elkezdett egészséges táplálkozás esetében várható.

- Az eredményeink abba az irányba mutatnak, hogy a tipikus nyugati étrenden élők körében a fenti étrendi változtatások fenntartása minden életkorban jelentős egészségügyi előnnyel jár, ám abban az esetben mutatkozik a legmagasabbnak, ha valaki az élete korai szakaszában kezdi őket - fogalmaznak a kutatók.

Persze idősebb korban érdemes a vitamin- és ásványianyag-bevitelre is odafigyelni - ehhez adunk tanácsokat korábbi cikkünkben »

Meddig van értelme elkezdeni az egészségesebb táplálkozást?


Ha időben elkezded, több mint 10 évvel élhetsz tovább, de még 90 évesen is érdemes belevágni
Attól függően, hogy valaki hány egészséges étrendi cserét eszközöl, tart fenn és mekkora mennyiségeket fogyaszt, egy húszéves amerikai férfi 13, míg egy ugyanennyi idős nő 11 évvel hosszabbíthatja meg várható élettartamát.

Ez a szám az életkorral csökken, ám a tipikus étrendről optimálisra történő váltás még hatvanéves kori kezdet esetében is 8 évet adhat a nők és 9-et a férfiak életéhez. Sőt mi több, egy kilencvenéves nő is 3 évvel hosszabbíthatja meg élettartamát, ha egészségesebb élelmiszerekre vált.

Egészen idáig a területen végzett vizsgálatok egy-egy specifikus ételcsoport vagy egy táplálkozási rendszer hatásait vizsgálták és kevésbé fókuszáltak másfajta étrendi változtatások hatásaira. A norvég kutatók szerint az általuk alkalmazott statisztikai modellezés áthidalja ezt a szakadékot.

Fontos megérteni az ételcsoportok hatását az egészségre
Úgy vélik, ha megértjük, hogy a különféle ételcsoportok milyen relatív egészségügyi potenciállal rendelkeznek, akkor az emberek képesek leszek arra, hogy valóban megvalósítható és jelentős egészségügyi előnyöket eszközöljek az életmódbeli választásaikkal.

Kapcsolódó cikkünk:
10 tevékenység, ami bizonyítottan meghosszabbbítja az életet - Nem is feltétlenül kell hozzá edzőterembe járni »


Forrás: felejtek.hu
Fotó: Rawpixel

Nagyszülők Lapja

Életmód

Nagyszülők Lapja


2022.03.16